Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΟΧΙ στη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε.


ΟΧΙ στη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε.

ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!


Δυστυχώς, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, ουσιαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της επιχειρούμενης μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Ανώνυμες Εταιρίες, την οποία οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς επιδιώκουν να αποτραπεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο να περιμένουμε στωικά τη μοίρα μας, να εξαρτόμαστε από τις προθέσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε εκθέσει το Σωματείο για την ίδια υπόθεση, χωρίς να λάβει την πρέπουσα απάντηση.
Αφού υποτίθεται ότι βιαζόταν και πίεζε την ΕΣΗΕΑ να του στείλει ένα σχέδιο τροπολογίας (άραγε άσκησε την ίδια πίεση και προς την ΚΕΔΚΕ;), ο κ. Παυλόπουλος τώρα που το έλαβε, δεν έχει πάρει θέση επ' αυτού και περιμένουμε αν και πότε θα το συμπεριλάβει σε κάποιο νομοσχέδιο. Ήταν όμως ο ίδιος που πετούσε το μπαλάκι στην ΚΕΔΚΕ λέγοντας ότι θα ζητήσει και τη γνώμη των δημάρχων πριν την τελική διατύπωση της τροπολογίας.
Σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο το Σωματείο, αντί να αναλάβει δράση, αρκείται στο σχέδιο τροπολογίας που κατέθεσε - ένα σχέδιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων - και αφήνει τον υπουργό στη μακαριότητά του να αποφασίσει πότε θα συνεννοηθεί με την ΚΕΔΚΕ. Την ίδια στιγμή, καταπίνει αμάσητο τον εμπαιγμό του προέδρου της ΚΕΔΚΕ που μας λέει να μην βιαζόμαστε, χωρίς κι εκείνος να παίρνει την απάντηση που θα έπρεπε. Το Σωματείο δεν δείχνει διατεθειμένο να αναλάβει πρωτοβουλία και να πιέσει την ΚΕΔΚΕ, παρότι εκκρεμεί από το Νοέμβριο συνάντηση με τον κ. Κακλαμάνη.
Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και δε μπορούν πλέον να παρακολουθούν άπραγοι αυτή την παρελκυστική τακτική. Δε μπορεί η κωλυσιεργία να βαφτίζεται αναμονή. Εφ' όσον δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΚΕΔΚΕ απέναντι στις θέσεις και τα αιτήματά μας, καλούμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, εν όψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών στην Ένωση. Ζητάμε από το Σωματείο να ασκήσει πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να υπάρξει άμεσα λύση.
Τα χρονικά περιθώρια ακόμη και για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση - που δε διάγει και τις πιο ήρεμες μέρες της - γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά.
Με το Πάσχα εν όψει, με τις ευρωεκλογές (ίσως και εθνικές εκλογές) αμέσως μετά, αλλά και τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο, κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και μέσα στα "μπάνια του λαού" να βρεθούμε προ τετελεσμένων. Άλλωστε, στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου Ρουσόπουλου (3592/07) περί αδειοδοτήσεων των ρ/τ μέσων, που επιβάλει στα δημοτικά ραδιόφωνα να καταθέσουν φάκελο ως Α.Ε.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες, ότι δημοτικό ραδιόφωνο της περιφέρειας (στο Βόλο), έχει ήδη μετατραπεί σε Α.Ε. και όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργείται προηγούμενο. Υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος, λόγω καθυστέρησης στη συγκρότηση προεδρείου της ΕΣΗΕΑ μετά τις εκλογές, όπως συνέβη προ διετίας, η κυβέρνηση να έχει απέναντί της ένα ακέφαλο Σωματείο, κάτι που θα της επιτρέψει να πράξει κατά το δοκούν.
Το "πάγωμα" της μετατροπής των δημοτικών ρ/τ μέσων σε Α.Ε. δεν αρκεί από μόνο του και σίγουρα, δεν έχουμε περιθώριο έως το τέλος του έτους, για να αποφύγουμε το "ξεπάγωμα". Οι δηλώσεις του κ. Γκιουλέκα, ότι δεν κλείνουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, δεν σημαίνουν τίποτα αν την ίδια στιγμή, δεν απαντά στο ερώτημα: πως θα συνεχίσουν να λειτουργούν;

Καλούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε άμεσα να καθοριστεί ραντεβού με την ΚΕΔΚΕ, έστω αμέσως μετά το Πάσχα. Οι εργαζόμενοι στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ, περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις από το Σωματείο τους.

Οι εκπρόσωποι των δημοτικών ραδιοφώνων της Αττικής στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Κώστας Γεωργακόπουλος (Ξένιος)
Γιάννης Λαυράνος (Αθήνα 9,84)
Νίκος Σηφάκης (Κανάλι 1)
Τάσος Τατάρογλου (Επικοινωνία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: