Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Πέταξε παπούτσια στον Μπους



Κύμα υποψήφιων υπερασπιστών ιρακινού δημοσιογράφου καταγράφεται στο Ιράκ. Περίπου 200 δικηγόροι διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και ο Χαλίλ Ντουλάιμι, πρώην δικηγόρος του Σαντάμ Χουσείν, δηλώνουν στο πλευρό του δημοσιογράφου.
Αποδέκτης της δωρεάν εθελοντικής δικηγορικής υποστήριξης, είναι ο 29χρονος Μουντάζερ αλ Ζάιντι, δημοσιογράφος του ιρακινού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μπαγκντάντια, ο οποίος την Κυριακή, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι στη Βαγδάτη, εκτόξευσε τα παπούτσια του εναντίον του Τζορτζ Μπους, τον οποίο αποκάλεσε "σκυλί". Στήριξη στο συλληφθέντα δημοσιογράφο παρείχε και ο εργοδότης του στο Κάιρο, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του.
Κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής του ο δημοσιογράφος φώναξε στον Τ. Μπους: "Είστε υπεύθυνοι για τον θάνατο χιλιάδων Ιρακινών!"
Η ιρακινή κυβέρνηση χαρακτήρισε την ενέργεια του δημοσιογράφου "επονείδιστη" και ο δημοσιογράφος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών εάν διωχθεί για "προσβολή ξένου αρχηγού κράτους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράκ". Η εκσφενδόνιση παπουτσιών συμβολίζει το πόσο οι Ιρακινοί και οι Άραβες απεχθάνονται" τον Αμερικανό πρόεδρο.
"Η υπερασπιστική μας γραμμή για τον αλ Ζάιντι θα βασιστεί στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν το Ιράκ και ότι η αντίσταση είναι θεμιτή με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της εκσφενδόνισης παπουτσιών", σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ντουλάιμι. Σε αντιαμερικανική διαδήλωση, ιρακινοί διαδηλωτές, κρατούσαν παπούτσια σε ένδειξη αλληλεγγύης στο συλληφθέντα δημοσιογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: