Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Για τα απεργιακά δελτία


1)ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Τ.Ι.Τ.Α.)3ης Σεπτεμβρίου & Μάρνης (Ε.Κ.Α.) ΦΑΞ : 2108847368
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε.)Αριστοτέλους32 (ΕΚΘ) Τ.Κ.54631 ΦΑΞ: 2310642680

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010
Αριθμός Πρωτ. 974/1299

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους το αίτημα της ΓΣΕΕ προς την ΕΣΗΕΑ που μεταξύ άλλων ανέφερε «Με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία και ανεξαρτησία της Ένωσής σας, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να αξιολογήσετε και να συνεκτιμήσετε, στην απόφαση για την συμμετοχή σας στην απεργία, την ανάγκη κάλυψης για την προβολή και ενημέρωση της κοινής γνώμης τόσο της απεργίας, όσο και του συλλαλητηρίου μας (π.χ. απεργιακά δελτία σε TV και ραδιόφωνο)…» και την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ που έλεγε «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αφού έλαβε υπόψη του το αίτημα της ΓΣΕΕ για μη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη Γενική Απεργία της 20ης Μαΐου «για την πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης……»…

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές, οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις έσπευσαν αμέσως να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις και έτσι στα δελτία ειδήσεων την μέρα της Απεργίας, μετά από κάποιες σύντομες αναφορές στην μεγαλειώδη κινητοποίηση, μπορέσαμε να μάθουμε οτιδήποτε άλλο άσχετο εκτός των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μεγαλύτερη προσπάθεια έγινε να ρίξουν τα βάρη της κατάστασης της χώρας στους διαδηλωτές.

Εμείς μετά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή ενδοσυνδικαλιστική σύγκρουση, αποφασίσαμε την μη συμμετοχή μας, παρόλο που την Δευτέρα 17 Μαΐου η απεργία μας, με την οποία ζητούσαμε την υπογραφή της ΣΣΕ για το 2010, νέκρωσε στην κυριολεξία όλα τα πανελλαδικά κανάλια και για την οποία δυστυχώς δεν έγινε καμιά αναφορά.

Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι θα απεργούμε και μόνοι μας αλλά και μαζί με όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας, γιατί δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τη θέση μας από αυτούς.

Πιστεύουμε ότι καμιά συνδικαλιστική οργάνωση, είτε αυτή είναι η μεγαλύτερη της Χώρας είτε του Χώρου μας, δεν θα βρεθεί απέναντί μας και ούτε ότι θα προσπαθήσει να διασπάσει τον αγώνα μας στο όνομα της δήθεν ενημέρωσης με «απεργιακά δελτία» τα οποία, όπως διαπιστώσαμε, κάθε άλλο παρά τέτοια ήταν αυτά που έπαιξαν στην προχθεσινή γενική απεργία.
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε. Τ. Ι. Τ. Α. & Ε. Τ. Ι. Τ. Β. Ε.
2)Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ με ένα δικό μας σχόλιο: Ποτέ κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι η κανονική λειτουργία των ΜΜΕ σε μέρα γενικής απεργίας, αυτόματα μετατρέπει τα δελτία ειδήσεών τους και σε «απεργιακά δελτία».
Απεργιακό δελτίο μόνο υπό την ευθύνη οργάνωσης των απεργών και των συνδικάτων τους μπορεί να υπάρξει και να είναι μονοθεματικό (με θέμα την απεργία) αλλιώς η πολυσυλλεκτικότητα σε άλλα θέματα σημαίνει ότι δεν υπάρχει απεργία, αφού δουλεύουν όλοι, αλλά και ότι η απεργία «χάνεται» μέσα σε άλλα θέματα. Γι αυτό κάνουν ότι δεν ακούν ορισμένοι μέσα στις δημοσιογραφικές ενώσεις.
Είναι φάουλ να συγχέουμε τον προσδιορισμό του όρου «απεργιακό δελτίο», με τα κανονικά δελτία ειδήσεων που βγήκαν στον αέρα στις 20 Μάη. Ακόμα και στην ΕΡΤ που απεργούσε η ΠΟΣΠΕΡΤ, η λειτουργία του δημοσιογραφικού τμήματος έγινε με δομή και ιεραρχία "κανονικής" εργάσιμης μέρας και όχι υπό τους όρους που αναλύουμε παρακάτω.

Αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από πρόσφατες ανακοινώσεις μας, τονίζοντας ότι μιλάμε για ένα απεργιακό δελτίο κοινής μετάδοσης για όλα τα ΜΜΕ και όχι ένα ανά κανάλι, που ενεργοποιεί σαν εργαζόμενους και όχι σας απεργούς, περισσότερους εργαζόμενους.


* "Είναι υποκριτικό να λέει η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ ότι πρέπει οι δημοσιογράφοι να καλύψουν την απεργία και την συγκέντρωση, όταν αρνούνται να φτιάξουν με ευθύνη της ΕΣΗΕΑ απεργιακό δελτίο και εκχωρούν αυτό το δικαίωμα στους καναλάρχες και τους εκδότες".

*ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ (ΜΟΝΟΘΕΜΑΤΙΚΟ) ΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

*"…προτείνουμε να γίνει το βήμα της οργάνωσης απεργιακού φύλλου που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή, διαδικτυακού τόπου με ροή ειδήσεων και πληροφοριών τη μέρα της απεργίας και διερεύνηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ για απεργιακό δελτίο (μονοθεματικό για την απεργία) από ΝΕΤ-ΕΡΑ.
Προτεινόμενοι "ανταποκριτές" οι εργατικοί συντάκτες που πάντα εξαιρούνται της απεργίας και τα μέλη του μικτού της ΕΣΗΕΑ, που από το καταστατικό θεωρούνται και απεργιακή επιτροπή, καθώς και οι διοικήσεις των κλαδικών σωματείων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: