Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ανακοινώσεις ΠΟΣΠΕΡΤ και δημοσιογράφων για το Σχέδιο Προγραμματικής Πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ
Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ

Το σχέδιο που αναρτήθηκε για δημόσιο διάλογο μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Θεωρούμε θετικό ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά υπερασπίζεται την ΕΡΤ, την επαναλειτουργία της και αποτυπώνεται σε αυτό το κείμενο.Όμως οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα αλλά και τη χρησιμοποίηση όρων και οργάνων, όπως π.χ το εποπτικό συμβούλιο, που αντιγράφουν το αποτυχημένο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ!

 Όπως, ότι βάζουν στην ίδια μοίρα όσους επικύρωσαν το μαύρο και στήριξαν τα μορφώματα, με αυτούς που με αξιοπρέπεια και αξιοσύνη έδωσαν και δίνουν τον αγώνα, όχι έξι αλλά πάνω από 16 μήνες! Όπως, στο πότε θα λειτουργήσει η ΕΡΤ και αν συνυπάρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΡΙΤ!

Όπως, στο ότι θα προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό σύμφωνα με το οργανόγραμμα πλήρους λειτουργίας ( με όλες τις μονάδες της ΕΡΤ στις 11-6-13 σε πλήρη λειτουργία ) και με βάση τα διεθνή πρότυπα – δηλαδή χωρίς το πλαφόν που συναντήσαμε και αντιπαλέψαμε στην παρούσα φαύλη συγκυβέρνηση ! Όπως, στο ότι «εξαναγκασμένοι» είναι μόνο όσοι υπόγραψαν σύμβαση με τον «βιαστή τους» στη ΔΤ! και όχι όσοι « βιάστηκαν » να πάρουν σύνταξη ως και 15 χρόνια νωρίτερα για να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους και να μείνουν στον αγώνα και δεν είχαν άλλο τρόπο επιβίωσης!

Όπως, αν στην ΕΡΤ προτίθενται (τελευταία παράγραφος ) να νομοθετήσουν ότι δεν θα υπάρχουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ΣΣΕ! ( όπως οι εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ) αλλά θα εφαρμοστεί δίκαιο! μισθολόγιο λαμβάνοντας υπόψη της συνθήκες της κρίσης! (σημείωση: μέχρι το 2013 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν μειώσεις έως και 40% στους ήδη μικρούς μισθούς τους) κ.α

Είναι απαραίτητο στον εσωκομματικό διάλογο και στις τελικές αποφάσεις να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών οργάνων που και γνωρίζουν και είναι οι πυλώνες αυτού του ασυμβιβάστου – ανυποχώρητου και απαράμιλλου αγώνα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα όπως και ζητήματα εργασιακών σχέσεων και συλλογικών συμβάσεων με βάση τις διακηρυγμένες αρχές και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΗΝ Κ.Ε ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ που είναι το άνοιγμα της ΕΡΤ και η άμεση λειτουργία με όλα της τα μέσα ως να μην έκλεισε μια μέρα, με την κατάργηση της ΟΙΚ.02/11.6.2013 ΚΥΑ που αντισυνταγματικά την έκλεισε και επέβαλε το μαύρο, μέχρις ότου διαμορφωθεί, ψηφιστεί και υλοποιηθεί, με τα νέα θεσμικά όργανα, τους κανονισμούς και τα οργανογράμματα, ο νέος νόμος για την ΕΡΤ που ονειρευόμαστε.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δημοσιογράφων ΕΡΤ

Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ που επί 16 μήνες κρατάμε ζωντανό σε όλη την Ελλάδα τον πραγματικά δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και διεκδικούμε παρέχοντας εθελοντική εργασία την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δηλώνουμε παρόντες για να συμβάλλουμε με προτάσεις στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΕΡΤ γίνεται αναφορά, σε τουλάχιστον δύο σημεία, στην αναγκη ενσωμάτωσης "στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, των χαρακτηριστικών που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της αυτοδιαχείρισης...».

Είμαστε σίγουροι ότι ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συνυπολογίσει τις απόψεις και την εμπειρία των εργαζόμενων που όλους αυτούς τους μήνες, με πενιχρά μέσα αλλά αμέριστη την συμπαράσταση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθούμε να παράγουμε, εθελοντικά, πολύπλευρη ενημέρωση και να συμβάλουμε, με τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματά μας και την ιστοσελίδα ertopen.com, στην διάδοση και τη στήριξη του Πολιτισμού.

Δηλώνουμε επίσης απερίφραστα ότι στόχος του αγώνα μας όλο αυτό το διάστημα είναι η επαναλειτουργία μιας ΕΡΤ ανεξάρτητης, πολυφωνικής και πραγματικά δημόσιας με την έννοια ότι θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό, θα αφουγκράζεται και θα αναδεικνύει τα ζητήματα που την απασχολούν και θα αναπτύξει μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και εποπτείας. Το αποδεικνύουμε άλλωστε κάθε μέρα με τα αυτοδύναμα προγράμματά μας. Ο εξ ορθολογισμός λειτουργίας, η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ήταν πάγια αιτήματά μας πριν τις 11 Ιουνίου του 2013.

 Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που οδήγησαν την Κυβέρνηση στο πραξικοπηματικό μαύρο. Η αξιολόγηση είναι σύμμαχός μας αρκεί να συνδυαστεί με αξιολόγηση δομών, και στρατηγικό σχεδιασμό. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η αξιολόγηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης της ΕΡΤ και όχι ως εργαλείο εκκαθαρίσεων όπως τελευταία τη χρησιμοποιούν η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: