Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Κωλυσιεργία



Η ΕΡΤ πετάει το μπαλάκι στο Ραγκούση για το θέμα των συμβασιούχων (προσέξτε την έκφραση "για το θέμα", όχι για τη μονιμοποίηση με σταθερή εργασιακή σχέση πάνω στις ΣΣΕ κάθε κλάδου) και ο Ραγκούσης ξαναπετάει το μπαλάκι στην ΕΡΤ. Ποιός χαίρεται όσο περνάει ο χρόνος με σκόπιμες ασάφειες και κυρίως χωρίς δράσεις?

Μα ο Πάγκαλος (κάθε τρεις και λίγο προαναγγέλλει ο "κύριος πιο ΔΝΤ από το ΔΝΤ", απολύσεις όχι μόνο συμβασιούχων, αλλά και μονίμων στο δημόσιο, ο ίδιος δεν ζει βεβαίως με ένα απλό και κουτσουρεμένο μισθό) και η κυβέρνηση που βλέπει τους συμβασιούχους να μην έχουν ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των συνδικάτων ενάντια στα νέα μέτρα και έτσι μένουν αποκομμένοι από την κοινή γνώμη, που παραπληροφορημένη σε σημαντικό βαθμό, τους ταυτίζει με όλα τα σκάνδαλα στην ΕΡΤ, που συνεχίζονται με παράλληλη απόπειρα να "μηδενιστεί" το κοντέρ που τα καταγράφει.


Υπενθυμίζουμε απόσπασμα από πρόσφατο κείμενό μας, τονίζοντας ότι στις αποφάσεις των συνδικάτων για νέο κύκλο κινητοποιήσεων μέσα στον Απρίλη, θα κριθούμε για άλλη μια φορά, όλοι.


Η παράταση των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο είναι μια προσωρινή νίκη, αφού δεν βρέθηκαν εκτός εργασίας, δεν πρέπει όμως να μας εφησυχάζει, αφού ο στόχος της μονιμοποίησης και της ένταξης στο σύστημα των ΣΣΕ δεν έχει επιτευχθεί.
Από τώρα, αξιοποιώντας την εμπειρία του πρώτου κύκλου κινητοποιήσεων, πρέπει να ξεδιπλώσουμε κάθε δραστηριότητα που θα προωθήσει τους στόχους αυτούς.
Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνεται μια τεράστια εργασιακή-ασφαλιστική-οικονομική επίθεση σε βάρος όλως των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με στόχο να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.
Και οι συμβασιούχοι είναι αναπόσπαστο μέρος του συνολικού εργατικού κινήματος.
Συντονιζόμαστε με κάθε τρόπο και δίνουμε συλλογικά και οργανωμένα το παρόν σε κάθε κεντρική κινητοποίηση των συνδικάτων, που κινείται στην τροχιά της αντίστασης και της ανατροπής της επίθεσης.
Δεν αφήνουμε να επαναληφθούν τα λάθη της μη οργανωμένης συμμετοχής των συμβασιούχων, όπως συνέβη στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις της 5 και 11 Μάρτη.
Επιδιώκουμε την ενεργητική έκφραση αλληλεγγύης σε κάθε κλάδο που κινητοποιείται, μέσα κι έξω από τα ΜΜΕ, ενισχύοντας τις κοινωνικές μας συμμαχίες.

3 σχόλια:

Matina Pap είπε...

Μόλις πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΡΤ έριξε το μπαλάκι των συμβασιούχων στην κυβέρνηση. Και ο Γιάννης Ραγκούσης το ξαναέστειλε πίσω στο ραδιομέγαρο. Όπως διαβάζουμε στην "Π&13" στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Εσωτερικών είπε να μην τον ενοχλούν με το ζήτημα των δημοσιογράφων γιατί δεν είναι δική του ευθύνη...
Όλο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
➢ Υπεύθυνη η διοίκηση της ΕΡΤ για τους συμβασιούχους!
Μην με ενοχλείτε με το θέμα των συμβασιούχων δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Αυτό είναι αποκλειστικά ζήτημα της διοίκησης. Αυτή φέρεται να είναι η φράση του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕ Α που είχαν συνάντηση μαζί του για το φλέγον ζήτημα του μέλλοντος των συμβασιούχων την περασμένη Μεγάλη Πέμπτη. Οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτέχνες εξαιρούνται, όπως είπε και ο κ Ραγκούσης από το νόμο της έγκρισης συμβάσεων ή απασχόλησης από το ΑΣΕΠ, άρα είναι ζήτημα της διοίκησης το πόσους και ποιους θα διατηρήσει και με ποιο καθεστώς. Για το θέμα αυτό το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε προγραμματίσει συνάντηση και με τον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Γαμπρίτσο ενώ πιο κρίσιμη θεωρείται η επαφή με τον Παύλο Γερουλάνο. Πάντως το moto της κυβέρνησης φαίνεται να είναι «η διοίκηση θα αποφασίσει». Ριχνει έτσι το μπαλάκι των όποιων αποφάσεων στο ΔΣ της ΕΡΤ, όταν από εκεί λένε πως περιμένουν οδηγίες από τους αρμόδιους υπουργούς!
Σύμφωνα με πληροφορίες μας το ζήτημα των συμβασιούχων εντάχθηκε στην ενότητα παρουσίασης νέου οργανόγραμματος, το οποίο όμως καθυστερεί γιατί η διοίκηση δεν είναι βέβαιη για την αλήθεια των στοιχείων που παραλαμβάνει από τις υπηρεσίες! Κι όμως συμβαίνουν κι αυτά. Ακόμη δεν είναι σίγουροι ποιοί, πόσοι και πού εργάζονται και τι ακριβώς καλύπτουν. Υψηλό στέλεχος της ΕΡΤ δήλωσε στην «Π&13» ότι αρχικά θα καταγραφούν οι αναγκαίες θέσεις, θα γίνει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και μετά θα ενταχθούν στις θέσεις οι μόνιμοι εργαζόμενοι Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις με τους νυν συμβασιούχους οι οποίοι όμως θα πρέπει να προσληφθούν με συγκεκριμένη διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει ποιά θα είναι αυτή η διαδικασία και τι είδους εργασιακή σχέση θα υπάρχει.

Μ.Π

Financial Crimes είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Financial Crimes είπε...

Financial Crimes είπε...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βγαίνουν πληροφορίες από ραδιοτηλεοπτικές στήλες, δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση ούτε από την ΕΣΗΕΑ (ή όποιο άλλο σωματείο λόγω ειδικότητας εμπλέκεται), ούτε από την κυβερνητική πλευρά. Αυτό πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά (και να ερμηνευτεί φυσικά) από όσους επέλεξαν στάση αναμονής, γιατί θα έρθει η ώρα που θα τους ζητηθεί ο λογαριασμός για τις συνέπειες, από όσους χάσουν τη δουλειά τους. Γι αυτό επιμένουμε ότι το διάστημα που διανύουμε δεν είναι "νεκρός χρόνος", αλλά περίοδος που η κυβέρνηση ζυμώνει την κοινή γνώμη για τις "αναγκαίες" περικοπές μπροστά στη δύσκολη οικονομική περίοδο και απαιτείται αντίλογος με επιχειρήματα, που μόνο οι εξωστρεφείς καμπανιακές δράσεις και η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, εξασφαλίζει.