Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

μια οφειλόμενη απάντηση στον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη‏


«ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ [ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ για την υπόθεση της απόλυσης συναδέλφου από τις εκδ. Γεωργιάδη και τα διάφορα ζητήματα που ανακύπτουν]



Τελικά η προηγούμενη ανακοίνωση μας για τα κατορθώματα του κου Αδ. Γεωργιάδη είχε ορισμένα θετικά αποτελέσματα. Η μνήμη του βουλευτή-επιχειρηματία έδειξε σημαντική βελτίωση, αφού θυμήθηκε ότι απέλυσε έναν εργαζόμενο. Εμείς πάντως έχουμε μνήμη καμήλας και δεν ξεχνάμε τίποτε από όσα είπε και έκανε ένας από τους πιο «αγαπημένους» βουλευτής των ΜΜΕ.


Ας έρθουμε όμως στα γεγονότα.


Στις 2/4/2012 εργαζόμενος από το βιβλιοπωλείο των αδερφών Γεωργιάδη σε συνεννόηση με το σύλλογό μας προσφεύγει στην επιθεώρηση εργασίας, καταγγέλλοντας την εργοδοσία ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 με το έτσι θέλω προσπαθούν να τον κάνουν 4ωρο και ότι τον πληρώνουν με τον μισό μισθό, χωρίς να του δίνουν αποδείξεις μισθοδοσίας.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως και ο αδελφός του Λεωνίδας Γεωργιάδης αρνούνται να μιλήσουν με εκπροσώπους του συλλόγου πριν γίνει η προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας. Ύστερα από αίτημα της εργοδοσίας, η πρώτη συνάντηση στις 23/4/2012 αναβάλλεται. Η δεύτερη συνάντηση ορίζεται για τις 2/5/2012, στην οποία πάλι η εργοδοτική πλευρά ζητάει αναβολή καθώς ο νομικός της εκπρόσωπος δεν μπορεί να παραβρεθεί. Μικρή λεπτομέρεια, η επιχείρηση του κου Γεωργιάδη χτυπάει τις αναβολές καθώς βρισκόμασταν παραμονές των εκλογών της 6 Μάη.


Στις 26/4/2012 οι εργοδότες απέστειλαν εξώδικο προς τον εργαζόμενο και στο σύλλογο. Σε αυτό το εξώδικο η εργοδοσία απειλεί τον εργαζόμενο με δικαστική προσφυγή, ενώ την ίδια απειλή χρησιμοποιεί και εναντίον του συλλόγου μας που έχει εξαγγείλει κινητοποίηση έξω από το βιβλιοπωλείο. Είναι η πρώτη φορά που ο κος Γεωργιάδης συνδέει έμμεσα το σύλλογο με τις επιθέσεις ενάντια στο κατάστημά του. Θέλοντας να τρομοκρατήσει και να βάλει περιορισμούς στην συνδικαλιστική δράση, καταφεύγει σε αυτό το τέχνασμα. Τυχαίο;


Οι εκλογές γίνονται και στις 12/5/12, παραμονές πλέον των εκλογών του Ιούνη η εργοδοτική πλευρά παρουσιάζεται στην επιθεώρηση εργασίας με τον νομικό της εκπρόσωπο. Εκεί παραδέχονται ανοιχτά και ενυπόγραφα τις παρανομίες που έχουν κάνει. Δηλαδή πως από τον Ιανουάριο του 2012, δεκατέσσερις εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των Αφων Γεωργιάδη δουλεύουν μερική απασχόληση, χωρίς να υπάρχει καμία ατομική σύμβαση με κανέναν εργαζόμενο. Για να δικαιολογήσει μάλιστα ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας αυτή την κατάσταση αναφέρει πως, όταν εργοδοσία και εργαζόμενοι συμφώνησαν τη μειωμένη απασχόληση, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να έχουν πλήρη ασφάλιση. Απίστευτο… και όμως αυτό είπαν στην επιθεώρηση εργασίας. Όταν όλοι ξέρουν, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι ζητούν χρήματα στο χέρι και ας χάνονται ασφαλιστικές εισφορές, οι εργαζόμενοι του κου Γεωργιάδη είπαν, «μείωσε τους μισθούς μας στο μισό, αλλά τα ένσημά μας τα θέλουμε κανονικά». Πραγματικά αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!


Βέβαια όλη αυτή την περίοδο εκτός από τις ατομικές συμβάσεις που δεν υπήρχαν, δεν δίνονταν και εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας. Πως αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η κανονική πληρωμή των ενσήμων στο ΙΚΑ, παρά μόνο με την έκδοση αποδείξεων μισθοδοσίας που θα ανέγραφαν πόσα που δεν θα είχαν καμιά σχέση με τα χρήματα που εισέπρατταν οι εργαζόμενοι. Δηλαδή ενώ κάποιος εργαζόμενος θα εισέπραττε 400 ευρώ, η απόδειξη μισθοδοσίας θα έλεγε 800 για να υπάρχει συμφωνία με ό,τι δηλώνονταν στο ΙΚΑ. Πολύ απλά λοιπόν η εργοδοσία θα έβαζε τα χρήματα της μισθοδοσίας «μαύρα» στην τσέπη και οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή θα καλούνταν από την εφορία να πληρώσουν για ποσά που δεν εισέπραξαν ποτέ. Μάλιστα ο νομικός εκπρόσωπος του κου Γεωργιάδη αναφέρει ότι «οι νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα υπογράφονταν εν ευθετώ χρόνο ώστε να ταυτίζονται με την ασφάλιση». Τι ωραία… και πώς θα γίνονταν αυτό; Μόνο με τον τρόπο που περιγράψαμε πιο πάνω, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.


Όλως τυχαίως η εταιρεία στις 26/4/12 (λίγες μέρες μετά την πρώτη αναβολή στην επιθεώρηση εργασίας), «γνωστοποίησε νομίμως» την καταστροφή των εγγράφων που έγινε στις 7/10/2011. Μετά από έξι ολόκληρους μήνες, η εταιρεία αποφάσισε να κάνει γνωστό την καταστροφή των εγγράφων, η οποία βέβαια σχετίζονταν με την μισθοδοσία, τις συμβάσεις των εργαζομένων κλπ. Όλα τυχαία πάντα… Αλήθεια αν δεν υπήρχε η καταγγελία, θα δηλώνονταν ποτέ, αναρωτιόμαστε εμείς; Η επιθεώρηση ζητά από την εταιρεία ως τις 24/5/12, που ορίζεται νέα συνάντηση, να προσκομίσει αναλυτικές μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις πληρωμής του εργαζόμενου για τους μήνες Ιανουάριο-Απρίλιο του 2012, τις τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις και καταστάσεις προσωπικού όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση.


Μια μέρα πριν από την νέα συνάντηση στην επιθεώρηση, ο κος Γεωργιάδης κάνει στροφή 180 μοιρών. Η επιχείρηση καλεί τον εργαζόμενο και του δίνει τα χρήματα που του χρωστάει. Η συνάντηση στην επιθεώρηση επομένως δεν γίνεται, καθώς το επίδικο ζήτημα με τις διεκδικήσεις του εργαζόμενου έχει λυθεί. Έτσι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο έφθασαν στο υπουργείο όλα όσα ζητήθηκαν από την εταιρεία. Μια μικρή λεπτομέρεια: η λύση στο ζήτημα, με την υποχώρηση της εργοδοσίας γίνεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ιουνίου.


Ένα μήνα μετά τις εκλογές, ο εργαζόμενος που προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας δέχεται προειδοποίηση απόλυσης. Αυτή την φορά ο κος Γεωργιάδης εκμεταλλεύεται το νόμο που ψήφισε πριν λίγο καιρό, για να μην πληρώσει πολλά χρήματα για την αποζημίωση. Η απόφασή του να απολύσει τον συνάδελφο αιτιολογείται με το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου. Η απόλυση γίνεται τον Οκτώβριο του 2012, μόνο που εκτός από το συνάδελφο απολύεται και η έγκυος τότε καθαρίστρια του καταστήματος που δούλευε πολλά χρόνια στην εταιρεία. Σε αυτή δεν χρειάστηκε προειδοποίηση απόλυσης, αφού δεν είχε την υπαλληλική ιδιότητα, θεωρούνταν εργάτρια και το ποσό της αποζημίωσης ήταν μικρό. Ελπίζουμε ότι η μνήμη του κου Γεωργιάδη τώρα θα επανέλθει πλήρως.


Χωρίς να περάσει ούτε ένας μήνας από τα γεγονότα, κανάλια αλλά και «έγκυρα» έντυπα αρχίζουν να πλασάρουν το φιλολαϊκό προφίλ του «πιο φανατικού μνημονιακού βουλευτή». Είναι η εποχή που συζητιέται ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κος Άδωνις Γεωργιάδης βγαίνει δημόσια και αναφέρει ότι έκλεισε το βιβλιοπωλείο λόγω των επιθέσεων που δέχονταν, αλλά επειδή είναι φιλεύσπλαχνος εργοδότης δεν απέλυσε κανένα υπάλληλο. Ξέρει πολύ καλά βέβαια ότι και υπαλλήλους έχει απολύσει και ότι το βιβλιοπωλείο του από τότε που μεταφέρθηκε στην οδό Ακαδημίας επί ένα χρόνο δεν δέχτηκε επίθεση. Αφού η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί του, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Εντάξει δεν είναι πάντως ο πρώτος βουλευτής που το κάνει.


Μετά την ανακοίνωση του συλλόγου μας, ο κος Γεωργιάδης σε μια εμφανή προσπάθεια να μην απαντήσει σε τίποτα από όσα του καταλογίζουμε και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, ανακαλύπτει ότι είμαστε σωματείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ότι εμείς κρυβόμαστε πίσω από τους εμπρησμούς του καταστήματός του.


Επειδή εμείς δεν είμαστε πολιτικάντηδες και επειδή δεν θέλουμε να αφήνουμε τίποτε αναπάντητο του λέμε:


α) Ο σύλλογός μας πάντα αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη των πράξεων του με τα πρόσωπα των μελών μας, τις ανακοινώσεις, τις αφίσες και τα πανό που φέρουν την υπογραφή μας. Αυτό ακριβώς κάναμε και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας έξω από τη δική του επιχείρηση, στις 26/4/2012. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη και πρακτική, ο μαζικός ανυποχώρητος εργατικός αγώνας. Είναι τυχαίο ότι, ενώ ο κος Γεωργιάδης δεν ανέφερε ούτε μια φορά μετά τους 18 εμπρησμούς του καταστήματός του το σύλλογό μας (μπορεί όποιος θέλει να βρει τις δηλώσεις του), ούτε καν το υπαινίχθηκε, αυτό το έπραξε μόλις ξέσπασε η αντιπαράθεση μαζί του για τις «ανομίες» που συνέβαιναν στην επιχείρησή του; Του ξεκαθαρίζουμε ότι εμάς όχι μόνο δεν μας φοβίζει με τέτοιες μεθοδεύσεις, αλλά μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να παλέψουμε για το δίκιο μας.


β) Ο σύλλογός μας παλεύει για ένα ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο, ταξικό εργατικό κίνημα. Αυτό για εμάς δεν είναι μια απλή διακήρυξη στο καταστατικό μας, αλλά στοιχείο της καθημερινής μας δράσης. Ο σύλλογός μας δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, ανήκει στους εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου. Αυτό δεν έχουμε την απαίτηση να το καταλάβει ο βουλευτής μας, αφού τα κόμματα και οι πολιτικές που υπηρετεί, θέλουν τους εργαζόμενους πρόβατα στο μαντρί της παράταξης. Ο σύλλογός μας από το 2004 έχει πετύχει την υπογραφή ΣΣΕ που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του βιβλίου. Αυτό ίσχυε μέχρι την πρόσφατη κατάργηση των ΣΣΕ από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τις οποίες ο κος Γεωργιάδης με φανατισμό έχει υποστηρίξει. Μετά την επαναδραστηριοποίησή του από τις αρχές του ‘90, ο σύλλογός μας έχει βρεθεί όχι μόνο σε όλους τους απεργιακούς αγώνες, αλλά και δίπλα σε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονταν. Στήριξε πάντα όλους-ες τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια σε απολύσεις, εργοδοτικές αυθαιρεσίες κλπ. Η δική μας αντίληψη για το συνδικαλισμό δεν σταματάει μόνο στις εργατικές διεκδικήσεις και στην ταξική αλληλεγγύη, γι΄ αυτό και ως σύλλογος οργανώνουμε κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις-διαλέξεις, χαριστικά παζάρια βιβλίου κλπ.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, τρεις λέξεις που προκαλούν απέχθεια στον κο Γεωργιάδη, στα κόμματα και στις πολιτικές που υπηρετεί.


Ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που ξέρουμε ότι ΔΕΝ θα μας απαντήσουν


- Πόσο «έγκυρα και αντικειμενικά» είναι κάποια ΜΜΕ που ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χώρο και χρόνο για να προβάλουν μόνο την πολιτική του μνημονίου και όσους την υπηρετούν; Πώς γίνεται και οι ανακοινώσεις και οι αγώνες των εργαζομένων ποτέ δεν γίνονται γνωστά μέσα από αυτά τα ΜΜΕ, παρά μόνο για να διαστρεβλωθούν και να συκοφαντηθούν;


- Πώς γίνεται και ενώ έχουν ψηφιστεί τόσοι νόμοι που καταργούν τις συμβάσεις, το 8ωρο, προωθούν την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι εργοδότες να μην αρκούνται σε αυτούς τους νόμους, αλλά να συνεχίζουν να βρίσκουν παράνομους τρόπους για την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων; Τελικά νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη;


- Πόσο προκλητικό είναι να ακούμε από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους «παπαγάλους» των ΜΜΕ ότι, «ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν προς κάθε κατεύθυνση»; Εννοούν βέβαια το τσάκισμα κάθε αντίστασης, την επιστράτευση των απεργών, την έκδοση αποφάσεων που βγάζουν παράνομες όλες τις απεργίες. Την ίδια στιγμή δεν είδαμε κανέναν εργοδότη που αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους, που δεν κολλάει ένσημα, που, που… να του επιβάλλεται ο νόμος και η τάξη. Τελικά «ο νόμος και η τάξη» που θέλουν να επιβάλλουν, μήπως είναι η πιστή εξυπηρέτηση της τάξης των καπιταλιστών;


- Όταν ο νομικός εκπρόσωπος μιας εταιρείας παρουσιάζεται μπροστά σε ένα κρατικό όργανο και παραδέχεται άμεσα ή έμμεσα ότι παραβίασαν την εργατική νομοθεσία, τι ενέργειες γίνονται; Στην περίπτωση του κου Άδωνι Γεωργιάδη δεν θα έπρεπε το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ να ερευνήσουν και να δούνε τι γίνεται σε αυτή την επιχείρηση; Εμείς ρωτάμε, τι ενέργειες έγιναν μετά τον Μάη από τη μεριά του υπουργείου εργασίας; και επίσης, ενημερώθηκε το υπουργείο οικονομικών; Αν δεν έγινε τίποτε, πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι, ποιος έχει την ευθύνη; Μετά την ανακοίνωση του συλλόγου μας γιατί πάλι δεν ευαισθητοποιήθηκε κανένας;


- Μήπως τελικά μέσα και από αυτά τα γεγονότα αποδεικνύεται περίτρανα ότι το κράτος δεν είναι όλων μας, όπως μας λένε, αλλά είναι ένα κράτος που δουλεύει για τους επιχειρηματίες;


Τα ερωτήματα μας δεν θα πάρουν απάντηση, το ξέρουμε. Τις απαντήσεις πρέπει να τις δώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι-ες στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους, παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας οδηγεί όχι μόνο στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και στην αναξιοπρέπεια.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ –ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 Λόντου 6 Εξάρχεια, 210 3820537,
 sylyp_vivliou@yahoo.gr, bookworker.wordpress.com


ΥΓ: Δημοσιεύουμε το δελτίο εργατικής διαφοράς με αριθμό 259 στο οποίο φαίνονται και οι ημερομηνίες των αναβολών, αλλά κυρίως η παραδοχή του εκπροσώπου της εταιρείας για το πως πληρώνονταν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2012 (τουλάχιστον), που είναι ίσως το πιο εξωφρενικό της όλης ιστορίας. Στο τέλος του δελτίου φαίνεται επίσης τι ζήτησε η επιθεώρηση εργασίας από την επιχείρηση.


>> Διαβάστε το δελτίο εργατικής διαφοράς πατώντας εδώ [http://bookworker.files.wordpress.com/2013/02/ergatiki_diafora.pdf ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: