Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ανταπόκριση από τη Ζάκυνθο



ανταπόκριση: Μαρίνα Μάντζου μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ
φωτο αρχείου από κινητοποίηση της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα, καθώς και του προέδρου της Α. Βουλδή

Συζήτηση με δημοσιογράφους της Ζακύνθου πραγματοποίησαν το Σάββατο 11 Απριλίου, μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε πληροφόρηση, κυρίως, για ζητήματα που αφορούν στην κατοχύρωσή τους ως εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης. Ως γνωστό, αν και πολλοί συνάδελφοι εργάζονται πολλά χρόνια σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ωστόσο δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως επαγγελματίες, δεδομένου ότι οι εργοδότες δεν τους ασφαλίζουν ως δημοσιογράφους, αλλά, συνήθως, ως υπάλληλους γραφείου.
Μία από τις πιο προκλητικές εκδοχές του προβλήματος, είναι με ιδιοκτήτες οι οποίοι ασφαλίζουν άσχετους με το επάγγελμα όπως τη γυναίκα τους ή τα παιδιά τους ως δημοσιογράφους - προκειμένου μεταξύ άλλων να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του μέσου, όπως για παράδειγμα συμβαίνει μέχρι στιγμής στις περιφερειακές εφημερίδες που για να πάρουν κρατική διαφήμιση απαιτείται να δηλώνουν συντάκτες ασφαλισμένους στα οικεία δημοσιογραφικά ασφαλιστικά - ενώ οι συνάδελφοι μας είναι «φαντάσματα». Αν και όλοι τους διαβάζουν, τους βλέπουν, τους ακούν σε ρεπορτάζ, ειδήσεις και συνεντεύξεις, όμως για τις ενώσεις, τα ταμεία, τα δικαστήρια κ.α. δεν υφίστανται στο επάγγελμα, αφού δεν μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξή τους… Αντιθέτως, με αυτήν την παράνομη πρακτική, οι «της οικογένειας», εκτός όλων των άλλων ωφελημάτων που εξασφαλίζουν για την οικογενειακή επιχείρηση-μαγαζί, απολαμβάνουν και των παροχών που κανονικά έπρεπε να τέρπονται οι συνάδελφοι, όπως π.χ. αναγνώριση από όργανα, φορείς κ.α., συμμετοχή σε επαγγελματικά ταξίδια και συνέδρια, συντάξεις κ.α.
Αυτό, λοιπόν, το πρόβλημα όπως και πολλά άλλα σοβαρά θέματα της εργασιακής πραγματικότητας των δημοσιογράφων της περιφέρειας συζητήθηκαν στη συνάντηση με το δ.σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ. Αν και η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μικρή – λόγω πραγματικών σοβαρών υποχρεώσεων αλλά και επειδή για πολλά χρόνια είχε εντέχνως καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι τα δημοσιογραφικά συνδικαλιστικά όργανα είναι κλειστοί χώροι που δε δύναται η πλειοψηφία των συναδέλφων της επαρχίας να προσεγγίσει και να απευθυνθεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της - ωστόσο η παρουσία των συνδικαλιστών ήταν καθοριστική για να αρχίσει να διεκδικείται η αλλαγή των κατεστημένων εργασιακών σχέσεων. Μέσα από τη διάχυση της πληροφόρησης σε όλους τους συναδέλφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αφενός της σχέσης που αναπτύχθηκε με τους συνδικαλιστές στη συνάντηση και αφετέρου όλων όσα συζητήθηκαν και επεξηγήθηκαν, είναι βέβαιο ότι το εργασιακό τοπίο θα αρχίσει αργά ίσως, αλλά σταθερά, να αλλάζει και, τουλάχιστον, να μη θεωρείται ως «ξέφραγο αμπέλι» στο οποίο «νομοτελειακά» κυριαρχούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας.



2)Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις ΕΣΗΕΠΗΝ-ΤΕΑΣ13 Απριλίου 2009


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Καλούνται τα Μέλη της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων σε τακτική Γενική Συνέλευση στις 2 Μαΐου 2009, ημέρα Σάββατο στις 5.30 μ.μ., στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.


ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


1.-Έκθεση πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου, Οικονομικός
Απολογισμός χρήσης 2008-2009 Ένωσης και Μουσείου Τύπου.
2.- Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
3.- Προϋπολογισμός ΕΣΗΕΠΗΝ 2009
4.- Διάφορες ανακοινώσεις και λήψη αποφάσεων.


Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά το επόμενο Σάββατο, 9 Μαΐου 2009, την αυτή ώρα, στον αυτό τόπο, με οσαδήποτε Μέλη και με τα αυτά θέματα, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ Ο Πρόεδρος Απόστολος Βουλδής Ο Γεν.Γραμματέας Ζώης Μαρίνος



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Καλούνται τα Μέλη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων σε τακτική Γενική Συνέλευση στις 3 Μαΐου 2009, ημέρα Κυριακή και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «GRAND HOTEL» στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.- Έκθεση πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου. Οικονομικός
Απολογισμός χρήσης 2008. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
για το 2008. Προϋπολογισμός έτους 2009.
2.- Πορεία Τ.Ε.Α.Σ. Παρουσίαση στοιχείων.
3.- Έγκριση έκθεσης ελεγκτικής επιτροπής, πεπραγμένων, λογοδοσίας,
απολογισμού, ισολογισμού και προϋπολογισμού.
4.- Διάφορες ανακοινώσεις και λήψη αποφάσεων.


Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου 2009, ημέρα Κυριακή, με τα ίδια θέματα, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Για το Δ.Σ. του ΤΕΑΣ Ο Πρόεδρος Θανάσης Μπαμπανέβας Ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: