Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ας ε(ξε)γερθούμε, επιτέλους!


Ας ε(ξε)γερθούμε, επιτέλους!


Το πραξικοπηματικό λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο, στον City FM και στο πόρταλ e-typos.com από τους Θόδωρο και Γιάννα Αγγελοπούλου, όχι μόνο πετά κυνικά στον δρόμο σχεδόν 500 ανθρώπους, αλλά στρέφεται συνολικά ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Αποτελεί την κορύφωση της παταγώδους αποτυχίας του καπιταλιστικού – επιχειρηματικού μοντέλου για τον Τύπο, όπου μια σειρά μεγαλοεπιχειρηματίες έγιναν εκδότες για να αποκτήσουν πολιτική «διαπλεκόμενη» δύναμη σε βάρος της ενημέρωσης και των εργαζομένων τελικά. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει πως σκέφτονται οι εργοδότες να αντιμετωπίσουν την οξύτατη καπιταλιστική κρίση – ύφεση που σαρώνει τον πλανήτη και τους δήθεν «αιώνιους» νεοφιλελεύθερους μύθους: ρίχνοντας όλο το βάρος στους εργαζόμενους, με την μέθοδο «πονάει μάτι, κόψει κεφάλι»...

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο του μονομερούς «πολέμου» των εκδοτών κατά των εργαζομένων, κάτω από τις ευλογίες της κυβέρνησης, την ανοχή της κατ’ όνομα αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας ρυθμίσεις της ΕΕ: απολύσεις, «εθελούσιες έξοδοι», μείωση αποδοχών, μπλοκάκια και μαύρη εργασία κλπ. Και όλα αυτά με την εκκωφαντική σιωπή της ΕΣΗΕΑ, η οποία τόσους μήνες δεν μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά, κάτω από τη μέγκενη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και λόγω της γενικότερης απόσπασής της από τους συναδέλφους.

Ακόμα και η επιτυχημένη, άμεση και δυναμική, 24ωρη απεργία – απάντηση στο λουκέτο του Ε.Τ. και του City, έμεινε χωρίς συνέχεια, καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ δεν μπόρεσε (ή μήπως δεν τολμά;) να αποφασίσει τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξεφτίλα του συνδικαλισμού της υποταγής, την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοι οδηγούνται στην ανεργία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις τρομερές ευθύνες (δικές της και των προηγούμενων). Και παρά το ότι έσπευσε να χαρίσει 28 δις. ευρώ στις τράπεζες, τώρα ισχυρίζεται ότι ταμεία είναι άδεια...

Την ώρα που τα αφεντικά τρομοκρατούν και εμφανίζονται αποφασισμένα για όλα, οφείλουμε να καταλάβουμε πως κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι στο αντεργατικό τσουνάμι που προετοιμάζουν. Οι ατομικές λύσεις χρεοκοπούν. Ήρθε η ώρα να αφυπνιστούμε, να εγερθούμε, να οργανωθούμε, με συνελεύσεις στα μαγαζιά, με επιτροπές αγώνα, με κοινή δράση και συντονισμό όλων όσοι θέλουν να αγωνιστούν για να μην μας πετάξουν στα σκουπίδια...

Με ένα συνολικό πολιτικό πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στην επίθεση των εργοδοτών και στην πολιτική της κυβέρνησης, για να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι, διεκδικούμε:

1.Πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να παραμείνουν ζωντανά Ελεύθερος Τύπος, City FM και ιστοσελίδα. Οποιαδήποτε επαναλειτουργία τους δεν μπορεί παρά να νοηθεί με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας για τους σημερινούς εργαζόμενους (δεν αναφερόμαστε φυσικά στα μεγαλοστελέχη). Το ίδιο ισχύει και για όλα τα ΜΜΕ που βρέθηκαν ή μπορεί να βρεθούν στην ίδια κατάσταση (π.χ. Ξένιος FM, εφημερίδες Τράγκα, Εξπρές κλπ). Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που βρίσκονται στα Μέσα τα οποία πλήττονται και σε ό,τι αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα. Όσο για τους τίτλους των εφημερίδων και τις συχνότητες των σταθμών, ασφαλώς δεν μπορεί πλέον να παραμένουν, ως διαπραγματευτικό χαρτί, στην ιδιοκτησία αυτών που έβαλαν πραξικοπηματικά λουκέτο, πετώντας εκατοντάδες ανθρώπους στον δρόμο.
2.Απαιτούμε από τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν τώρα τις απολύσεις και κάθε κίνηση σε βάρος των εργαζομένων. Κάθε απόλυση από εδώ και πέρα πρέπει να θεωρείται από την ΕΣΗΕΑ και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς κάζους μπέλι. Κυβέρνηση και κόμματα οφείλουν να παρέμβουν πολιτικά, αντί να χαϊδεύουν με κάθε τρόπο τους ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη των ΜΜΕ.
3.Το επίδομα ανεργίας πρέπει να δίνεται για όσο καιρό παραμένει ο εργαζόμενος χωρίς δουλειά και να καλύπτει όλες τις βιοτικές του ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, εν μπορεί να είναι μικρότερο από τον μισθό που προβλέπει η σύμβασή του ως εργαζόμενος. Να καλύψουν οι εργοδότες το παραπάνω ποσό. Ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πάγωμα όλων των πιστωτικών υποχρεώσεων των ανέργων. Να καλυφθούν και οι συνάδελφοι με μπλοκάκι που έχουν απολυθεί. Να ενταχθούν άμεσα στην ΕΣΗΕΑ όλοι οι απολυμένοι που δεν είναι μέλη, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης από το σωματείο.
4.Να ανοίξουμε επιθετικά τη συζήτηση για την κρίση του Τύπου, σε όλη την κοινωνία, για μια απάντηση από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων. Η διέξοδος βρίσκεται στην υπεράσπιση και ανάπτυξη της ελεύθερης ποιοτικής δημοσιογραφικής εργασίας, από αξιοπρεπώς αμειβόμενους συντάκτες, ενάντια στις λογικές της απορρύθμισης και της ελαστικής εργασίας, της συμπίεσης των μισθών, της λογοκρισίας και της επιβολής των απόψεων – συμφερόντων των αφεντικών, της μετατροπής των ΜΜΕ σε εχθρικά προς την κοινωνία Μέσα, περιτύλιγμα DVD και κάθε είδους προσφορών.

Nα πληρώσουν την κρίση το κεφάλαιο και τα golden boys των ΜΜΕ!

Κόψτε DVD και όχι δημοσιογράφους!


Με ένα τέτοιο πλαίσιο η ΕΣΗΕΑ, στηριγμένη στη γνώμη και στον έλεγχο των γενικών συνελεύσεων και μετατρέποντας σε ουσιαστικό κέντρο αγώνα το μικτό συμβούλιο, οφείλει να προχωρήσει σε σχεδιασμένη και αποφασιστική κλιμάκωση του αγώνα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απεργιακό πρόγραμμα, που να πλήττει και την «καρδιά» της κερδοφορίας των εκδοτών-καναλαρχών, δηλαδή τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα σαββατοκυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο,
Σπάρτακος, ανένταχτοι αγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια: