Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Όχι άλλα παιχνίδια στις πλάτες των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ




Πάνω που ο μισός ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από το κείμενο το οποίο φέρεται σαν θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ και το ερμήνευσαν σαν πρόταση - κείμενο προς συζήτηση, σήμερα κυκλοφόρησε κείμενο με υπογραφή "δημοσιογράφοι ΕΡΤ", χωρίς να έχει γίνει καμία συνέλευση για να κριθούν οι όποιες απόψεις (καλές ή κακές, ή επιδεχόμενες εμπλουτισμούς) του όποιου πολιτικού φορέα για να τις υπογράφουμε και ως δημοσιογράφοι ΕΡΤ.

Πχ πότε συζητήθηκε το θέμα του κλεισίματος μέρους των περιφερειακών ΕΡΑ που αναφέρεται στο πρόγραμμα?
Ήδη στην περιφέρεια έχει δημιουργηθεί θέμα.

Όχι άλλα παιχνίδια στις πλάτες των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ.
Επισυνάπτουμε το κείμενο που ήδη έχει αναρτηθεί σε διαδικτυακούς τόπους.





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΡΤ


Παρασκευή, 10/10/2014


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ που επί 16 μήνες κρατάμε ζωντανό σε όλη την Ελλάδα τον πραγματικά δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και διεκδικούμε παρέχοντας εθελοντική εργασία την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δηλώνουμε παρόντες για να συμβάλλουμε με προτάσεις στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΕΡΤ γίνεται αναφορά, σε τουλάχιστον δύο σημεία, στην αναγκη ενσωμάτωσης "στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, των χαρακτηριστικών που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της αυτοδιαχείρισης…».  



Είμαστε σίγουροι ότι ο  σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συνυπολογίσει τις απόψεις και την εμπειρία των εργαζόμενων που όλους αυτούς τους μήνες, με πενιχρά μέσα αλλά αμέριστη την συμπαράσταση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθούμε να παράγουμε, εθελοντικά, πολύπλευρη ενημέρωση και να συμβάλουμε, με τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματά μας και την ιστοσελίδα ertopen.com,  στην διάδοση και τη στήριξη του Πολιτισμού.



Δηλώνουμε επίσης απερίφραστα ότι στόχος του αγώνα μας όλο αυτό το διάστημα είναι η επαναλειτουργία μιας ΕΡΤ ανεξάρτητης, πολυφωνικής και πραγματικά δημόσιας με την έννοια ότι θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, θα αφουγκράζεται και θα αναδεικνύει τα ζητήματα που την απασχολούν και θα αναπτύξει μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και εποπτείας. Το αποδεικνύουμε άλλωστε κάθε μέρα με τα αυτοδύναμα προγράμματά μας. Ο εξ ορθολογισμός  λειτουργίας, η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ήταν πάγια αιτήματά μας πριν τις 11 Ιουνίου του 2013. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση στο πραξικοπηματικό μαύρο. Η αξιολόγηση είναι σύμμαχός μας αρκεί να συνδυαστεί με αξιολόγηση δομών, και στρατηγικό σχεδιασμό. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η αξιολόγηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης της ΕΡΤ και όχι ως εργαλείο εκκαθαρίσεων όπως τελευταία τη χρησιμοποιούν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Πρόσθετη ενημέρωση
Από τις αντιδράσεις των εργαζομένων σταχυολογούμε:

 Το σημαντικότερο που έχω να επισημάνω είναι ότι ο αγώνας δεν μπορεί να αξιολογηθεί από κανέναν. Είναι αναξιοπρεπές και για εμάς και άδικο για τον αγώνα. Εμείς έτσι κι αλλιώς έχουμε τις προτάσεις μας, τις έχουμε καταθέσει δημοσίως. Η νίκη δεν χαρίζεται. Κερδίζεται. Διαφωνώ στην έκφραση ικανοποίησης. Αντίθετα, οι συντάκτες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι το κείμενο τους είναι εκτός του μήκους κύματος του αγώνα της ελεύθερης ΕΡΤ. 

Στέλιος Νικητόπουλος



Απλά και σταράτα με αφετηρία την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ.
Οι αγώνες δικαιώνονται μόνο όταν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και της ζωής και μόνο έτσι καθιερώνονται στην συνείδηση των πολιτών.


Ο αγώνας ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ αγκαλιάστηκε από την κοινωνία ως αγωνία για την προάσπιση της δημοκρατίας και ξεπέρασε κατά πολύ το πλαίσιο της προάσπισης του δικαίωματος στην εργασία των απολυμένων στην ΕΡΤ. Ως προς την παράμετρο αυτή  ανέδειξε το δικαίωμα στην εργασία κάθε πολίτη.


Οι ατέλειωτες ώρες αγωνίας, εργασίας κι απαντοχής, δεν αποτιμώνται σε μόρια του αύριο. Η υιοθέτηση αντιλήψεων αποτίμησης των αγώνων με ένσημα, αλλά και επαγγελματικών δεξιοτήτων εν είδει ΙΕΚ, εκφυλίζει κάθε υγιές κίνητρο και γεννά τέρατα. Ποιός κρίνει και με τι μέτρο;


Στην ΕΡΤ του αύριο, όποτε αυτή έλθει, πιστεύω ότι πρέπει να έχουν θέση, όσοι μπορούν να την υπηρετούν επαγγελματικά και να την υπερασπίζουν ως πολίτες ενεργοί. Αυτό όμως θα προκύψει από τη σημερινή μαγιά, με επίπονη διαδικασία μετάβασης και δοκιμής κι όχι με μια γραφειοκρατική διαδικασία που θα ευνοεί τον παραγοντισμό και τις ομαδοποιήσεις και θα κάνει το χειρότερο χθες, που έχουμε βιώσει, να φαντάζει ως παράδεισος! 


Το έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ του αύριο ή που θα αξιολογηθεί από το έργο του θετικά από την κοινωνία και θα καταξιωθεί ή δεν θα στερηθεί νοήματος ύπαρξης. Πέραν αυτών που μας αναλογούν, την ευθύνη του αποτελέσματος επωμίζεται η αυριανή πολιτική ηγεσία της χώρας.


Υ.Γ. Το ζήτημα της μοριοδότησης δεν είναι το μόνο προς συζήτηση από την προγραμματική πρόταση και ούτε το πλέον σημαντικό μακροπρόθεσμα, είναι όμως άμεσο ως προς τα αποτελέσματα που παράγει. Για τα υπόλοιπα ζητήματα, πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια συντεταγμένη διαδικασία της εξαγγελθείσας δημόσιας διαβούλευσης. Πέραν όμως αυτού, υπάρχει προ πολλού ανάγκη να ανοίξει συντεταγμένη συζήτηση για το αύριο στο κίνημα της ΕΡΤ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!  


Τάκης Σακελλαρίου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: