Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Απλήρωτοι εργαζόμενοι


1)ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, αλλά για απολύσεις βρίσκει τα λεφτά

Τα πιο φτωχικά Χριστούγεννα πέρασαν φέτος 150 εργαζόμενοι της εταιρείας ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, συμφερόντων Γ. Ανεμοδουρά (Κατερίνα, Σούπερ Κατερίνα, Αφισόραμα, Young κ.ά.). Η εταιρεία αρνήθηκε να τους καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ τους χρωστάει και τα δεδουλευμένα του α΄ δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου (σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενους των άλλων εταιρειών του). Η εργοδοσία επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, αλλά στις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων δεν δίνει καμιά απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, για το αν έχει σχέδιο διεξόδου, ποιες είναι οι προθέσεις του. Αντίθετα, μάλιστα, αν και δεν καταβάλει στους εργαζόμενους τα χρήματά τους, βρίσκει τους πόρους που χρειάζεται για να απολύει κόσμο μέσα στις γιορτές και να πληρώνει αποζημιώσεις.
Επί της ουσίας, και όπως φαίνεται από τις κινήσεις αυτές, ο εργοδότης προχωρεί σε έναν ωμό μαζικό εκβιασμό: «δουλέψτε τζάμπα για όσο θέλω, αποδεχθείτε και απολύσεις, αλλιώς κλείνω την εταιρεία και μένετε στο δρόμο». Ζητάει δηλαδή από τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε όσες «ανθρωποθυσίες» πρέπει να γίνουν, προκειμένου να κρατήσουν οι υπόλοιποι την εργασία τους. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι στο παρελθόν, στις περισσότερες περιπτώσεις που έχει γίνει αποδεκτός αυτός ο εκβιασμός από εργαζόμενους, οι τελευταίοι ούτε τα χρήματά τους έπαιρναν, ούτε τη δουλειά τους διέσωζαν…


2)Hράκλειο Αττικής

Παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Ηρακλείου Αττικής, έκαναν τη Δευτέρα 29/12 εργαζόμενοι στον "επικοινωνία 94FM", λόγω της καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων από τον Οκτώβρη. Με ντουντούκα ενημέρωναν τους διερχόμενους, οι οποίοι σχολίαζαν το νέο "κατόρθωμα" του δημάρχου Σταύρου Γεωργόπουλου (εκλεκτού της ΝΔ, που ήδη εγκατέλειψε σχεδόν η μισή δημοτική παράταξη). Στη συνέχεια ο δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους στο γραφείο του για να διαμαρτυρηθεί!! Στη συνέχεια τους ανακοίνωσε ότι στις 30 Δεκέμβρη θα πληρώσει τον Οκτώβρη (πρόσεχε μην ξοδευτείς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: