Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Επιζήμια για τον κλάδο η περίεργη συνεργασία του κράτους με τους καναλάρχες


Με τον τίτλο που βλέπετε στην ανάρτηση, η ΠΟΕΣΥ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Την καινοφανή πρακτική συνεργασίας κράτους και ιδιωτικής τηλεόρασης, με την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων ως ειδήσεων, που πλήττει καίρια την ελευθεροτυπία, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
Το κράτος, που δεν διαθέτει κονδύλια για διαφημιστικά μηνύματα, και τα ιδιωτικά κανάλια, που δεν έχουν χρήματα για την πληρωμή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λ.π, βρήκαν εναλλακτικό –ή μάλλον "ανταλλακτικό"- τρόπο πληρωμών, με υπηρεσίες!.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι σαφείς. Το υπουργείο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για το παραεμπόριο, που "τρέχει" ήδη στα κανάλια. Το ανέθεσε στην τηλεόραση! Η Ένωση ιδιωτικών καναλιών, η ΕΙΤΗΣΕΕ, στο πλαίσιο της "συνεργασίας" της(;) με το κράτος, ανέλαβε την παραγωγή σειράς διαφημιστικών σποτ για το παραεμπόριο, τα οποία άρχισαν ήδη να προβάλλονται δωρεάν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε ο άλλος βραχίονας του κράτους, το ΕΣΡ, εγκρίνοντας την καμπάνια ως αναγκαίο "κοινωνικό μήνυμα" και έτσι τα σποτ απαλλάχθηκαν από υποχρεώσεις, όπως ΦΠΑ, άλλοι φόροι και εισφορές.
Στην περίπτωση της ιδιωτικής τηλεόρασης και του κρατικού μηχανισμού, λοιπόν, βρέθηκε τρόπος ανταλλαγής... ισοδυνάμων! Δεν πληρώνει κανείς τις υποχρεώσεις του, ενώ και ο στόχος επιτυγχάνεται. Και δεν είναι άλλος από το βομβαρδισμό του τηλεοπτικού κοινού με μηνύματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σε σημείο να καλλιεργούν περαιτέρω το ρατσισμό και τη βία. Δηλαδή, ό,τι προβάλλεται μέσω των τηλεοπτικών ειδήσεων, το ξαναδίνουν στο τηλεοπτικό κοινό -με πιο ωμό τρόπο- οι "δωρεάν" διαφημιστικές καμπάνιες.
Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι πρόκειται για επικίνδυνες πρακτικές, οι οποίες απειλούν τη δημοκρατική Ενημέρωση του κοινού και καταργούν στην πράξη το ρόλο των ΜΜΕ να ασκούν έλεγχο στην εξουσία".Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

2) και εμείς από την πλευρά μας, λέμε να σχολιάσουμε την απορία της ΠΟΕΣΥ για την περίεργη όπως τη χαρακτηρίζει, συνεργασία (που σωστά χαρακτηρίζει και ως επικίνδυνη), κράτους-καναλαρχών (επιχειρηματιών).


Όπως γράφει ο Έγκελς (φωτο), στην «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτος»: «Το κράτος είναι προϊόν της κοινωνίας… που διασπάστηκε σε ασυμφιλίωτες αντιθέσεις… για να μη φθείρουν αυτές οι αντιθέσεις, οι τάξεις με τα αντιμαχόμενα οικονομικά συμφέροντα, τον εαυτό τους και την κοινωνία σε έναν άκαρπο αγώνα, έγινε αναγκαία μια δύναμη, που φαινομενικά στέκει πάνω από την κοινωνία, για να αμβλύνει αυτή τη σύγκρουση, να την κρατά μέσα στα όρια της τάξεως. Επειδή το κράτος γεννήθηκε από την ανάγκη χαλιναγώγησης των ταξικών αντιθέσεων και επειδή ταυτόχρονα γεννήθηκε μέσα στη σύγκρουση των τάξεων αυτών, είναι κατά γενικό κανόνα κράτος της πιο ισχυρής, οικονομικά κυρίαρχης τάξεως, που με τη βοήθεια του κράτους γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη και αποκτά έτσι νέα μέσα για την καθυπόταξη και την εκμετάλλευση της καταπιεζόμενης τάξης. Αυτό ισχύει και για το σημερινό αντιπροσωπευτικό κράτος που είναι όργανο εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: