Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΗΜΜΕ


FINANCIAL CRIMES (κείμενο με αφορμή το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ στις 23 και 24 Ιουνίου)


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΗΜΜΕ(ηλεκτρονικά ΜΜΕ).
Το κουβάρι ξετυλίγεται και η αλήθεια βγαίνει στο φως...
Παρατηρώντας τις παράλληλες συμπεριφορές, των κομματικών και συνδικαλιστικών, κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες των ιδιωτικών επιχειρήσεων διαφαίνονται τα κίνητρα και οι στόχοι, όλης αυτής της συνδικαλιστικής παρωδίας που εξελίσσεται εις βάρος της ΠΟΣΠΕΡΤ και των εργαζόμενων τόσο στον ιδιωτικό αλλά κυρίως στο δημόσιο τομέα.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το 2012 με εντολή της Ε.Ε. υποχρεούνται όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εκπέμπουν ψηφιακά. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και στον κρατικό φορέα.
Τα σημαντικότερα από αυτά τα προβλήματα είναι:
1. αντικατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής
2. διαχείριση έμψυχου δυναμικού.
Στη πρώτη περίπτωση η αγορά της νέας τεχνολογίας είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση, κάτι που προϋποθέτει για την ΕΡΤ είτε να βάλει το κράτος βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε να ακολουθήσει το δρόμο της φιλελεύθερης επιλογής, την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Όσο αφορά την δεύτερη περίπτωση, του έμψυχου δυναμικού, κανένας επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να αγοράσει ένα σταθμό με τόσο οργανωμένο συνδικάτο, με εργασιακά κεκτημένα όπως αυτά που υπάρχουν στην ΠΟΣΠΕΡΤ.
Είναι ξεκάθαρο πια, ότι η εργοδοτική παράταξη της ΠΟΣΠΕΡΤ με τη τακτική που ακολουθεί, δηλαδή με την επιμονή της δημιουργίας μιας νέας ομοσπονδίας για τους ιδιώτες, εξυπηρετεί τους σαφής στόχους της κυβέρνησης και των υποψηφίων αγοραστών. Με την επιμονή για την απομάκρυνση των ιδιωτών από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την παρότρυνση για τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας ιδιωτικών σταθμών είναι εξόφθαλμο ότι δρομολογήθηκε η κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ.
Οι μάσκες έπεσαν. Ακόμα και μερίδα εκπροσώπων της διοίκησης της ΓΣΕΕ έχει αποδεδειγμένα και ομολογημένα, παρασκηνιακές δραστηριότητες στη βρώμικη επίθεση κατά της Ομοσπονδίας μας. Η δημιουργία μιας νέας Ομοσπονδίας "ιδιωτών" είναι σίγουρα η Ομοσπονδία αυτή που θα εντάξει τις νέες προϋποθέσεις της ψηφιακής τηλεόρασης. Είναι αυτονόητο ότι οι προδιαγραφές της θα είναι πάνω στην νέα ψηφιακή τεχνολογία περιέχοντας νέες ειδικότητες και συνθήκες.
Θα στηθεί μια νέα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, αποτελούμενη μόνο από εργαζόμενους σε ιδιωτικούς σταθμούς. Στην απέναντι όχθη παραμένει μια "ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", που -όπως και στην περίπτωση της ΟΣΠΑ- με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, έτσι και στην περίπτωση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την ιδιωτικοποίηση της κρατικής τηλεόρασης, η γηραιά και ξεπερασμένη ομοσπονδία θα μείνει χωρίς αντικείμενο και θα καταρρεύσει, μαζί της όλοι οι αγώνες όλων των χρόνων θα περάσουν στο μακρινό παρελθόν.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματιών για την αγορά της ΕΡΤ έχει εκδηλωθεί κατ' επανάληψη. Έτσι η ΝΕΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΡΤ θα ενταχθεί αναγκαστικά στην νέα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, όπου η λέξη προϋπηρεσία δε θα έχει ύπαρξη, εξ αιτίας του επαναπροσδιορισμού των ΝΕΩΝ ειδικοτήτων και η λέξη κεκτημένα θα είναι μια παλιά ανάμνηση μαζί με τη λέξη ΠΟΣΠΕΡΤ.
Βλέποντας σήμερα τις κινήσεις και τις συμπεριφορές των ιδιωτικών σταθμών όπως στην περίπτωση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ το εργασιακό μοντέλο της υπενοικίασης υπαλλήλων, ωρομισθίων, ημερομισθίων και την ύπαρξη πολύ-ειδικοτήτων.
Βλέποντας τον προσανατολισμό και τις απόπειρες του ALPHA να προβεί σε μαζικές απολύσεις την ίδια στιγμή που στήνει θυγατρική εταιρία παροχής υπηρεσιών για ενοικιαζόμενους υπαλλήλους.
Βλέποντας ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί δημιούργησαν τον διακαναλικό “ΠΑΡΟΧΟ” του ψηφιακού δικτύου ραδιοζεύξης των τηλεοπτικών σταθμών με κοινές συχνότητες και υπαλλήλους, καταργώντας μια σειρά ειδικοτήτων τηλεόρασης και θέσεων εργασίας, όπου αντικαθίστανται από ειδικότητες κινητής τηλεφωνίας.
Βλέποντας τη δημιουργία εταιριών παροχής υπηρεσιών ειδησεογραφικού προϊόντος με προσανατολισμό στη λογική του POOL.
Διαβάζοντας το νόμο Ρουσόπουλου, που προβλέπει ως απαραίτητους μόνο τους 200 εργαζόμενους από τους τουλάχιστον 650 όλων των ειδικοτήτων σε κάθε σταθμό.
Βλέποντας την αποσχιστική λογική της εργοδοτικής παράταξης της ΠΟΣΠΕΡΤ, που με τον τρόπο της εμποδίζει και αποτρέπει την υπογραφή νέας ΣΣΕ, με κίνδυνο να περάσει το όριο δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προσφύγει σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Βλέποντας ότι η προηγούμενη συνδικαλιστική διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ έδωσε το πράσινο φως στη μαύρη εργασία, στα stage, στις εργολαβίες, στην ενοικίαση και στην υπενοικίαση ανθρώπων, στην εργασιακή ανασφάλεια, στους συμβασιούχους. Ακόμα και στη περίπτωση των προσλήψεων επέτρεψε την κατάργηση της προϋπηρεσίας.
Βλέποντας ότι δεν έχει κληθεί κανένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος από το ραδιοτηλεοπτικό χώρο στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό για το ψηφιακό τοπίο και στη συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα, βλέποντας ότι η συζήτηση για τα ιντερνετικά ΜΜΕ γίνετε ερήμην μας .
Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα πιο είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν οι εργοδοτικοί μηχανισμοί και τα συνδικαλιστικά τους πιόνια. Καταλαβαίνουμε ότι το κυνήγι της καρέκλας είναι ένα πρόσχημα. Μετά την διάλυση της ΠΟΣΠΕΡΤ, άλλες καρέκλες τους περιμένουν . Αυτό το είδαμε και με παλαιότερους εργατοπατέρες, που οι καρέκλες της εργοδοσίας τους περίμεναν ζεσταμένες.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που έχουμε ζήσει στο πετσί μας τι σημαίνει ιδιωτικά μέσα και εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό χώρο. Εμείς, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έχουμε δουλέψει το κάθε μας ένσημο. ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ. Υπερασπιζόμαστε την ΠΟΣΠΕΡΤ ως Ομοσπονδία Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ιδιωτικών, δημοσίων, ψηφιακών, αναλογικών, δορυφορικών, διαδικτυακών και ό,τι άλλων οπτικο-ακουστικών μέσων προκύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: