Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Kατατέθηκε στο γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

ΣΧΕΔΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ

της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής ΠΑρέμβασης (ΑΡΠΑ) - ΠΟΕΣΥ (Ανατροπή-ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτος-ΕΣΗΕΜΘ, Παρατύπως-ΕΣΠΗΤ)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΠΟΕΣΥ, ΔΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ,

ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Οι συμμετέχοντες συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι μέλη του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, κατά τη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα συμφωνήσαμε να ζητήσουμε απʼ όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα μέλη τους, να συστρατευθούμε σε κοινό και διαρκή αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων-τροϊκανών που τις επιβάλουν, για να σταματήσουμε την κοινωνική λεηλασία, την καταλήστευση των εργαζομένων, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, την υποβάθμιση της ενημέρωσης και τον περιορισμό της ίδιας της δημοκρατία -ιδιαίτερα αυτές τις μέρες της ανάδειξης της δράσης της ακροδεξιάς, του συστημικού της ρόλου και της προβολής της από ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι δημοσιογράφοι, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, βιώνουμε την πρωτοφανή άγρια ληστρική επίθεση σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μας. Καθημερινές και μαζικές απολύσεις, που έχουν φθάσει τις χιλιάδες, γενίκευση των περικοπών, συνεχώς διευρυνόμενη αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καταστρατήγηση-κατάργηση των ΣΣΕ, εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, τρομοκρατία, εκβιασμοί, εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» και καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, συνθέτουν το σημερινό σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα.

Η ενημέρωση από κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό, έχει καταστεί στα χέρια των μιντιαρχών μέσο απροκάλυπτης και υστερικής μνημονιακής προπαγάνδας, έχοντας μετατρέψει κανάλια και Τύπο σε πολυεργαλεία χειραγώγησης συνειδήσεων και κατασυκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων.

Οι εργαζόμενοι όπως και όλη η ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να παραδοθούμε στην τρομοκρατία του φόβου, αλλά να βρούμε αποτελεσματικό τρόπο αντίστασης και ενωμένοι να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης και της τρόικας, καθώς και τις αρπακτικές διαθέσεις εκδοτών, καναλαρχών και διαφημιστών. Να παλέψουμε σε ένα κοινό αγωνιστικό - απεργιακό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, για να καταργήσουμε τα Μνημόνια και να ανακτήσουμε όσα οι μνημονιακές πολιτικές αφαίρεσαν από μισθούς, εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικές παροχές, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, αλλά και την ίδια την ενημέρωση.



ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, καλούμε σε συσπείρωση, παντρατιά και αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλον τον κλάδο, ο οποίος υπό τον συντονισμό της ΠΟΕΣΥ και την συγκρότηση αγωνιστικών-απεργιακών επιτροπών, θα παλέψει με κεντρικούς άξονες:

1-Υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου και του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, με απόκρουση των παρεμβολών στη δημοσιογραφική εργασία, της χειραγώγησης των δημοσιογράφων και του ρόλου των μέσων ενημέρωσης ως εργαλείων μνημονιακής ή φασιστικής προπαγάνδας.

2-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα ΜΜΕ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

3-Αντιστροφή της εφαρμογής ατέρμονων περικοπών και φραγμός στις απολύσεις. Απόκρουση των ατομικών συμβάσεων και της επισφαλούς, κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

4-Προστασία με όλους τους τρόπους των ασφαλιστικών ταμείων μας. Επιστροφή από την κυβέρνηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχει κουρέψει-δημεύσει με τα διάφορα μνημονιακά μέτρα. Διασφάλιση των πόρων και διεκδίκηση της επέκτασης του αγγελιόσημου στα διαδικτυακά μέσα. Ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, χωρίς περικοπές σε παροχές υγείας και πρόνοιας. Υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

5-Απόκρουση του κυβερνητικού «μαύρου» στη δημόσια ραδιο-τηλεόραση. Επαναλειτουργία της ΕΡΤ και επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων. Στήριξη με όλα τα μέσα του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ ανά την Ελλάδα, της λειτουργίας και του προγράμματος της μόνης πραγματικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που αναγνωρίζουμε και αποτελεί ελεύθερη φωνή της κοινωνίας. Μποϋκοτάζ του κυβερνητικού εκτρώματος της ΔΤ.

6-Αποτροπή του απειλούμενου πογκρόμ απολύσεων στα δημοτικά ΜΜΕ.

7-Οριστική ρύθμιση του θολού τοπίου των αδειών και των συχνοτήτων στα ιδιωτικά ραδιο-τηλεοπτικά. Σύνδεση των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μεσυγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας.

8-Μισθολογική, ασφαλιστική και συνδικαλιστική ένταξη των εργαζομένων στο διαδίκτυο.

9-Στήριξη των ανέργων και των υποαπασχολούμενων δημοσιογράφων, με οικονομική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και απαλλαγή του από όλα τα χαράτσια.

10-Άμεσα προώθηση πλήρους διασωματειακής συνεργασίας και ενιαίας συνδικαλιστικής δράσης -με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός Ενιαίου Συνδικάτου Τύπου.



ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΠΡΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ζητάμε από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς την άμεση δράση, την αντίσταση και τον συντονισμό του κοινού αγώνα, με:

Α-Συσπείρωση των μελών στο παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο, ενημέρωση και συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους, προκειμένου να σχηματιστεί ένα ευρύ μέτωπο οργάνωσης των κινητοποιήσεων, με συγκεκριμένες αναθέσεις (λχ απεργιακές επιτροπές ανά εργασιακό χώρο) και προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα.

Β-Δρομολόγηση απεργιακών δράσεων, με κατάληξη την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας πανελλαδικά σε όλα τα ΜΜΕ. Νέο στοιχείο της δράσης μας μπορεί να είναι η έκδοση απεργιακών φύλλων στις έδρες των 5 Ενώσεων (ίσως κοινό φύλλο πανελλαδικής κυκλοφορίας) καθώς και η εκπομπή απεργιακών δελτίων απο τα ρ/το ΜΜΕ.

Γ-Συντονισμό με τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου, καθώς ο αγώνας είναι κοινός και ενισχύεται το μέτωπο.

Δ-Συνεργασία (και με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ) με άλλους κλάδους που αγωνίζονται ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα, όπως εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στο χώρο Υγείας, ΟΤΑ και άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ε-Συνεννόηση με τις δημοσιογραφικές ενώσεις των χωρών κυρίως του Νότου της Ευρώπης, για προήθηση της αλληλεγγύης και τον συντονισμό των δράσεων.



ΑΘΗΝΑ, 12/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: