Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009
"Πατάτα" ή έρωτας με την εργοδοσία?
Στις 24 Σεπτέμβρη γράφαμε: «Δεν μας τα λέει καλά (μα καθόλου καλά) νομικός σύμβουλος επαρχιακής δημοσιογραφικής ένωσης, που υποστηρίζει, μιλώντας με εργοδότες, ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να εργάζονται 8ωρο, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι συνάδελφοι της επαρχίας να ενημερωθούν από νομικούς συμβούλους άλλων ενώσεων». Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του σχήματος «Ασύνταχτος Τύπος της ΕΣΗΕΜΘ για το ίδιο θέμα:
Πατάτα ή κάτι άλλο η άποψη του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜ-Θ για το 8ωρο;
Την περασμένη εβδομάδα το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ μετά από υπόμνημα των συντακτών της εφημερίδας «Μ» κάλεσε τους εργασιακούς εκπρόσωπους της εφημερίδας προκειμένου να παραστούν στην συνάντηση που είχε οριστεί με την διευθυντική ομάδα της εφημερίδας (Χαρίση, Τσία, Παπαδημούλη και Καραγιαννίδη) προκειμένου να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα. Το υπόμνημα (παρακάτω) αναφέρεται σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή της ΣΣΕ (εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεργασία, προσβλητική, αυταρχική, αντιδεοντολογική συμπεριφορά και πολλά άλλα).
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της υπερεργασίας όπως αυτό αναδείχθηκε μετά την απόφαση της εργοδοσίας να μετακινήσει 22 συντάκτες στην εβδομαδιαία προς το παρόν εφημερίδα Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσουν την καθημερινή της έκδοση.
Στη συνεδρίαση στην οποία παρέστησαν και περίπου 15 συντάκτες της «Μ» ετέθη ευθέως το ερώτημα: πόσες ώρες πρέπει να εργάζονται οι συντάκτες;
Το συγκεκριμένο ερώτημα ετέθη από τους εργασιακούς οι οποίοι γνώριζαν ότι στους δημοσιογράφους εδώ και πολλά χρόνια ισχύει η 6ωρη απασχόληση. Δηλαδή το αυτονόητο.
Κι όμως ο νομικός σύμβουλος Στρατής Μαυραγάνης της ΕΣΗΕΜ-Θ διαφώνησε και υποστήριξε ότι ισχύει η 8ωρη απασχόληση για 6 εκδόσεις.
Όπως ήταν φυσικό όλοι έπεσαν από τα σύννεφα. Τα μέλη του δ.σ. Αδάμ και Μειντάνη διαφώνησαν και του ζήτησαν να ανακαλέσει. Η «νέα πλειοψηφία» όμως της ΕΣΗΕΜΘ Βοιτσίδης, Φωκιανίδης, Ντόζης, Χαλεπλίδου, Παπαδημούλης, Κοντογουλίδης δεν αντέκρουσαν το νομικό ολίσθημα ( παπάρα, αλητεία, συκοφαντία, αερολογία, μπούρδα, έγκλημα, ψέμα κ.α πολλά μπορεί κανείς να πει για το θέμα) του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Οι εργασιακοί έμειναν άναυδοι όπως και οι εργαζόμενοι της «Μ». Διότι όταν το ακούς από τον νομικό σύμβουλο του σωματείου σου σκέφτεσαι ότι κάτι έχει αλλάξει, ότι κάτι έχει συμβεί, ότι τέλος πάντων δεν είσαι νομικός και ο νομικός σύμβουλος για να το λέει κάτι παραπάνω θα ξέρει. Άλλωστε δεν το λέει ο νομικός σύμβουλος του συνδικάτου Οικοδόμων το λέει ο νομικός σύμβουλος των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης.
Η κεραμίδα ήταν στο δόξα πατρί.
Τις επόμενες ημέρες μέχρι και χθες υπήρξε ένας μαραθώνιος επικοινωνίας με την ΠΟΕΣΥ και στελέχη της ΕΣΗΕΑ αλλά και τους νομικούς συμβούλους Μπελίτση και Σαλαφράκου προκειμένου να λυθεί το ζήτημα. Από όλες τις πλευρές των συνδικαλιστών (πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, στελέχη της ΕΣΗΕΑ) η απάντηση ήταν το ερώτημα: ποιος ανόητος τα λέει αυτά. Οι δε νομικοί σύμβουλοι δέχτηκαν ότι στο θέμα υπάρχει σύγκρουση με τα αφεντικά αλλά το αυτό που ισχύει είναι το 6ωρο. Υπάρχει δε πληθώρα δικαστικών αποφάσεων που κατοχυρώνουν το 6ωρο.
Χθες μάθαμε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ επικοινώνησε με την διευθύντρια της «Μ» Φ.Χαρίση για να της ανακοινώσει ότι στο θέμα του ωραρίου δεν υφίσταται καμία αλλαγή και της ζήτησε να ενημερώσει τους συντάκτες;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν την νέα πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜΘ και τον νομικό της σύμβουλο.
Τι προσπαθούν να πετύχουν; Την ανατροπή της ΣΣΕ του κλάδου; Τι ρόλο παίζουν; Με ποιου τα συμφέροντα είναι;
Συνάδελφοι τέτοια λάθη δεν είναι απλά λάθη ή λάθη παρερμηνείας του νόμου.
Συνάδελφοι πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του Τύπου δεν αντιμετωπίζεται από πλειοψηφίες που δεν γνωρίζουν τα βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου.
Συνάδελφοι τα προβλήματα δεν λύνονται από εκλεγμένους που δεν θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα μας ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Συνάδελφοι η ΕΣΗΕΜ-Θ πρέπει να γίνει Ένωση των Συντακτών και όχι των διευθυντών…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου