Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΕΡΤ: Σβήσε - γράψε με προτάσεις προς άγνωστο αποδέκτη



Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες διατύπωσης προτάσεων από τους εργαζόμενους – απολυμένους της ΕΡΤ με αφορμή την επαναφορά της από το καθεστώς του «μαύρου», σε επαναλειτουργία με την επίσημη έννοια, αφού επί της ουσίας το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό και διαδικτυακό, συνεχίζει να γράφει ιστορία.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλούς χώρους – κλάδους εργαζομένων (εκτός ΜΜΕ) βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμφερείς διεργασίες, σύνταξης κειμένων με προτάσεις – αιτήματα και εκεί που δεν υπήρχε στη μέση λουκέτο, όπως στην ΕΡΤ, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα, μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αντίστοιχων κρατικών – κυβερνητικών υπηρεσιών.

Μόνο στο δημόσιο τομέα, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων υπολογίζεται σε περίπου 38.000, με τις πιο πολλές να καταγράφονται στο χώρο των δημοσίων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Όπου μέχρι σήμερα κατατέθηκαν οι προτάσεις, εκφράστηκε συμπάθεια, κατανόηση των προβλημάτων, αλλά η ανταπόκριση απείχε από τις προσδοκίες των εργαζομένων, όπως απείχε και από τις αντίστοιχες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ήδη άρχισαν και οι πρώτες «προειδοποιητικές βολές» με κινητοποιήσεις κλάδων.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ, η υποστελέχωση που θα προκύψει τόσο από τις συνταξιοδοτήσεις, όσο και από όσους δεν επιστρέψουν, δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες, αφού οι όποιες προτάσεις θα κληθούν να εφαρμοστούν σε καθεστώς οργανωτικών αδυναμιών, αλλά κυρίως με το προβοκατόρικο «επιχείρημα», περί «μη ρεβανσισμού», που ενδεχομένως να μεταφραστεί στη διατήρηση σε θέσεις ευθύνης και με αρμοδιότητα να «τρέξουν», είτε τις προτάσεις των εργαζομένων, είτε ό,τι προκύψει από τις τροποποιήσεις που θα γίνουν με ευθύνη του νέου ΔΣ της ΕΡΤ, προσώπων που επί της «βασιλείας τους», διαπίστωναν ότι οι καθαρίστριες εφορμούσαν εναντίον των ΜΑΤ!!

Συνεπώς ο αποδέκτης των προτάσεων (ως φυσικά πρόσωπα και κατά συνέπεια και ως πολιτικό μέγεθος) είναι άγνωστος μέχρι στιγμής.

Εκτός αν στο βάθος του μυαλού ορισμένων, επιχειρείται να γίνουν οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μελλοντικοί συμμέτοχοι σε πάσης φύσεως «ψαλιδίσματα» και «στρογγυλέματα» δομών και προσωπικού, κάτω από την πίεση των «αντικειμενικών συνθηκών».

Δεν ξεχνάμε ότι το δίμηνο αντίστοιχων διεργασιών - συλλογής προτάσεων του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014, δεν απέδωσε και στη θέση του εμφανίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση, ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων.


Προφανώς, όπως άλλωστε προειδοποιούσαμε από τότε, το κεντρικό ζήτημα δεν είναι η "πληρότητα" των προτάσεων, αλλά η πολιτική επιλογή που προκύπτει από την κυβέρνηση και οι όροι που δημιουργούν το περιβάλλον που τη "γεννάει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: