Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008
Σκηνές γουέστερν στην ΕΡΤ!!
Σκηνές ρόκ το τελευταίο διήμερο στην ΕΡΤ με αφορμή την απόλυση μουσικών. Αναλυτικά οι εξελίξεις:
Τη Δευτέρα 17/3 η ΕΡΤ κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας (αορίστου χρόνου) 22 μουσικών, με το πρόσχημα ότι έχουν και δεύτερη σύμβαση αορίστου χρόνου στο Δήμο της Αθήνας. Αν και ο νόμος (1256/82) προβλέπει ότι οι μουσικοί μπορούν να έχουν και δεύτερη θέση στο δημόσιο, η ΕΡΤ πέρυσι, όταν κλήθηκε να εφαρμόσει το Προεδρικό Διάταγμα, τους ζήτησε να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους για παράλληλη απασχόληση. Τώρα, τους διώχνει διότι δεν συμμορφώθηκαν. Βεβαίως, όπως και σ' όλους τους άλλους πρώην συμβασιούχους, έτσι και σ' αυτούς αρνήθηκε να τους δώσει το χρονοεπίδομα, τα κλιμάκια και μια σειρά από επιδόματα που δικαιούνται, ώστε να έχουν αξιοπρεπή αμοιβή. Tην Τετάρτη 26 Μάρτη σε συνέλευση των μουσικών, υπήρξε η απόπειρα απαγόρευσης εισόδου(από την διοίκηση της ΕΡΤ) συνδικαλιστών από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, οι οποίοι πήδηξαν τα κάγκελα για να πάρουν μέρος στη συνέλευση. Εκεί υπήρξαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις με σύμβουλο της ΕΡΤ που πήγε να τους διώξει και ακολούθως και με τον πρόεδρο της ΕΡΤ. Την επόμενη μέρα (Πέμπτη 27 Μάρτη) όπου και είχε προγραμματιστεί νέα συνέλευση των μουσικών, φύλακες από ιδιωτική εταιρεία (σεκιουριτάδες) έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων σε όλους τους εργαζόμενους που έφταναν στο ραδιομέγαρο για δουλειά. Στην ουσία πρόκειται για παρανομία, αφού ο ν. 1264 δίνει τη δυνατότητα σε συνδικαλιστές να επισκέπτονται χώρους εργασίας, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για το από πού και πόσο πληρώνονται τέτοιες εταιρίες, διότι από το ανταποδοτικό τέλος της ΔΕΗ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι πολίτες, δεν μπορεί να πληρώνονται πραιτωριανοί για να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.. Αφήνουμε την αισθητική εικόνα, να θυμίζει το ραδιομέγαρο εικόνα κατεχομένων της Παλαιστίνης. Για την επόμενη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί νέες συνελεύσεις των μουσικών, ενώ το θέμα συζητείται και στην ΠΟΣΠΕΡΤ που μαστίζεται από έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
2)Μία σημαντική γενική συνέλευση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, την Πέμπτη 27 Μάρτη. Επισυνάπτουμε το προσχέδιο που μας κοινοποιήθηκε και που αποτελεί βάση συζήτησης για το τελικό κείμενο που θα διαμορφώσουν οι εργαζόμενοι:
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2008
Εμείς, οι εργαζόμενοι στην Ημερησία,
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία των 151+1 βουλευτών.
Υπογραμμίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν τον κλάδο μας, τόσο για την περίθαλψη, όσο και για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο τους δημοσιογράφους αλλά το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Για το λόγο αυτό, ζητούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να «αγκαλιάσει» όλους τους εργαζομένους στον κλάδο (καλλιτεχνικοί συντάκτες, εργαζόμενοι σε δικτυακούς χώρους κλπ), αλλάζοντας το αναχρονιστικό Καταστατικό. Παράλληλα την καλούμε να αξιοποιήσει το Διασωματειακό για την οργάνωση των κινητοποιήσεών μας.
Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην αποτροπή της μετατροπής αυτού του εκτρώματος σε νόμο και, κυρίως, κάθε αγώνα που θα γίνει για τη μη εφαρμογή και την ανατροπή του νόμου αυτού στην πράξη.
Εκφράζουμε τη δυσφορία μας για τη στάση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.
Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα, τασσόμαστε υπέρ της συγκρότησης Απεργιακής Επιτροπής (όπως προβλέπει και το Καταστατικό) και της πρόνοιας για ενημέρωση κατά τις ημέρες κινητοποιήσεων (π.χ. μέσω 10λεπτων απεργιακών δελτίων).
Καταγγέλλουμε, τέλος, την στάση αρκετών παρουσιαστών και σχολιαστών δελτίων ειδήσεων, που υπονόμευσαν τους απεργιακούς αγώνες κατά του νομοσχεδίου και παραπληροφόρησαν την κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι «οι δημοσιογράφοι τα βρήκαν με την κυβέρνηση και εξαιρούνται» και τροφοδοτώντας μια άκρως αρνητική εικόνα στα μάτια της κοινής γνώμης για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ο κλάδος πλήττεται από το νομοσχέδιο όσο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αν όχι περισσότερο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αφαίρεση του 10% από τα έσοδα του αγγελιόσημου και η εξαίρεση των γυναικών εργαζομένων στα ΜΜΕ από την 6μηνη άδεια λοχείας.
Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του περί συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου και συντασσόμαστε με τον εκπρόσωπό μας στο Μεικτό Συμβούλιο στην υποστήριξη κάθε δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου