Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: «Το πρόγραμμά μας θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα & στον κόσμο»


ΠΟΣΠΕΡΤ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΡΤ

Η EBU σταματάει την παροχή του live streaming στην ΕΡΤ. Tο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμά μας θα εξακολουθήσουν να το ακούν και να το βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Από το βράδυ της 11ης Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε με αυταρχικό τρόπο να κλείσει την ΕΡΤ, κόβοντας την ψηφιακή μετάδοση του σήματος μας, οι εργαζόμενοι συνεχίσαμε να μεταδίδουμε πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω του διαδικτύου. Η EBU έπαιρνε το διαδικτυακό σήμα και το αναμετέδιδε, μέσω δορυφόρου, στα κέντρα αναλογικής εκπομπής. Με καταδρομικές επιχειρήσεις, ιδιώτες τεχνικοί με τη συνδρομή εισαγγελικών αρχών και της αστυνομίας άρχισαν να «ρίχνουν», τον ένα μετά τον άλλον, τους αναλογικούς πομπούς.

Δεν κατάφεραν όμως να μας φιμώσουν. Μπορεί να περιόρισαν τις ακροάσεις και τις θεάσεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, τις εκτόξευσαν, όμως, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBU, από τις 12 Ιουνίου μέχρι σήμερα, η  EBU διένειμε 8.5 εκατομμύρια live streams για συνολικά 4.4 εκατομμύρια ώρες θέασης σε 2.5 εκατομμύρια μοναδικούς θεατές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στην Ελλάδα, μόνο το The Press Project, καταγράφει αυτούς τους δύο μήνες 2,6 εκατομμύρια απόλυτα μοναδικούς επισκέπτες και 7,5 εκατομμύρια συνολικές συνδέσεις. Εκατομμύρια ακροατές και τηλεθεατές -και όχι ποσοστά θέασης και ακρόασης επί ανοικτών δεκτών, που δεν προσεγγίζουν σε απόλυτους αριθμούς όλοι μαζί οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα!

Ο κόσμος μας αναζητεί και μας εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση εξέπεμψε το ερασιτεχνικό και πρόχειρο σήμα της ΔΤ, το πρόγραμμα της ΕΡΤ σημείωσε 25% αύξηση επισκέψεων. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, οπότε η τηλεθέαση σε όλα τα κανάλια πέφτει κατακόρυφα, η τηλεθέαση της ΕΡΤ καταγράφει καθημερινά 190.000 μοναδικές θεάσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι πολλές αναμεταδόσεις του προγράμματος της ΕΡΤ από άλλα web sites εκτός του ERTOPEN.COM και περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Μετά την απόφαση της EBU να σταματήσει το live streaming, αναμένοντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι η ΔΤ θα εκπέμψει ενημερωτικό πρόγραμμα την Τετάρτη 21/8,  ΔΕΝ σταματά η επαφή μας με τους τηλεθεατές και τους ακροατές μας. Το πρόγραμμά μας θα συνεχίσει να εκπέμπεται διαδικτυακά, με την ίδια υψηλή πιστότητα εικόνας, μέσω του ertopen.com, του thepressproject.gr και όλων των άλλων ιστοσελίδων και περιφερειακών σταθμών, που μας αναμεταδίδουν.

Επί 70 συνεχείς ημέρες η EBU, μια ένωση διοικήσεων κρατικών ραδιοτηλεοράσεων, παρείχε πρωτοφανή υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, να παραμείνει ανοιχτή η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα. Η συμβολή της δεν ήταν μόνο πρακτική· συμβόλισε τη διεθνή κατακραυγή για την παράνομη, αντισυνταγματική και αυταρχική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Από το θεσμικό της ρόλο, ήταν υποχρεωμένη να έλθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και να παρακολουθήσει την υλοποίηση των υποσχέσεών της για εκπομπή ενημερωτικού προγράμματος. Την ευχαριστούμε για τη στήριξη της όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εν τούτοις, δεν κατανοούμε την απόφασή της να σταματήσει την μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ, ιδιαιτέρως πριν καν ελέγξει την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που η ίδια είχε ζητήσει για την μετάδοση ανεξάρτητου (editorially independent) ενημερωτικού προγράμματος από πλευράς ΔΤ. Για τα εκατομμύρια ακροατών και τηλεθεατών, ο μοναδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η ΕΡΤ!

Μετά 70 ημέρες, το ενημερωτικό πρόγραμμα που παράγουμε (πληρέστερο και ποιοτικότερο απ' ότι εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια) δεν είναι πια μόνο το όπλο μας για να διεκδικήσουμε θέσεις εργασίας με αξιοπρέπεια και ανατροπή των συνεχόμενων παραλόγων και παράνομων μεθοδεύσεων για τη δημιουργία της ΔΤ. Η δουλειά που κάνουμε με συνέπεια και επαγγελματισμό όλο αυτό το διάστημα είναι πια απαίτηση της κοινωνίας. Η ενημέρωση που παράγουμε έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των απανταχού Ελλήνων ως η ελεύθερη φωνή των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: