Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Δημοτικά ΜΜΕ



19 Δεκεμβρίου 2008 - Ανακοίνωση

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης. Αντιλαϊκή πολιτική, που προωθείται υπό την ανοχή αν όχι τη στήριξη του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Ο υπουργός Εσωτερικών αθέτησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει ενώπιον εκπροσώπων των εργαζομένων στους τέσσερις δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής. Όχι μόνο δεν ανέβαλε την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για το 2010, όπως διαβεβαίωνε δημοσίως, αλλά έστρωσε νομοθετικά το έδαφος ώστε οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες εντός του 2009!
Με τον εμπαιγμό αυτό, εκθέτει απροκάλυπτα την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ, η οποία είχε σπεύσει εκ προοιμίου να πανηγυρίσει για το δήθεν «πάγωμα» της απόφασης, για τη «βιωσιμότητα» των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και για τη «διατήρηση» των θέσεων εργασίας. Και δεν την εκθέτει απλώς, αλλά την καθιστά ανυπόληπτη, αφού δεν έκανε τίποτε να διαψεύσει στην πράξη τον ισχυρισμό ότι συναίνεσε στην κοροϊδία των εργαζομένων, που διατύπωσε το κυβερνητικό στέλεχος ενώπιον αρκετών κοινοβουλευτικών συντακτών! Πολύ δε περισσότερο που η απόφαση να ασκηθεί συνδικαλιστική πίεση για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης (άρθρο 21, παράγραφος 14) από το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία ελήφθη ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου.

Το κύριο βάρος της πολιτικής ευθύνης για το πρόβλημα που ανέκυψε, βαρύνει σαφώς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εξίσου συνυπεύθυνα, όμως, είναι κι εκείνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αρνούνται σκοπίμως να τοποθετηθούν επισήμως εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, παρότι έχουν ενημερωθεί αρμοδίως με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων.
Όσο για τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, συνεχίζει να μην ενδιαφέρεται για την ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του λαού και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ροκανίζει τον χρόνο με ποικίλες παραλλαγές «προτάσεων», που, σε καμία περίπτωση, δεν αναιρούν τον κεντρικό στόχο της εμπορευματοποίησης της ενημέρωσης. Και, δευτερευόντως, μετατρέπουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε φορείς προσωπικής επικοινωνιακής προβολής των δημάρχων.

Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς προετοιμάζονται για ακόμη πιο δυναμικές και αποτελεσματικές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές. Και δεν θα πάψουν να υποδεικνύουν τους υπαίτιους αυτών των πολιτικών επιλογών.
Σε αυτό το καθοριστικό διάστημα, η συνδικαλιστική παρέμβαση της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ θα κριθεί από την απόδοσή της κι όχι από τη ρητορεία της ασάφειας. Από την επίτευξη ουσιαστικών στόχων και όχι στο επίπεδο των «δημοσίων σχέσεων».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ οφείλουν να σταματήσουν την κοροϊδία του δήθεν «διαλόγου» και να δώσουν λύση στο πρόβλημα που προκάλεσαν, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων. Κι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν με τη στάση τους την απόφαση της κυβέρνησης, ως πότε θα διατηρούν αυτή τη συναινετική στάση;

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις των εργαζομένων για:

*Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
*Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.
*Την απόσυρση της διάταξης του «νόμου Ρουσόπουλου», που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν’ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης, καθώς και της πρόσφατης διάταξης του «νόμου Παυλόπουλου» για τη Δημοτική Αστυνομία.



Δημήτρης Ζώνιος, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αθήνα 9:84

Γιάννης Λαυράνος, εκπρόσωπος Αθήνα 9:84 στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Νίκος Σηφάκης, εκπρόσωπος Καναλιού 1 στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος Ξένιου 94,3 στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Τάσος Τατάρογλου, εκπρόσωπος Επικοινωνία Fm στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: