Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Αντώνης Σωτηράκος1)ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από κοντά μας ο Αντώνης Σωτηράκος σε ηλικία 66 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 5.30 το απόγευμα στον Ι. Ναό Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή. Αντί για στεφάνια η οικογένεια του ζητά τα χρήματα να κατατεθούν στο ΚΕΦΕΑ.

Ο Αντώνης γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά, σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική, και από τη μεταπολίτευση και μετά εργάστηκε σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς καλύπτοντας πάντα το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά στα φορολογικά θέματα, στα οποία θεωρείτο εξπέρ.

Μεταξύ άλλων εργάστηκε στις εφημερίδες Αυριανή, Δημοκρατικός Λόγος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, στην Ημερησία, και στο Έθνος και Έθνος της Κυριακής, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε πριν από 2 χρόνια.

Λάτρευε τις δύο κόρες του, την Ηλέκτρα και την Ιωάννα, και τα εγγόνια του τον Οδυσσέα και τον Χρήστο.

Αντικομφορμιστής, αριστερός και πάνω απ΄ όλα ελεύθερο πνεύμα, με το αίσθημα του δίκαιου ριζωμένο μέσα του, δεν υποχώρησε ποτέ μπροστά στις αρχές, το ήθος και τις αξίες του.

Συνελήφθη δύο φορές στην διάρκεια της δικτατορίας το 1967 και το 1969, πέρασε από δύο στρατοδικεία, φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και στην Αίγινα.

Αποφυλακίστηκε λίγο πριν από την πτώση της χούντας και χρειάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές, πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

Ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε τη θέση και τις γνωριμίες του. Του αρκούσαν τα λίγα και να έχει ήσυχη τη συνείδηση του. Με καθαρά αριστοφανικό πνεύμα, σχολίαζε, κριτίκαρε και διακωμωδούσε πρόσωπα και καταστάσεις.

Διορατικός, μπορούσε να διακρίνει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα, και όταν συνάδελφοι περισσότερο για να τον πειράξουν του πήγαιναν κόντρα, τους κοίταζε λοξά, κούναγε το κεφάλι, χαμογελούσε πονηρά και έλεγε : δεν βλέπεις ούτε τη μύτη σου. Ξύπνα. Είσαι μακριά νυχτωμένος και με επιχειρήματα αποδείκνυε το ορθό των λεγομένων του. Και πάντα ερχόταν η επιβεβαίωση….

Ο Αντώνης δεν έβγαλε ποτέ χρήματα. Δεν τα ήθελε. Ο Αντώνης ήθελε τη ζωή, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη σε όλη την πορεία της ζωής του. Και πάντα ήταν στο πλευρό των συναδέλφων. Να τους διδάξει, να τους καθοδηγήσει να τους βοηθήσει να βλέπουν πίσω από τις γραμμές και τα μεγάλα λόγια.2)ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την αιφνίδια απώλεια του δημοσιογράφου Αντώνη Σωτηράκου,ο οποίοςπέθανε σήμερα σε ηλικία 66 ετών.
Ο Αντώνης Σωτηράκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946 και μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αμαρουσίου γράφτηκε στην ΑΣΟΕΕ το 1968, την οποία εγκατέλειψε το 1970 με παρέμβαση της χούντας.
Το καλοκαίρι του 1966 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη δημοσιογραφία μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Δημοκρατική Αλλαγή», την οποία έκλεισε η Δικτατορία στις 21/4/1967.
Μετά τη μεταπολίτευση οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά από τη δημοσιογραφία, στην οποία επέστρεψε το 1984 και εργάστηκε σε διάφορα μηνιαία περιοδικά και την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εξόρμηση». Διετέλεσε υπεύθυνος των ραδιοφωνικών εκπομπών του Υπουργείου Γεωργίας και Διευθυντής του περιοδικού «Οικονομική Ενημέρωση».
Από το 1988 εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στις καθημερινές πολιτικές εφημερίδες «Αυριανή», «Δημοκρατικός Λόγος», «Εξόρμηση» και «Έθνος», στην οποία παρέμεινε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.
Ο Αντώνης Σωτηράκος αγάπησε τη δημοσιογραφία και την υπηρέτησε με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως συλλυπείται τη σύζυγό του και τις αγαπημένες του κόρες και αποχαιρετά τον άξιο και αγαπητό μας συνάδελφο.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή, 17 Αυγούστου στις 5.30 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Αγίας Παρασκευής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια: