Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κρατούν τα λεφτά στις τράπεζες αντί να στηρίξουν τον ΕΔΟΕΑΠ

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ έχουν εξαντληθεί και αρχίζουν πλέον να δημιουργούνται πραγματικές ανησυχίες για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες που αφορούν στις παροχές υγείας αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.
Το προεδρείο του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ επανέφερε στο Συμβούλιο την πρόταση για την ρευστοποίηση των δύο «αμοιβαίων» εξωτερικού, των μοναδικών στοιχείων από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου που παραμένουν κερδοφόρα. Η ρευστοποίηση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων για τους επόμενους δύο μήνες. Στο πρόσφατο παρελθόν λόγω της εκτίμησής μας ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για το Ταμείο και τους ασφαλισμένους μας, είχαμε αρνηθεί να υποστηρίξουμε την ρευστοποίησή τους επιμένοντας στο καλυφθούν οι ανάγκες από τις κανονικές ροές εσόδων (αγγελιόσημο) από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
Και πράγματι οι ροές αυτές ήρθαν έγκαιρα και κάλυψαν τις ανάγκες του Ταμείου.
Οι επόμενοι μήνες όμως, όπως περιμέναμε, εμφανίζονται λόγω των δραματικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων περισσότερο προβληματικοί και οι ροές εσόδων από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ λόγω της τραπεζικής αργίας έχουν συρρικνωθεί και καθυστερούν.
Το προεδρείο του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ επανέφερε τώρα το θέμα της ρευστοποίησης των δύο αμοιβαίων για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες για υγεία και επικούρηση.
Προτείναμε στο ΔΣ και έγινε αποδεκτό να μη προχωρήσουμε άμεσα στην ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων πριν εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να διευκολυνθεί το Ταμείο από τις Ενώσεις.
Στείλαμε ήδη μία επιστολή στις  τέσσερις Ενώσεις των οποίων τα μέλη είναι και μέλη/μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ και επαναλάβαμε αυτό που από το 2014 ζητάμε : να δώσουν από τα αποθεματικά τους μία προσωρινή διευκόλυνση στο Ταμείο έτσι ώστε τα μέλη των Ενώσεων και μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ να μη κινδυνεύσουν με απώλεια των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην υγεία και την πρόνοια.
Τα χρήματα που προτείνουμε από το 2014 να δοθούν στο Ταμείο – το αίτημα έχει διατυπωθεί πολλές φορές και έχει γίνει θέμα και στις Γενικές Συνελεύσεις του ΕΔΟΕΑΠ – προέρχονται κατά βάση από το αγγελιόσημο και «μοιράζονται» στις Ενώσεις από τον ΕΔΟΕΑΠ ανά τρίμηνο.
Με άλλα λόγια πρόκειται για χρήματα τα οποία συσσωρεύονται τόσο στο Ταμείο όσο και στις Ενώσεις για λογαριασμό των μελών τους και αποτελούν «περιουσία» των μελών των Ενώσεων που τα διαχειρίζονται οι εκάστοτε διοικήσεις τους.
 Όμως καμία ουσιαστικά και πρακτικά θετική απάντηση δεν έχει δοθεί. Αντίθετα οι διοικήσεις των Ενώσεων έμπρακτα προτιμούν να κρατάνε τα χρήματα αυτά στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και να αφήνουν τα μέλη των Ενώσεων να κινδυνεύουν με σημαντικές συνέπειες στην παροχή περίθαλψης και πρόνοιας.
Τελικά γιατί οι διοικήσεις των Ενώσεων θέλουν τα λεφτά των μελών των Ενώσεων και μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ να είναι στην διάθεση των τραπεζών και όχι στην υπηρεσία της εξασφάλισης της υγείας και της επικούρησης των μελών.  
Ας εξηγήσουν γιατί τα μέλη των Ενώσεων πρέπει να μείνουν χωρίς περίθαλψη και επικούρηση για να μπορούν οι τραπεζίτες να κρατάνε τα χρήματα αυτά στα δικά τους ταμεία και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με όλων των ειδών τα «κουρέματα»… Αν επιμένουν να το κάνουν αυτό ας εξηγήσουν σε εμάς τα μέλη τους γιατί το κάνουν και πως εξυπηρετούν με τον τρόπο αυτό το συμφέρον των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των άνεργων δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων στα ΜΜΕ.
Ας το εξηγήσουν αυτό οι παρατάξεις που ηγούνται στις Ενώσεις και που έχουν τους αντιπροσώπους τους και μέσα στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.  
Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με την υποστήριξή μας θα κάνει ότι χρειασθεί για να εξασφαλισθεί για τους επόμενους μήνες η κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων στο Ταμείο μας. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να εξηγούμε, να αποκαλύπτουμε και να καταγγέλλουμε όλους όσους σκόπιμα και επίμονα οδηγούν το Ταμείο στο χείλος του γκρεμού και την οικονομική εξάντληση.
Γιάννης Αγγέλης
Πόπη Χριστοδουλίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: