Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ερώτηση στη Βουλή


Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: "Αντιδημοκρατικές πρακτικές από την Διοίκηση της ΕΡΤ και τον Πρόεδρό της κ. Παναγόπουλο με εκδικητικές απολύσεις και λογικές δύο μέτρων και δύο σταθμών, εις βάρος της δημοσιογραφικής ευσυνειδησίας και αντικειμενικότητας!"

Σύμφωνα με καταγγελία, η ΕΡΤ ΑΕ απέλυσε αιφνιδίως τη δημοσιογράφο Νατάσσα Θωμά, η οποία εργαζόταν στην Κρατική Τηλεόραση με σύμβαση αορίστου χρόνου ΜΗ αποκλειστικής απασχόλησης. Στην ΕΡΤ εργαζόταν συνολικά 15 χρόνια και τα τελευταία 10 κάλυπτε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Παράλληλα, εργαζόταν και στην ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, για δε την παράλληλη αυτή απασχόλησή της υπέβαλλε αίτηση και ελάμβανε άδεια από το ΔΣ της ΕΡΤ κάθε χρόνο.
Η απόλυσή της συγκεκριμένης δημοσιογράφου ήρθε σε συνέχεια έντονης διαμαρτυρίας της για την μη κάλυψη από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21:00 της ΝΕΤ της μείζονος πολιτικής είδησης του αιφνίδιου κλεισίματος της Βουλής με ταυτόχρονη απόφαση για λήξη της Συνόδου (που σήμανε και την παραγραφή ευθυνών πολιτικών προσώπων) από τον Πρωθυπουργό.
Η απόλυσή της έγινε με το πρόσχημα της παράλληλης απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος δεν είχε σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης με την ΕΡΤ, ενώ αμειβόταν με τα χαμηλότερα προβλεπόμενα στη σύμβαση.

Σε προκλητική αντίθεση με τα παραπάνω ημέτερος συντάκτης Πολιτικού Ρεπορτάζ της ΕΡΤ με σημαντικές αποδοχές από την Κρατική Τηλεόραση και με φερόμενη σύμβαση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παράλληλα εισέπραξε από φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) μόνο για το 2008 76.433,72 ευρώ.

Δυστυχώς επί των ημερών των Κυβερνήσεων Καραμανλή η ΕΡΤ δεν φημίζεται για την αντικειμενικότητά της, ενώ έχει πολλές φορές υπερβεί δεοντολογικούς φραγμούς σε ζητήματα πολιτικού ρεπορταζ με γνώμονα τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης.

Παραμένει, ωστόσο, αυτονόητο ότι τόσο η ύπαρξη εκδικητικών και παράνομων απολύσεων δημοσιογράφων από την ΕΡΤ και από τον Προέδρο της κ. Παναγόπουλο, επειδή αντέδρασαν σε αντιδεοντολογικές πρακτικές απόκρυψης ειδήσεων για λόγους ανεπίτρεπτης Κυβερνητικής προπαγάνδας, όσο και η ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών στη μεταχείριση των εργαζομένων ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας καθενός να υπηρετεί τα Κυβερνητικά κελεύσματα θυσιάζοντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής ευσυνειδησίας και αντικειμενικότητας ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ.


Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε και καλείσθε:

1. Να διερευνήσετε τους λόγους απόλυσης της συγκεκριμένης δημοσιογράφου και το συσχετισμό τους με την πρόσφατη έντονη αντίδρασή της για αποσιώπηση συγκεκριμένου πολιτικού γεγονότος αρνητικού για την Κυβέρνησή σας από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ.
2. Σε ποια λογική, νομική ή ηθική βάση, η συγκεκριμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία έχει σύμβασή αορίστου χρόνου μη αποκλεστικής απασχόλησης, αμείβεται με τις χαμηλότερες προβλεπόμενες αποδοχές και επί σειρά ετών δηλώνει και λαμβάνει άδεια για την παράλληλη απασχόλησή της από το ΔΣ της ΕΡΤ, απολύθηκε χωρίς αποζημίωση, με αιφνίδιο τρόπο και με πρόσχημα την παράλληλη απασχόλησή της, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ που συγκεκριμένος ημέτερος συντάκτης Υπεύθυνος Πολιτικού Ρεπορτάζ της ΕΡΤ παραμένει στη θέση του με σημαντικά μεγαλύτερες αποδοχές και με παράλληλη απασχόληση σε φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που του απέφερε τουλάχιστον για το 2008 76.433,72 ευρώ, παρά τη φερόμενη σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης που έχει με την ΕΡΤ;

3. Ποια η θέση του αρμοδίου Υπουργού απέναντι σε αυτήν την κορύφωση των αντιδεοντολογικών, αυταρχικών και ουσιαστικά αντιδημοκρατικών πρακτικών, στις οποίες δυστυχώς, διακρίνεται η Κρατική Τηλεόραση επί Προεδρίας του κ. Παναγόπουλου, γνωστού για τις μεθοδεύσεις αναγνώρισης από το ΔΙΚΑΤΣΑ ενός αμφιλεγόμενου πτυχίου προκειμένου να διορισθεί στην ΕΡΤ και με διαδικασίες εξπρές που προσβάλουν κάθε νομοταγή Έλληνα που σπούδασε στο εξωτερικό;

4. Αντιλαμβάνεσθε ότι τέτοιες διακρίσεις στη μεταχείριση των εργαζομένων στη ΕΡΤ δημοσιογράφων εμπεδώνουν στην κοινωνία την αντίληψη ότι η Κρατική Τηλεόραση επί των ημερών της ΝΔ όχι μόνο έχει η ίδια ως φορέας θυσιάσει την αντικειμενική ενημέρωση στο βωμό των επικοινωνιακών αναγκών της Κυβέρνησης, αλλά πλέον ευθαρσώς θυσιάζει και κάθε έννοια ουσιαστικής νομιμότητας, ηθικής, δεοντολογίας, ισονομίας και δικαιοσύνης στη μεταχείριση των εργαζομένων σε αυτήν δημοσιογράφων, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού τους με σκοπό την διασφάλιση της υπηρέτησης από αυτούς των εκάστοτε Κυβερνητικών κελευσμάτων εις βάρος της αξιοπρέπειας και της ευσυνειδησίας που οφείλει να συνοδεύει το λειτούργημά τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης,Γρηγόρης Νιώτης,Γιώργος Ντόλιος,Θάνος Μωραίτης,Χρήστος Αηδόνης,Μάρκος Μπόλαρης,Γιώργος Πεταλωτής,Δημήτρης Τσιρώνης,Γιάννης Δριβελέγκας,Μιχάλης Τιμοσίδης,Τάσος Σιδηρόπουλος,Γιάννης Αμοιρίδης,Βασίλης Κεγκέρογλου,Παναγιώτης Ρήγας,Νίκος Ζωϊδης,Δημήτρης Βαρβαρίγος,Λεωνίδας Γρηγοράκος,Ροδούλα Ζήση,Θεοδώρα Τζάκρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: