Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Η απεργία, οι απεργοί και οι κακομοίρηδες



ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ της Ε.Τ.Ε.Ρ

Παρασκευή, Αθήνα, 3 Απριλίου 2009

Η απεργία, οι απεργοί και οι κακομοίρηδες



Η ιστορία διδάσκει. Όταν οι φεουδάρχες ένιωθαν ότι κινδύνευαν, ανάμεσα στους χωρικούς που ξεσηκώνονταν φύτευαν τους «πλειοδότες». Υπηρέτες με παλιόρουχα και τσουγκράνες μεταμφιεσμένοι σε επαναστάτες που πάντα πλειοδοτούσαν σε ό,τι συμφωνούσαν οι εξεγερμένοι. Για να κοιτάνε το φεγγάρι και όχι το δάκτυλο. Η τακτική εγκαταλείφθηκε όσο οι όχλοι εξελίσσονταν σε ομάδες και οργανώνονταν. Οι «πλειοδότες» αναγνωρίζονταν πλέον πολύ εύκολα. Περνούσαν από το ταμείο του λαού και πλήρωναν το χαφιεδιλίκι τους. Το εργαλείο σταδιακά αχρηστεύτηκε. Προσπεράστηκε. Προέκυψαν άλλα εργαλεία. Golden boys, μαύροι μισθοί, αργομισθίες και πολυθεσίες, ενώσεις μαϊμούδες για ευρωπαϊκά προγράμματα, μίζες από δομημένα ομόλογα, εκβιασμοί απολύσεων, υποσχέσεις προσλήψεων και γενικές τακτοποιήσεις - ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές, επαγγελματικές, υπηρεσιακές, επί και υπό του εδάφους.

Έκτοτε τα αφεντικά χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν την «πλειοδοσία» όταν είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση - αφού έχουν εξαντλήσει μάταια όλα τα παραπάνω - και όταν βρίσκουν βλάκες.

Οι Σόμπολος - Τσαλαπάτης δεν κήρυξαν απεργία. Δεν την ήθελαν. Προσπάθησαν, μάλιστα, να την υπονομεύσουν. Στην ΕΣΗΕΑ με οριακή πλειοψηφία. Στις άλλες Ενώσεις με τους γλύφτες τους ή προσωπικές παρεμβάσεις. Μάταια. Όταν όλος ο κλάδος (συντάκτες, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί τύπου και ραδιοτηλεόρασης) την αποφάσισε, αυτοί την ψέλλισαν σε μια ανακοίνωση που είχε τίτλο την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καμιά άλλη ανακοίνωση - κανένα κάλεσμα – καμιά περιφρούρηση. Μόνο η γνωστή μέθοδος της πλειοδοσίας, απομεινάρι κάθε συνδικαλιστικού παπαγάλου (ειδική 24ωρη ή και 48ωρη).

Άρχισαν με το «εύλογο» ερώτημα: τα περιοδικά γιατί να βγαίνουν; Μαζί και οι τσίκλες κάποιων άλλων προϋποθέσεων: μαύρες οθόνες, απεργιακά δελτία, εξασφαλισμένη μαζική συμμετοχή. Υπάρχει κανένας που δεν τα θέλει αυτά; Αλλά ποια απεργιακή ενημέρωση διασφαλίσαμε μέχρι τώρα τις όποιες φορές δεν συμμετείχαμε στις απερ­γίες; Ένα μονόλεπτο στο βραδινό δελτίο ή το πολύ τρίλεπτο αν κάποιοι, βαλτοί για να αποπροσανατολίσουν, κάψουν ή σπάσουν βιτρίνες. Και γιατί αυτή η …επαναστατική πλειοδοσία να εμφανίζεται μόνο όταν ο κλάδος θελήσει να απεργήσει κόντρα στην βούληση άλλοτε των αφεντικών και άλλοτε των μετέπειτα πλειοδοτών;

Η απεργία μας πέτυχε. Σημαντική ήταν η παρουσία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στη πορεία. Τεράστιο ήταν το μπλοκ των διαδηλωτών εργαζομένων στα ΜΜΕ. Για πρώτη φορά η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν μαζί μας. Εκεί οι φωτορεπόρτερς, οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας, οι υπάλληλοι, οι συντάκτες, πρώτη φορά όλοι μαζί με την ΠΟΕΣΥ, την ΠΟΣΠΕΡΤ, το Διασωματειακό, την ΠΟΕΠΤΥΜ. Μαζί μας όπως μάθαμε αργότερα ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είπε στην πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ που τον επισκέφθηκε: Η ψυχή μου είναι με τους απεργούς, σωματικά μόνο είμαι εδώ.

Εμάς αυτό σήμερα μας φτάνει. Και ας μην έπεσε μαύρο, κι ας μην βγήκαν απερ­γιακά δελτία. Και ας βγήκαν παγανιά ξανά οι πλειοδότες αποδεικνύοντας την από­γνωση των αφεντικών και την κακομοιριά την δικιά τους.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ της Ε.Τ.Ε.Ρ

http://www.ek-eter.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: