Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

φηφίζουμε ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ



Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ στις 7 και 8 Ιούνη γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο αλλά και για την εργατική τάξη συνολικότερα. Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 4ο Μνημόνιο και ουσιαστικά αποδέχθηκε όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές προσφέροντας έτσι στα αφεντικά και τους δανειστές τεράστια εξυπηρέτηση στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την κρίση φορτώνοντας τα βάρη της στις πλάτες της εργατικής τάξης. 
Πετσόκοψαν το αφορολόγητο και μείωσαν τις συντάξεις. Βάζουν να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου. Για τις απολύσεις κατάργησαν το δικαίωμα του “βέτο”, που είχε ως τώρα το υπουργείο Εργασίας και αφήνουν τα αφεντικά να απολύουν χωρίς κανέναν περιορισμό, αρκεί να το ανακοινώσουν 3 μήνες πριν. Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις στη  ΔΕΗ, το νερό τις συγκοινωνίες. Και βέβαια δεσμευτήκαν να περιορίσουν το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απεργία. Πρόκειται για μια εφ όλης της ύλης επίθεση σε όλα τα εργατικά δικαιώματα και πλέον ο Τσίπρας και οι υπουργοί τους δεν έχουν ούτε το φύλλο συκής της αναδιάρθρωσης του χρέους για να κρύψουν την νεοφιλελεύθερη γύμνια τους.

Στον κλάδο βρισκόμαστε σε μια περίοδο συνολικής αναδιάρθρωσης στα ΜΜΕ.
Παλιές βαρονίες καταρρέουν, νέες βγαίνουν στην αρένα και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, στον ΔΟΛ στον Πήγασο, στο Μέγκα και αλλού.

·                     Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης που επιχείρησε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη για τους τηλεοπτικούς σταθμούς (βάζοντας τους δικούς της όρους) την οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση, όταν το «βαθύ κράτος» του ΣτΕ, έδειξε ποιός πραγματικά κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Όσο και αν οι υπουργοί προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια εικόνα σύγκρουσης με το κατεστημένο η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθεια να βοηθήσει την αναδιάρθρωση στα ΜΜΕ εξασφαλίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες θα είναι κερδοφόροι και οι εργαζόμενοι στα αζήτητα. Σε αυτές τις συνθήκες μοναδική λύση είναι η κρατικοποίηση των ομίλων του κινδυνεύουν με κατάρρευση. Κρατικοποίηση χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση των παλιών ιδιοκτητών και με δήμευση της προσωπικής τους περιουσίας. Να πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά τα μαγαζιά και να τα βάλουν να δουλέψουν προς όφελος της ενημέρωσης της κοινωνίας.
·                     Κομμάτι αυτών των αναδιαρθρώσεων είναι οι εξελίξεις στον ΔΟΛ και τον Πήγασο με την εργοδοσία να θυσιάζει τους εργαζόμενους, τους μισθούς και δικαιώματα τους. Στον ΔΟΛ τις επόμενες μέρες ο ειδικός εκκαθαριστής θα βρει κάποιο νέο αφεντικό με τους εργαζόμενους χτυπημένους απλήρωτους και με αβέβαιο μέλλον. Στον Πήγασο μετά την εξαγορά από τον Σαββίδη από τον Μπόμπολα, μονάχα του μεριδίου του Μέγκα οι εξελίξεις οδεύουν στην επανάληψη του σεναρίου του ΔΟΛ.
·                     Η απλήρωτη δουλειά δεν ισχύει μονάχα στον Πήγασο, τον ΔΟΛ, και το Μέγκα. Παντού η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια των συναδέλφων και την αδράνεια της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων και έχουν μετατρέψει σε κανόνα την απλήρωτη εργασία. 
·                     Την ίδια στιγμή γεμίζει η πιάτσα με χιλιάδες συναδέλφους που δουλεύουν σε ιντερνετικά μέσα, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Ένας ολόκληρος κόσμος που ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν  με αυτό της ΕΣΗΕΑ, η οποία δεν έχει σκύψει πάνω του, δεν τον έχει αγκαλιάσει, δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να τον οργανώσει και να τον στηρίξει. 
·                     Η ίδια η ενημέρωση είναι σε διωγμό. Τον τόνο τον δίνουν οι κάθε είδους Προτοσάλτε, καθιερώνοντας την νεοφιλελεύθερη φιλομνημονιακή προπαγάνδα σε  κανόνα. Ακόμη και ΕΡΤ που άνοιξε κάτω από τους αγώνες των εργαζόμενων και της κοινωνίας, παίζει το ίδιο ρόλο με «αριστερή» διοίκηση,  συμπληρώνοντας τον γαλαξία των ιδιωτικών ΜΜΕ.
·                     Ο ΕΔΟΕΑΠ και το ασφαλιστικό μας οδηγείται σε διάλυση  κατεδαφίζοντας κατακτήσεις και εισφορές δεκαετιών, μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων των εργοδοτών και των «πρόθυμων» που ανέλαβαν την δουλειά του γκρεμίσματος από τα μέσα.
·                     Οι πιο συντηρητικές δυνάμεις του κλάδου, αυτές που στήριξαν τα μνημόνια, αυτές που έκαναν πλάτες στους εργοδότες όλα τα προηγούμενα χρόνια για να επιβάλλουν το εφιαλτικό τοπίο που ζούμε σήμερα, αυτοί που έσπρωξαν την διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων, σήμερα ετοιμάζονται να καταλάβουν και την ΕΣΗΕΑ ολοκληρώνοντας  το καταστροφικό τους έργο.


Εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται σύγκρουση με τα αφεντικά και την κυβέρνηση
και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό.
Ø  Εμείς δεν ξεχνάμε ότι την ΕΡΤ την άνοιξε ξανά πριν από δύο χρόνια ο μακροχρόνιος αγώνας των εργαζόμενων της ΕΡΤ και όλης της κοινωνίας που στάθηκε στο πλευρό τους μαζί τους και εμείς. Και βρεθήκαμε ξανά στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΡΤ και των συνδικάτων τους για να μην αφήσουν την διοίκηση Ταγματάρχη να μετατρέψει την ΕΡΤ σε προπαγανδιστικό μηχανισμό για τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Ø  Βρεθήκαμε στο πλευρό των εργαζόμενων στα ιδιωτικά κανάλια όταν ήταν στους δρόμους για να κρατήσουν τις δουλειές τους. Παρόλο που πολλές φορές οι ηγεσίες, ταύτιζαν το μέλλον των εργαζόμενων στα κανάλια με τα συμφέροντα των καναλαρχών ένα ολόκληρος κόσμος βγήκε στον αγώνα διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά.
Ø  Βρεθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους  του ΔΟΛ στην προσπάθεια τους  να σπάσουν την αδράνεια που επέβαλλαν οι διευθυντές. Μαζί διεκδικήσαμε να γίνουν συνελεύσεις, να βγει απεργία ενάντια στην απληρωσιά.
Ø  Ήμασταν στις περιφρουρήσεις των εργαζόμενων του Πήγασου στην 4ήμερη απεργία ενάντια στην απλήρωτη εργασία.
Όλες αυτές οι μάχες την προηγούμενη διετία δείχνουν ότι οι δυνατότητες για τον κλάδο να αντεπιτεθεί, να σπάσει την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση υπάρχουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τις δυνάμεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ για την Ανατροπή» ακόμη πιο ενισχυμένες στο νέο ΔΣ.
Για να σπάσουμε την προσπάθεια εργοδοτών, νεοφιλελεύθερων και φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών να οδηγήσουν την ΕΣΗΕΑ στην πλήρη αδράνεια και τη  διάλυση. Για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα Συνδικάτο Τύπου με όλους τους εργαζόμενους μέσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: