Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Απεργία στην ΕΤ-3


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία απαντά η ΕΣΗΕΜ-Θ στην επιμονή της Διοίκησης της ΕΡΤ ΑΕ να παρανομεί.

Ύστερα από τρεις μήνες κατά τους οποίους η ΕΡΤ3 υπολειτούργησε, συνεπεία της διακοπής συμβάσεων έργου 17 δημοσιογράφων, η Διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ επικαλείται προσχηματικούς λόγους ώστε να μην καλύψει το κενό ενημέρωσης που προκλήθηκε και να αποκαταστήσει την εργασιακή τάξη, η οποία διασαλεύθηκε.

Παραδόξως, η ίδια Διοίκηση δεν αισθάνεται ότι προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, όταν κωφεύει έναντι της πρόσφατης δικαστικής απόφασης με την οποία κρίθηκε ότι:

Πρέπει να προκηρυχθούν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε οργανικές θέσεις για δημοσιογράφους στην ΕΡΤ3, καθόσον το υπάρχον δημοσιογραφικό δυναμικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου δεν επαρκεί για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.
Οι δημοσιογράφοι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου καλύπτουν κατά παράβαση των ΣΣΕ και του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ ΑΕ πάγιες και διαρκείς ανάγκες των προγραμμάτων της ΕΡΤ3.
Υφίσταται σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα και οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε προκάτ κατασκευές, υπό δύσκολες συνθήκες.
Είναι αναγκαία η διατήρηση και ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα των προγραμμάτων της ΕΡΤ3.
Για τους λόγους αυτούς, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ομόφωνα αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009, διεκδικώντας:

·Την άμεση κάλυψη των κενών που άφησε η διακοπή 17 συμβάσεων συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ 3.
·Την εξασφάλιση οργανικών θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε δημοσιογράφους, για την επαρκή κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των προγραμμάτων της ΕΡΤ3, μέσω της διαδικασίας της προκήρυξης, για την οποία δεσμεύτηκε ενώπιον του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που απαγορεύουν να χρησιμοποιούνται δημοσιογράφοι που απασχολούνται με συμβάσεις έργου στη σύνταξη των δελτίων ειδήσεων.
Την τήρηση των κατωτάτων ορίων αμοιβής που επιβάλλουν οι ΣΣΕ και στους συμβασιούχους συναδέλφους δημοσιογράφους.
·Την άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ – 3, που επιβάλλει την απασχόληση δημοσιογράφων κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας.
·Τη διατήρηση και ενίσχυση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ 3 ώστε να ανταποκρίνεται στον ιδιαίτερο ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα με την προειδοποιητική απεργία, το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ:

·Καλεί τους συναδέλφους που απασχολούνται στην ΕΡΤ3 με συμβάσεις έργου, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα, να σταματήσουν να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, όπως έχουν κάθε δικαίωμα βάσει των συγκεκριμένων συμβάσεων. Εφόσον χρειαστεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, η ΕΣΗΕΜ-Θ θα καλέσει τους εν λόγω συναδέλφους να περιοριστούν αποκλειστικά στα καθήκοντα που περιγράφονται στις συμβάσεις τους, ώστε να αναδειχθεί το πραγματικό λειτουργικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα καλύπτεται με την καταχρηστική απασχόλησή τους.
·Καλεί επίσης τους συναδέλφους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου να πάψουν να εργάζονται υπό καθεστώς εντατικοποίησης καλύπτοντας υπεραπασχολούμενοι τα κενά τα οποία η Διοίκηση με τις μεθοδεύσεις της διαιωνίζει.
·Θα απευθυνθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θέτοντας υπόψη του τη διαρκή συρρίκνωση των ενημερωτικών προγραμμάτων της ΕΡΤ3.
·Θα ζητήσει τη συμπαράσταση όλων των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ στις κινητοποιήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: