Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Μετά τις κάλπες μπροστά μας οι νέες μάχες - συνεχίζουμε...

...άρθρο από την εφημερίδα "εργατική αλληλεγγύη", όπου σε σχέση με την ανάρτηση δημοσιεύτηκε με μικρές περικοπές λόγω χώρου. Το δημοσιεύουμε στην αρχική του μορφή...


Με ποδοσφαιρικού τύπου «μεταγραφές» ψήφων, λόγω και του ιδιαίτερου εκλογικού συστήματος και με «ανίερες συμμαχίες» - πριμοδοτήσεις, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 7ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, εκλέγοντας σε σχέση με το προηγούμενο ΔΣ, το νέο με δεξιόστροφη – μνημονιακή κατεύθυνση αν και δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα.

Αν δεν γίνουν νέες «μεταγραφές», οι δύο πόλοι δείχνουν να συγκροτούνται, ο ένας γύρω από τις έδρες που κέρδισε το ψηφοδέλτιο της συγκυβέρνησης, με τη στήριξη αριστερών γύρω από τη ΔΗΜΑΡ και ο άλλος γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ, δεξιούς που έχουν διασπαστεί από την καθαρόαιμη παράταξη της συγκυβέρνησης και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και κάποιοι σύνεδροι από την επαρχία που βγήκαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο της ένωσής τους και είναι θολό το πώς θα κινηθούν.

Αν δεν αλλάξουν οι πρώτες εκτιμήσεις οι δύο πόλοι θα έχουν από πέντε έδρες και ρόλο ρυθμιστή για το προεδρείο, θα κληθεί να παίξει η 11η έδρα που έχει κερδηθεί από το «Μέτωπο για την ανατροπή».
Υπενθυμίζουμε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος ήτανσ το ΣΥΡΙΖΑ και είχε εκλεγεί με τη συνεργασία και τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης του 6ου συνεδρίου, που ήταν οι βενιζελοπασόκοι.


Το «Μέτωπο για την ανατροπή», ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν στο συνέδριο, δύο σχήματα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξέλεξε μια έδρα στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και δύο στο γενικό συμβούλιο και είναι εμφανές και από το αποτέλεσμα στα δύο όργανα και από τη σταυροδοσία, ότι ήταν ο μόνος συνδυασμός που έπαιξε καθαρά, χωρίς «ενισχύσεις» και ψιλοκομπίνες.

Εδώ μέχρι και το ΠΑΜΕ Τύπου, στο ψηφοδέλτιο που κατέβασε, πρόσθεσε συνέδρους δεξιού συνδυασμού από τη Θεσσαλονίκη.

Οι 12 σύνεδροι του Μετώπου (όλο το σώμα του συνεδρίου ήταν 140) σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών, ήταν με διαφορά η πιο συμπαγής και σταθερή παρουσία (συνεχής παρακολούθηση των διαδικασιών, παρεμβάσεις, ψηφίσματα) που τίμησε τις ψήφους των συναδέλφων τους, σε αντίθεση με την εικόνα παραλίας των «μεγάλων παρατάξεων», που ο κύριος όγκος των συνέδρων τους απουσίαζε για μέρες (μερικοί ήρθαν μόνο για να ψηφίσουν), ενώ και όσοι είχαν παρουσία, αυτή ήταν πλημμελής, γεγονός που κατεγράφη και σε κρίσιμες ψηφοφορίες όπως αυτή του καταστατικού. Στην τραγική εικόνα της ψηφοφορίας για αλλαγή του απηρχαιωμένου καταστατικού, ευθύνες έχει και η αριστερά, καθώς έλλειπαν οι 12 από τους 20 συνέδρους της συσπείρωσης (ΣΥΡΙΖΑ) και η ψηφοφορία χάθηκε με 29-34.

Μια ημέρα πριν η ίδια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μπλοκ, στο θέμα της αίτησης εγγραφής της ένωσης των φωτορεπόρτερ στην ΠΟΕΣΥ, κερδήθηκε στην κόντρα με τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης.

Επίσης το μνημονιακό μπλοκ δεν ψήφισε το ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους κλάδους που αγωνίζονται (πχ καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, υγειονομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, απεργοί της κοκα-κολα, απολυμένοι των Τσιμέντων Χαλκίδας, κλπ).

Μεγάλο μέρος παρεμβάσεων των συνέδρων, αναλώθηκε σε ανούσιες αναφορές σε πλαίσια αιτημάτων και όχι σε αναζήτηση αγωνιστικής κλιμάκωσης και κοινωνικών συμμαχιών με άλλους κλάδους, λες και υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα. Η πραγματικότητα είναι ότι θέλει να τα διαλύσει και αξιοποιεί τη δράση του συνδικαλιστικού της βραχίονα σε αυτά.

Η ΕΡΤ, το ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ, η ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων εντός και εκτός των ΜΜΕ, η ατολμία της ΠΟΕΣΥ να συντονιστεί ουσιαστικά και όχι απλώς τυπικά με άλλες ομοσπονδίες, την προηγούμενη περίοδο, ήταν οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων των συνέδρων του Μετώπου.

Την έδρα στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, που επιλέχθηκε να διεκδικηθεί και ακολούθως κερδήθηκε από τις έδρες που στο νέο ΔΣ αντιστοιχούν στην ένωση συντακτών Μακεδονίας  - Θράκης, μετά από συλλογική συζήτηση και ομόφωνη απόφαση των συνέδρων του Μετώπου, καταλαμβάνει ο Γιάννης Γκίρμπας από την εργαζόμενος στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΤ3  (στα μισά της θητείας θα τον διαδεχτεί η Μαρίνα Μεϊντάνη από την ΕΣΗΕΜΘ) και τις δύο έδρες στο γενικό συμβούλιο, καταλαμβάνουν ο Νάσος Μπράτσος ΕΣΗΕΑ – ertopen και ο Γιώργος Παυλόπουλος ΕΣΗΕΑ – εφημ. Ημερησία.

Και σε αυτό το επίπεδο, η συντροφική συζήτηση και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα σε πολύχρονους αγώνες, έκαναν την ποιοτική διαφορά, από τα ξεκατινιάσματα μεταξύ "αναταγωνιστών" σε άλλους συνδυασμούς, που συχνά έφταναν και έξω από τα γραφεία τους, ψυχαγωγώντας άλλους και θλίβοντας άλλους για την κατάντια του συνδικαλισμού.

Μετά την αναγκαία ανάπαυλα από την κόπωση τεσσάρων ημερών συνεδρίου, θα υπάρξουν και οι αναγκαίες επεξεργασίες – αναλύσεις του αποτελέσματος και ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζουμε στις μάχες του σήμερα και του αύριο, δυναμικά και αποφασιστικά…


Νάσος Μπράτσος, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, με το «Μέτωπο για την Ανατροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: