Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

H Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων για την Ελευθεροτυπία



01/01/13

Μεθόδευση επαναλειτουργίας της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»,
αξιοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια
και παρακάμπτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η εταιρεία Χ.Κ.Τεγόπουλος πριν να σταματήσει τη λειτουργία της εξανάγκασε τους εργαζόμενους να εργαστούν (5) πέντε μήνες απλήρωτοι. Το επιχείρημα τότε ήταν ότι στοχεύουν στην επιβίωση της ιστορικής εφημερίδας  «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και της κερδοφόρας μέχρι τότε εκτυπωτικής της μονάδας που εδρεύει στο Κορωπί. Οι εργαζόμενοι παρότι γνώριζαν από το καλοκαίρι του 2011 τα σοβαρότατα οικονομικά  προβλήματα στήριξαν την εταιρεία για όλο αυτό το χρονικό διάστημα (Αυγ.’11 – Δεκ ’11) όπου προσέφεραν την εργασία τους χωρίς να πληρώνονται. Αυτή τους την υποχώρηση η εργοδοσία την ερμήνευσε και την αξιοποίησε ως αδυναμία των εργαζομένων και προχώρησε τα αντεργατικά της σχέδια. 
Μη έχοντας πλέον καμία οικονομική δυνατότητα για να κάνουν υπομονή, όντας απλήρωτοι, αναγκάστηκαν να προβούν σε απεργιακή κινητοποίηση και μετέπειτα σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να λάβουν έστω το επίδομα επίσχεσης και τα ασφαλιστικά τους ένσημα. Τότε το Σωματείο ξεκαθάρισε πως μόνο με την αγωνιστική τους στάση θα έχουν θετική έκβαση. Κάποιοι πίστεψαν πως μπορούνε να βρουν ατομική λύση, έξω από τη συλλογική δράση και αποδέχτηκαν να απολυθούν χωρίς να λάβουν καν την 1η δόση της νόμιμης αποζημίωσης τους.

Η διοίκηση της εταιρίας με τη στάση της συνεχίζει ένα χρόνο μετά να προκαλεί την προσωπική και επαγγελματική απαξίωση στην οποία  καταδίκασε τους εργαζόμενους. Τώρα μεθοδεύει την επαναλειτουργία της ίδιας επιχείρησης, αξιοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια και παρακάμπτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το σχέδιο για να διασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και να συνεχίσει με άλλο τρόπο την κερδοφορία της δεν μας ξαφνιάζει. Αυτή είναι η τακτική όλων των καπιταλιστών είτε φοράνε το φιλεργατικό προσωπείο (όπως για χρόνια έκανε η Ελευθεροτυπία) είτε όχι. Απαξιεί μάλιστα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για ζητήματα που αφορούν την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους. Αρνείται να δώσει την έκθεση και το ακριβές χρονοδιάγραμμα του τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, ώστε να διασφαλιστούν τόσο οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν από την νέα εταιρεία ιδιοκτησίας του δικηγόρου Χάρη Οικονομόπουλου όσο και αυτοί που θα παραμείνουν εκτός. Με ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφτηκε στις 5/11/2012 μεταξύ των δύο, ανατίθεται το έργο έκδοσης της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»  και των λοιπών δραστηριοτήτων της.

Ταυτόχρονα η Εταιρεία εμμένει στην μη καταβολή των ενσήμων για τους μήνες της επίσχεσης αφαιρώντας από αυτούς που έχουν ήδη απολυθεί το δικαίωμα της καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και κατά δεύτερον θα αφήσει ανασφάλιστους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και νοσηλεία για το 2013 όσους έχουν ακόμα απομείνει στην εταιρεία.

Η εργοδοσία της «Ελευθεροτυπίας» δεν είναι μόνη της, έχει σύμμαχο την τρικομματική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνουν απλόχερα επιχορηγήσεις στους επιχειρηματίες και προσθέτουν συνεχώς νέα χαράτσια στο λαό. Για αυτούς φτιάχτηκαν τα μνημόνια και οι διάφοροι νόμοι που τώρα δίνουν το δικαίωμα να ξαναλειτουργήσει η Ελευθεροτυπία έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους και προσλαμβάνοντας με μισθούς πείνας νέους παρακάμπτοντας συλλογικές συμβάσεις. 

Τέρμα πια στις αυταπάτες ότι «εδώ είμαστε μία οικογένεια»,
 ότι «όταν πηγαίνει καλά η επιχείρηση θα είναι καλά και οι εργαζόμενοι».

Ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα, ότι αυτοί που παρουσιάζονται ως καλοί εργοδότες, αυγαταίνουν τα πλούτη τους και οι εργαζόμενοι που με τη δουλειά τους βγάζουν την παραγωγή οδηγούνται στη φτώχεια και την αθλιότητα. Είναι παραμύθι πως τα αφεντικά δίνουν δουλειά στους εργάτες. Η πραγματικότητα είναι πως οι εργάτες με τη δουλειά τους ταΐζουν τα αφεντικά και τις οικογένειές τους, τους εξασφαλίζουν μία ζωή χαρισάμενη σε αυτούς και τα τρισέγγονα τους, ενώ οι ίδιοι παίρνουν ψίχουλα, όσα χρειάζονται για να μπορούν να πάνε ξανά την άλλη μέρα να δουλέψουν για αυτούς. 


Για τους λόγους αυτούς :
1) Διαφωνούμε με τον τρόπο που μεθοδεύεται το όλο εγχείρημα επαναλειτουργίας της εφημερίδας«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τη διοίκηση και μερίδα εργαζόμενων, όχι από το σύνολο τους.
2) Καλούμε τους συναδέλφους ακόμα και αν θέλουν να αποχωρήσουν  να μην υπογράφουν καταγγελίες Ατομικών Συμβάσεων αν προηγουμένως δε διασφαλιστούν ή πραγματωθούν οι απαιτήσεις μας.
3) Να καταβληθεί άμεσα το Δώρο Χριστουγέννων του έτους 2012 το οποίο ως όφειλε έπρεπε να είχε καταβληθεί έως 21/12/2012.
4) Καλούμε την εταιρεία να καταβάλει άμεσα τις ασφαλιστικές τους εισφορές για τους μήνες της επίσχεσης.
5) Εάν το προηγούμενο δεν υλοποιηθεί απαιτούμε να λάβει επίσημη θέση το αρμόδιο υπουργείο και να ανανεώσει τα βιβλιάρια Ασθενείας των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση, έτσι ώστε να υπάρχει ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη για το 2013.
6) Απαιτούμε άμεση καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στο ακέραιο το συντομότερο δυνατό.   
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: