Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ αύριο: Καλώς Ήλθατε στο… κλαμπ




  Ελπίδες για δημιουργία θέσεων εργασίας και εργασιακή διέξοδο για πρώην εργαζόμενους της Απογευματινής, του Ελεύθερου Τύπου, της Ελευθεροτυπίας, του 902  και άλλων μαγαζιών, είχε προκαλέσει η έκδοση πέρυσι τον Ιούνιο, λίγο πριν τις εκλογές της εφημερίδας «Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο».
 Μέχρι το Δεκέμβριο οι πληρωμές γίνονταν με μικρή καθυστέρηση, εδώ και τέσσερις μήνες όμως η εφημερίδα έχει εισέλθει και αυτή στο… κλαμπ της απλήρωτης εργασίας.  Όπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων με επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η εφημερίδα εξακολουθεί να οφείλει δεδουλευμένα σε πολλούς εργαζόμενους από τον Ιανουάριο, παρά τις υποσχέσεις της ιδιοκτησίας ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα είχε αποκατασταθεί πλήρως η μισθοδοσία.
 Ακολουθεί η επιστολή του εκπροσώπου η οποία έχει σταλεί στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από τις 03/04/2013 χωρίς από τότε να έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, πέραν της καταβολής κάποιων ποσών όχι σε όλους και χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση για το πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα δεδουλευμένα και αποκατασταθεί η ομαλή καταβολή μισθών. Σε γενική συνέλευση που είχε γίνει σχεδόν ένα μήνα πριν ο εκδότης της εφημερίδας κ. Τρίψας είχε μάλιστα ζητήσει οριζόντιες περικοπές 20% στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ μεικτά το ανώτερο.

 «Σας ενημερώνω ότι η πλειοψηφία των συντακτών –μελών και μη μελών της ΕΣΗΕΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων  που εργάζονται στην ημερήσια πολιτική εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο» παραμένουν απλήρωτοι  για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.  Σε ορισμένους  συντάκτες οφείλονται , μικρά ή μεγαλύτερα ποσά ,  και για τον Ιανουάριο.  Χθες, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις μου, στο γραφείο του λογιστή "φαντομά" ο οποίος ασκεί την οικονομική διαχείριση της εφημερίδας και πραγματοποιεί τις πληρωμές στους τραπεζικούς λογαριασμούς  των εργαζομένων της  εταιρείας « εκδόσεις ΠΑΤΡΙΔΑ Α.Ε», στάλθηκε  από το γραφείο του(;) με fax ένα ανυπόγραφο ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται  ότι,  λόγω «προβλήματος στο μηχανογραφικό και αλλαγής κωδικών» δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα οι πληρωμές και ότι  θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των εργαζομένων  στις 4 Απριλίου.  Στο σημείωμα δεν διευκρινίζεται εάν  θα γίνει πλήρης εξόφληση των καθυστερουμένων, ή μόνο μέρους.
Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τη δέσμευση  του εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας κ.Τρίψα στη προηγούμενη συνέλευση των συντακτών έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 12 Μαρτίου, η πληρωμή για το μήνα Φεβρουάριο και για προηγούμενα υπόλοιπα.
Από τις 12 Μαρτίου έως σήμερα, πληρώθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός συντακτών και άλλων εργαζομένων (υλη και ατελιέ κυρίως) έναντι των αποδοχών Φεβρουαρίου και η μεγάλη πλειοψηφία  παραμένει απλήρωτη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: