Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΤ: Ανεπαρκής η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ





 ...αναδημοσίευση άρθρου και τίτλου, από την εφημερίδα ""


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες έδωσε ένα γερό χαστούκι σε όλους τους αγωνιζόμενους της σε όλη την Ελλάδα. “Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα αλλά και τη χρησιμοποίηση όρων και οργάνων, όπως π.χ το εποπτικό συμβούλιο, που αντιγράφουν το αποτυχημένο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ!”, σχολιάζει μεταξύ άλλων η ΠΟΣΠΕΡΤ. Γιατί δεν είναι αρκετή η αναφορά στην «πλούσια αυτοδιαχειριστική λειτουργία» και η επαναφορά του «brandname ΕΡΤ» για να κρύψει όλα όσα περιγράφονται στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση μιλάει για ”επιστροφή εργαζόμενων [...] με αξιολόγηση των προσόντων τους πρίν και μετά την 11 Ιουνίου 2013” τη στιγμή που το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο είναι σε αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση εδώ και μήνες. Ερωτήματα εγείρονται για το ποιος θα αξιολογήσει και με ποιό σκοπό; Θα αξιολογηθούν τα αντικειμενικά προσόντα όσων με θέρμη συμμετείχαν στη συγκρότηση της απεργοσπαστικής ΔΤ, με τα αντικειμενικά προσόντα αγωνιστών που για 16 μήνες τα έχουν δώσει όλα στο αγώνα διατηρώντας ανοιχτή την ΕΡΤ;
Μιλάει για “αξιοποίηση της εμπειρίας της αυτοδιαχείρισης....μέσω ριζοσπαστικού εσωτερικού κανονισμού και οργανογράμματος” όπως επίσης και για διοίκηση της ΕΡΤ από “ένα εποπτικό συμβούλιο” ή για διορισμό “ΔΣ μεσω διαγωνιστικής διαδικασίας”.
Αυτό που κράτησε ζωντανό τον αγώνα κι έβγαλε τον καλύτερο εαυτό των εργαζομένων ήταν οι γενικές τους συνελεύσεις, η συλλογικότητά τους, ότι αποφάσιζαν το τί θα παίξουν, πότε θα το παίξουν, ποιοί θα το κανουν κλπ. Αυτό δεν θεσμοθετείται σαν «ριζοσπαστικός κανονισμός», αλλά επιβάλλεται απο τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ. Εμπειρία της αυτοδιαχείρισης και κεκτημένο της είναι η ΕΡΤ να διοικείται απο τους εργαζόμενους της με τη στήριξη των φορέων της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όχι να φέρουν είτε απ’ ευθείας (με διορισμό ΔΣ) είτε δια της πλαγίας (εποπτικό) τους φωστήρες πάνω απο το κεφάλι τους.

Λιγότερες ΕΡΑ;

Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας “να διατηρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των 19 περιφερειακών σταθμών [...] σταδιακά θα πρέπει να μειωθεί για λόγους κόστους ο αριθμός τους”. Κατάκτηση και δύναμη του αγώνα όλους αυτούς τους μήνες είναι η διατήρηση της λειτουργίας των περιφερειακών ΕΡΑ ανά την Ελλάδα. Νίκη του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ σημαίνει νίκη όλων των εργαζομένων της και επαναλειτουργία όλων των σταθμών, με προσλήψεις μάλιστα, για την καλύτερη λειτουργία τους.
Σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων που έχουν “ματώσει” δουλεύοντας 16 μήνες απλήρωτοι, προτείνεται “δίκαιο μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της κρίσης [...] ο έλεγχος της εργασίας με πλήρες ωράριο, η αύξηση της παραγωγικότητας...”.
Δίκαιο μισθολόγιο είναι αυτό που φέρνει αυξήσεις πίσω στο επίπεδο του 2009. Δίκαιο μισθολόγιο είναι αυτό που επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και δεν αφήνει τα περιθώρια στην κάθε κυβέρνηση να κάνει μειώσεις. Δεν πρέπει να αφήνεται περιθώριο για μπηχτές για “τεμπέληδες” της ΕΡΤ που πρέπει να ελεγχθεί το ωράριό τους και να αυξήσει την παραγωγικότητά τους. Αυτοί που τεμπέλιαζαν ήταν τα τσιράκια των κυβερνήσεων και τους ήξεραν οι ίδιοι οι διοικούντες και τους προστάτευαν.
“Η πρόταση δεν κάλυψε κανένα που είναι μέσα στον αγώνα. Αντίθετα δημιούργησε οργή” μας λέει η εργαζόμενη στην ΕΡΤ, Ειρήνη Φωτέλλη. “Οι 16 αυτοί μήνες της αυτοδιαχείρισης παρήγαγαν εμπειρίες και κεκτημένα, που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λαμβάνει υπ'όψιν. Μπορώ να πω ότι και μέλη ή φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο ertopen, ήταν οργισμένοι με τα ατοπήματα της πρότασης. Εμείς συνεχίζουμε για να ξανανοίξει η ΕΡΤ όπως την ονειρεύονται όλοι όσοι δίνουν αυτό τον αγώνα. Ήδη προγραμματίζουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 7/11, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Και φυσικά μεγάλος σταθμός για μας θα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, όπου θα διαδηλώσουμε μαζικά και υπάρχει η σκέψη να παρέμβουμε όπως και την περασμένη χρονιά, στήνοντας ραδιοφωνικό σταθμό μέσα στο χώρο της εξέγερσης του '73” συνεχίζει.
“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θελει να βοηθήσει, να κάνει κάλεσμα σε διάφορα μέλη και φίλους του να προσεγγίσουν το ertopen να το στηρίξουν με τη δουλειά που χρειάζεται και να σταματήσουν να σχεδιάζουν παλάτια στην άμμο. Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη” σχολιάζει ο εργαζόμενος της ΕΡΤ, Νάσος Μπράτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: