Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

"Μύλος" με την αργία του Αγ.Πνεύματος

1)"Mύλος" έχει γίνει με την αργία του Αγ.Πνεύματος που συμπίπτει με την επομένη των ευροεκλογών και φυσικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του απόηχου των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης. Ενδεικτική είναι η επιστολή του εκπροσώπου των συντακτών του ΚΕΡΔΟΥΣ που επισυνάπτουμε. Να συμπληρώσουμε ότι με τη διευκρίνηση της ΕΣΗΕΑ ότι στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ούτως ή άλλως ισχύει κανονικά η αργία και δεν μεταφέρεται, σε ορισμένα ΜΜΕ με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, άρχισαν να αλλάζουν οι βάρδιες και να προσαρμόζονται σε πιο "οικονομικά" δεδομένα, με χρήση μικρότερου αριθμού εργαζομένων καθώς και συμβασιούχων έργου (μπλοκάκια). Προφανώς σε ΜΜΕ που δεν ισχύουν καν οι ΣΣΕ, όπως τα portals, το πρόβλημα έχει "λυθεί". Να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον στις λογικές περιορισμού του κόστους εργασίας, όταν ο χώρος των ΜΜΕ βρίθει από αργόμισθους και golden boys, επιλογή στην οποία (το λέμε με τον πιο ευγενικό τρόπο που μπορούμε) δείχνει να συντάσσεται το απερχόμενο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.






2)Αθήνα 3-06-2009

Προς: ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΗΕΑ
Νομικό Σύμβουλο κον Μπελίτση


Κοιν.: Πρόεδρο απερχόμενου Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ Παναγιώτη Σόμπολο
Μέλη απερχόμενου ΔΣ ΕΣΗΕΑ


Αξιότιμε κ. Μπελίτση

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας που έλαβε χώρα την 11η πρωινή ώρα ημέρα Τετάρτη 3 Ιουνίου σας αποστέλλω την παρούσα ζητώντας τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας σας για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες μέλη της Ένωσης Μας και τα οποία χάνουν με ανοίκειο και απολύτως παράνομο τρόπο χρήματα από τις αποδοχές τους.
Αναφέρομαι στην (άθλιας μεθόδευσης ή από παραδρομή;;;) ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που κοινοποιήθηκε σε εμάς την Τρίτη 2 Ιουνίου 2009 με θέμα «ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ». Στο κείμενο αναγράφονται επακριβώς τα κάτωθι: «Διευκρινίζεται ότι για τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ, εκτός των εφημερίδων, η Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009, εορτή του Αγίου Πνεύματος, είναι ημέρα αργίας. Οσοι δημοσιογράφοι εργαστούν τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου θα πληρωθούν, όπως πληρώνονται τις αργίες.»
Είναι προφανές, κάτι που άλλωστε παραδεχθήκατε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, ότι είναι απολύτως παράνομη και δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου η μεταφορά της κατ’ έθιμο αργίας του Αγίου Πνεύματος σε άλλη ημερομηνία. Ως εκ τούτου αν οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων εργαστούν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος η εργοδοτική πλευρά οφείλει να καταβάλει αμοιβή προσαυξημένη κατά 1,75 όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Σας παραπέμπω προς τούτο στις διατάξεις αλλά και την εισηγητική έκθεση του ν. 1346/1983 και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 αυτού του νόμου.
Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής αναγράφηκε στην ανακοίνωση ότι εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων από όσα σαφώς ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
Όπως καλώς γνωρίζετε το θέμα επείγει καθότι τόσο οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν πως θα πληρωθούν. Ως εκ τούτου και παρότι γνωρίζω το φόρτο εργασίας, παρακαλώ όπως άμεσα, τουτέστιν έως την Πέμπτη 4 Ιουνίου, έχω την γνωμοδότηση σας χέρια μου.
Επειδή αν αποδειχθεί μεθόδευση υπάρχουν και πειθαρχικές ευθύνες που θα αναζητηθούν…
Επειδή δεν είναι δυνατόν να μην καταβάλλονται νόμιμες αμοιβές στους δημοσιογράφους των εφημερίδων με τη συμπαράταξη και σύμπραξη της ΕΣΗΕΑ σε ανοίκειες και παράνομες αποφάσεις…
Για όλα τα ανωτέρω αναγραφόμενα και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μου ζητώ την έγγραφη γνωμοδότηση σας για το αν θα πρέπει να πληρωθεί η αργία του Αγίου Πνεύματος για όσους δημοσιογράφους εργαστούν τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009.
Με την προσήκουσα τιμή
Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ

Τζώρτζης Ρούσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: