Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα


74+1 για τη λήξη των συμβάσεων στην ΕΡΤ

O χρόνος περνάει, 75 μέρες απομένουν ως τη λήξη των συμβάσεων και καμία εξέλιξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συνάντησε πρόσφατα τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Γαμπρίτσο, αλλά για άλλη μια φορά δεν έλαβε ξεκάθαρες απαντήσεις.
Οι λίστες των συμβασιούχων, όπως αυτές προκύπτουν από την αποκαλούμενη καταγραφή που έγινε το τελευταίο διάστημα στην ΕΡΤ, θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του κ. Γαμπρίτσου, στο τέλος Απριλίου. Εκεί θα μάθουμε πόσοι έχουν σύμβαση έργου με την ΕΡΤ και με ποιο αντικείμενο, ποιοι είναι οι 336 δημοσιογράφοι και που απασχολούνται και ποιοι είναι αυτοί οι 100 που δεν ήρθαν ποτέ να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους από 1/1/2010. Τα προαναφερόμενα νούμερα είναι αυτά που ειπώθηκαν στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από το νέο πρόεδρο της ΕΡΤ και προφανώς είναι αποτέλεσμα της τρέχουσας καταγραφής.
Όσο για το μέλλον μας; Πάλι σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Γαμπρίτσου, όλα εξαρτώνται από το Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς αυτός καλείται να διευκρινίσει αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις και τι είδους θα είναι (έργου, εργασίας, ορισμένου χρόνου, αορίστου;). Άραγε, η ΕΡΤ υπάγεται στην εξαγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου, για μείωση των συμβασιούχων στο δημόσιο έως 30% και αν ναι με ποια κριτήρια θα γίνει;
Βασική εκκρεμότητα παραμένει η συνάντηση του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, με τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ, κ. Παύλο Γερουλάνο, η οποία ακυρώθηκε λόγω απεργίας την προηγούμενη φορά που είχε οριστεί. Ελπίζουμε να αποτελέσει προτεραιότητα το αίτημα για συνάντηση μαζί του, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας κι έτσι να διαψευστούν οι διάφορες φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της ΕΡΤ όπως:

- φεύγουν όλοι το καλοκαίρι κι επιστρέφει επιλεγμένος αριθμός (παλιών & νέων) συμβασιούχων από Σεπτέμβρη
- διακόπτονται όλες οι συμβάσεις έργου στο δημόσιο και συνεπώς και στην ΕΡΤ
- οι ενημερωτικές εκπομπές θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα συνεχίσουν με συμβασιούχους ή με μόνιμο προσωπικό.
- Από Σεπτέμβρη θα διατηρηθεί διψήφιος αριθμός συμβασιούχων με καθεστώς ειδικών συμβάσεων
- θα γίνουν συμβάσεις εργασίας από Σεπτέμβριο και μετά την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων το 2011 θα γίνουν συμβάσεις αορίστου έργου
- θα παραταθούν όλες οι υπάρχουσες συμβάσεις ως το Δεκέμβριο και το ξεσκαρτάρισμα θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2011

Επειδή, κανένας συμβασιούχος δεν μπορεί να ζει και να εργάζεται υπό την πίεση φημών και εργασιακής ανασφάλειας, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην ΕΡΤ, ζητούμε άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες από την Ένωση Συντακτών ώστε:

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ Ο ΥΠ.ΠΟ. ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: