Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ, ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ,7μμ ΕΣΗΕΑ

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της απασχόλησης, ενάντια στην απειλή των απολύσεων, μπαίνει σήμερα στην πρώτη γραμμή, εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, να την φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα. Η αρπαγή από μια χούφτα τράπεζες για δικό τους όφελος, μιας τεράστιας σε μέγεθος οικονομικής βοηθείας που οι κυβερνήσεις ρίχνουν στην ʽʼαγοράʼʼ, χρεώνοντας τις επερχόμενες γενιές, δημιουργεί ασφυξία στην παραγωγικό ιστό και εντείνει τα κρισιακά φαινόμενα, απειλώντας τις θέσεις εργασίας.
Σε αυτές τις συνθήκες οι απολύσεις παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα προστεθούν έως και 51 εκατομμύρια άνεργοι μόνο μέσα στο 2009! Όμως πέρα απο τα νούμερα, η καθημερινή εμπειρία χιλιάδων εργαζόμενων είναι η ανασφάλεια και η προσπάθεια της εργοδοσίας με αφορμή την κρίση να πάρει πίσω μια σειρά κατακτήσεων. Το ωράριο, το πενθήμερο, τις υπερωρίες, όλες τις εργασιακές σχέσεις.
Όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά παντού. Η ίδια επίθεση γίνεται και στις ΔΕΚΟ. Στην Ολυμπιακή η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε 8000 απολύσεις, στον ΟΣΕ η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για 3000 απολύσεις, στον ΟΤΕ μιλάνε για 2000. Ακόμη και αν τις βαφτίζουν "εθελούσιες εξόδους" στην πραγματικότητα πρόκειται για χιλιάδες θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας που θέλουν να τις στερήσουν απο την εργατική τάξη . Στον στενό δημόσιο τομέα οι συμβασιούχοι κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι σε διάφορα προγράμματα, πχ βοήθεια στο σπίτι, θα βρεθούν άμεσα κάτω απο την λεπίδα των περικοπών.
Απέναντι σε αυτήν την εικόνα της επίθεσης ήδη έχουν αρχίσει αγώνες απο την μεριά του εργατικού κινήματος. Στον Λαναρά, στη FRIGOGLASS, παλιότερα στη ΑΛΤΕΚ, στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στο Ερρίκος Ντυνάν, στη Φορθνετ, στην Κοσμοτέ, οι εργαζόμενοι αντιδράνε και παλεύουν. Τις περισσότερες φορές δίνουν αυτούς τους αγώνες μόνοι τους αφού οι ανώτερες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε επίπεδο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και η ΓΣΕΕ, αρνούνται να συντονίσουν και να οργανώσουν τις αντιστάσεις.
Γι' αυτό καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 7μμ στην ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20), όσα σωματεία και συνδικάτα μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και την ίδια διάθεση να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις να βρεθούμε απο κοινού σε μια πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, για να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση επιτροπής ενάντια στις απολύσεις.
Για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας εργαζόμενος και κανένας χώρος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της απόλυσης δεν θα είναι μόνος του. Καμία μάχη δεν θα μείνει απομονωμένη χωρίς στήριξη απο τα ταξικά της αδέλφια, τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κανένας άνεργος δεν θα μείνει απομονωμένος προσπαθώντας ατομικά να διεκδικήσει. Η επιτροπή σωματείων θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να στηρίξει τους αγώνες που ανοίγονται και θα παλέψει για ένα εργατικό πρόγραμμα απάντησης στην κρίση, τις απολύσεις και τα κλεισίματα, για τη νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων, και την κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση για κάθε επιχείρηση που κλέινει και πετάει τους εργαζόμενους στον Καιάδα της ανεργίας.

καλούν:
1.Σωματείο εργαζόμενων Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (ΛΑΝΑΡΑΣ) Οινόφυτα
2.Σωματείο εργαζομένων ΑΛΤΕΚ Τέλεκομς
3.Απολυμένοι της ΔΙΕΚΑΤ
4.Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΡΤ (ΠΣΥΠΕΡΤ)
5.Σύλλογος εργαζομένων στον Επικοινωνία 940
6.Σωματείο εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
7.ΣΕΙΙΝΑΠ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΜΙΣΘΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: