Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Για τα γεγονότα της 5ης Μάη







αναρτούμε (και συνυπογράφουμε) την ανακοίνωση του "Ασύνταχτου Τύπου" της ΕΣΗΕΜΘ (οι φωτο είναι από την Αθήνα).


Για τα γεγονότα της 5ης Μάη
Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ που πορεύτηκε σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζί με συναδέλφους μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ και χιλιάδες εργαζόμενους, κάνει σαφές ότι ο «εχθρός» δεν είναι οι εργαζόμενοι, ακόμα κι αν αυτοί αναγκάζονται από τους εργοδότες τους, με εκβιαστικό στις περισσότερες των περιπτώσεων τρόπο, να εργαστούν σε ημέρα απεργίας.

Αν και διατηρούμε επιφυλάξεις για την ταυτότητα των άγνωστων δραστών της σημερινής εμπρηστικής επίθεσης στην τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων από ασφυξία, στην περίπτωση που, όντως, αποδειχθεί ότι σχετίζεται με ενέργεια ορισμένων διαδηλωτών, έχουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και ορισμένοι απαράβατοι κανόνες και όρια στις μάχες του δρόμου και των δίκαιων αντιδράσεων που (πρέπει να) καθορίζονται από την απόλυτη αξία και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή των εργαζομένων. Δε μιλάμε για «κέρδη και ζημιές αλλά για ανθρώπινες ζωές» όπως φωνάζουμε και στους δρόμους.

Με αφορμή τα σημερινά δραματικά γεγονότα στην Αθήνα έχουμε όμως να επισημάνουμε και τα εξής:

Ενώ αντιλαμβανόμαστε ως δημοσιογράφοι ότι η τραγική είδηση με τους τρεις νεκρούς εργαζόμενους κυριαρχεί –λογικά- στα δελτία των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, παραλλήλως, παρατηρούμε ότι:

- η αναστολή της σημερινής απεργίας των δημοσιογράφων που αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα τρωκτικά των ΜΜΕ να εξαπολύσουν μία πρωτοφανή αντιδραστική εκστρατεία κατασυκοφάντησης των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους.

- Επιπλέον, με κριτήρια τηλε-θεαματικότητας και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, φιλοξενούνται τις τελευταίες ώρες στα «τηλε-παράθυρα» διάφοροι πολιτικοί ακραίων αντιδημοκρατικών πεποιθήσεων που ουρλιάζουν υπέρ της λήψης μέτρων που παραπέμπουν σε καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης». Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η αντιπαράθεση, τόσο στα παράθυρα όσο και στη Βουλή ανάμεσα στο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ για ζητήματα «συντάγματος» και «πολιτεύματος».

- Η φωνή και η εκδοχή των διαδηλωτών έχει εξαφανιστεί εντελώς από τα κανάλια τις τελευταίες ώρες αποκόπτοντας εντελώς την ενημέρωση από τα πραγματικά γεγονότα, ή έστω από τις αντίθετες απόψεις για τις μεγαλειώδεις σημερινές διαδηλώσεις και το μήνυμα αντίστασης που αυτές έστειλαν σε κυβέρνηση, πολιτικούς, τραπεζίτες, Ε.Ε. και ΔΝΤ.

- Μέσα στο κλίμα αυτό, εξαφανίστηκαν εντελώς οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από τα ΜΑΤ, για τη νέα αθρόα χρήση χημικών και δακρυγόνων (με τα οποία έπνιξαν και τη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης).

- Εξαπολύθηκε ένα κατασταλτικό πογκρόμ κατά πάντων, κυρίως στην Αθήνα, με δεκάδες προσαγωγές, συλλήψεις και επίδειξη αστυνομικής παρουσίας που περιελάμβανε ακόμα και εισβολή σε ένα κατειλημμένο κτίριο. Για το πογκρόμ αυτό δεν ειπώθηκε κουβέντα στα ΜΜΕ και οι μόνες αναφορές είναι αυτές των αστυνομικών συντακτών που μιλάνε, στις περισσότερες των περιπτώσεων με γλώσσα που δεν υπακούει στη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία.

Καλούμε τους συναδέλφους σε μία ψύχραιμη και αντικειμενική αποτίμηση των σημερινών γεγονότων και στην προβολή από τα ΜΜΕ όλων των απόψεων που, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να προέρχονται μόνο από βουλευτικά γραφεία αλλά και –κυρίως- από την ίδια την κοινωνία που διαδηλώνει στους δρόμους ενάντια στα βάρβαρα οικονομικά και αντι-ασφαλιστικά μέτρα.

Ο «γύψος» που μας βάζει η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της πρέπει να σπάσει μαζί με το φόβο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με αφορμή τραγικά γεγονότα σαν τα σημερινά και για τα οποία, η ευθύνη για την ηθική αυτουργία, πρέπει να αναζητηθεί στις πολιτικές τους.

- ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

- Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

- Σε όλη την Ευρώπη ν’ ακουστεί καλά – Δεν κάνουμε θυσίες για τ’ αφεντικά

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: