Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

ΣΥΣΚΕΨΗ των Financial Crimes
Τετάρτη 1μμ στην ΕΣΗΕΑ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΗΓΑΣΟ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
όχι οι τραπεζίτες και οι «επενδυτές»

  
Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις του Μπόμπολα απαιτώντας τα χρήματα τους. Ο δρόμος που μοιάζει να ανοίγεται μπροστά μας είναι ο δρόμος που περπάτησαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ. Ειδικός εκκαθαριστής και εκποίηση στον πλειοδότη. και οι εργαζόμενοι χάνουν τα χρήματα τους και τις δουλειές τους. Γιατί αυτό συνέβη στον ΔΟΛ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛ
Σε λίγες μέρες που τα δικαστήρια θα επικυρώσουν το πέρασμα του ΔΟΛ στα χέρια του Μαρινάκη, οι εργαζόμενοι θα απολυθούν παίρνοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων το 30% των δεδουλευμένων (ξεχάστε τις αποζημιώσεις) και θα μπουν στη σειρά για το αν θα τους προσλάβει ο νέος ιδιοκτήτης, και το με ποιες συμβάσεις όλοι το φαντάζονται. Για την ειδική εκκαθάριση ο νόμος είναι κρυστάλλινος. Ο ειδικός εκκαθαριστής θα αποτιμήσει την εταιρία και θα δει τι μπορεί να πουλήσει (κομμάτι κομμάτι ή πακέτο) και πόσο. Από τα χρήματα που θα βγουν από το ξεκοκάλισμα του Πηγασου, οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν σχεδόν τίποτε. Το 75% θα το πάρουν οι τράπεζες και το υπόλοιπο 25% θα το μοιραστούν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και αν περισσέψει κάτι οι εργαζόμενοι.

Η ουσία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο οι παλιοί ιδιοκτήτες (Ψυχάρης και Μπόμπολας) βγαίνουν από το παιχνίδι αλλά καθαροί και χωρίς χρέη μια που τους χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που τα πληρώνουμε εμείς στις τράπεζες με τα μνημόνια.  Οι νέοι ιδιοκτήτες παίρνουν μεγάλες επιχειρήσεις με όνομα με ψίχουλα και μαγαζιά «καθαρά» από χρέη αλλά «καθαρά» από εργαζόμενους.
Απέναντι σε αυτό το μέλλον που μας επιφυλάσσουν εργοδότες και κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του Πήγασου έχουν απαντήσει με απεργία μια βδομάδας που χρειάζεται πλέον να κλιμακωθεί. Η Απεργία από μόνη της με τους συναδέλφους στα σπίτια τους δεν είναι αρκετή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.
Σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης των τελευταίων χρόνων, υπάρχει ένα παράδειγμα που οι εργαζόμενοι κατάφεραν να κερδίσουν πίσω τις δουλειές τους και τα δικαιώματα τους και αυτό είναι η ΕΡΤ. Χρειάζεται να διδαχθούμε από αυτό. Το κατάφεραν όχι γιατί ο Τσίπρας άνοιξε την ΕΡΤ ξανά αλλά γιατί  προχώρησαν σε κατάληψη, πήραν την ΕΡΤ στα χέρια τους και έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα κερδίζοντας την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η μόνη λύση  για τους εργαζόμενους στον ΠΗΓΑΣΟ για να νικήσουν είναι αν ακολουθήσουν παρόμοιο δρόμο. 
Αφού όλοι εσείς αποδειχθήκατε ανίκανοι να λειτουργήσετε τον Πήγασο και  τον οδηγήσατε στην κατάρρευση να  τον πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι για να τον κρατήσουνε ανοιχτό. Με ΚΑΤΑΛΗΨΗ και λειτουργία των εντύπων και των sites κάτω από τον δικό τους  έλεγχο.  Να τυπώσουν τα δικά τους, απεργιακά ΕΘΝΟΣ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ  και να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα. Οι μόνοι που χρηματοδοτούν τον Πήγασο όλα τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι  και  γι’ αυτό και πρέπει να έχουν τον έλεγχο.
Τα απεργιακά φύλλα να βγαίνουν με την ευθύνη της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων. Αυτό είχε γίνει με τα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας και του Ελεύθερου Τύπου παλιότερα και το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα. Μονάχα έτσι δίνουμε μήνυμα στην κοινωνία ότι παλεύουμε. Μονάχα έτσι σε όλο αυτό το παιχνίδι που παίζουν τραπεζίτες, διεύθυνση, διευθυντικά στελέχη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούμε να μπούμε σαν εργαζόμενοι και να βάλουμε την δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις όχι σαν παθητικοί θεατές αλλά σαν οι κεντρικοί παράγοντες για να σώσουμε τις δουλείες και τα δικαιώματα μας.
          Κρατάμε ανοικτό το μαγαζί με απεργία και λειτουργική κατάληψη με επιτροπή αγώνα εκλεγμένη από την συνέλευση. Για να ενημερώνουμε για την επικαιρότητα και να αναδείξουμε τον αγώνα μας, προβάλλοντας  ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούμε δουλειές, μισθούς, αποζημιώσεις και όχι για να βγουν κερδισμένοι οι παλιοί μέτοχοι και οι νέοι «επενδυτές». 
          Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση είτε να πάρει αυτή τις μετοχές είτε σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, χωρίς κουρέματα σε αποζημιώσεις και μισθούς και με την απαίτηση μας, ο έλεγχος της ενημέρωσης να είναι υπόθεση των εργαζόμενων.
Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις να προκηρύξουν άμεσα απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζόμενων στον ΠΗΓΑΣΟ.  Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει λουκέτο σε ένα από τα μεγαλύτερα μαγαζιά ο κλάδος να μην είναι επί ποδός πολέμου για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. 

Να ανοίξει τώρα απεργιακό ταμείο από τις Ενώσεις για την στήριξη των εργαζόμενων του ΠΗΓΑΣΟΥ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: