Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κάντε το Μαρινόπουλο "Κοινωνικό Παντοπωλείο"

Οι εργαζόμενοι στα Carrefour – Μαρινόπουλος, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. ¨εκαναν σταση εργασίας, προχώρησαν σε απεργία στις 22 Ιούλη με την στήριξη των κλαδικών τους σωματείων και συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να νικήσουν.

Δεν αρκούν γιατροσόφια. Δεν αρκεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού - τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, οι οποίες υπέστησαν και τις μεγαλύτερες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια», με τον «ανασχεδιασμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ κοινωνικής πολιτικής» που μοιάζουν με ασπιρίνες. 

Χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση ρήξης και ουσιαστικής προοπτικής που δίνει λύση στις συνηθισμένες πρακτικές επιχειρηματιών (που έχουμε ζήσει και ζούμε ακόμα στο πετσί μας και στο χώρο των ΜΜΕ), οι οποίοι κλείνουν ή προχωρούν σε λοκ-άουτ των εταιρειών τους όταν τα βρουν σκούρα στη δίνη της κρίσης του συστήματος, έχοντας όμως πρώτα φροντίσει να φάνε τα λεφτά και να τα στείλουν στο εξωτερικό σε φορολογικούς παραδείσους και offshore. Δεν αρκούν πολιτικές "μασάζ-ανέργων". Χρειάζεται μάχη για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά, στην καταβολή των δεδουλευμένων, στη ζωή.

Είμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν για να μην επιτρέψουν να περάσει πάνω στις δικές τους πλάτες η κρίση στην οποία έχει οδηγήσει η εργοδοσία την μεγαλύτερη επιχείρηση στον κλάδο.

Ο Μαρινόπουλος δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Μετά τα χιλιάδες μικρά μαγαζιά που έκλεισαν, τώρα η κρίση αγγίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις, ότι και αν λένε οι υπουργοί του Τσίπρα για την ανάπτυξη που έρχεται. Ο Μαρινόπουλος, ο Μαμιδάκης και η Τζέτ Όιλ, το Λήδρα Μάριοτ, είναι η αρχή.

Η  Carrefour – Μαρινόπουλος έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και αυτό τίποτε θετικό δεν προμηνύει για τους 12.000 εργαζόμενους. Οι ιδιοκτήτες αποθησαύρισαν αμύθητα κέρδη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από τη δουλειά των εργαζόμενων. Έκτισαν έναν όμιλο με δεκάδες επιχειρήσεις όπως την ΦΑΜΑΡ, με πάνω από 10 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, τα καταστήματα  Sephora, τα starbuks κλπ.  Έβγαλαν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, επένδυσαν σε άλογα, «έργα τέχνης»,  εξοχικά σε εξωτικά μέρη, off shore εταιρίες.

Τώρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα τους, φεύγουν σαν τα ποντίκια από το καράβι που βουλιάζει. Άφησαν τεράστια χρέη εκατομμυρίων σε δεκάδες προμηθευτές και οδηγούν 12000 εργαζόμενους στην απληρωσιά, την ανασφάλεια και την ανεργία, και δίπλα σε αυτούς αρκετές χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους που δουλεύουν στους προμηθευτές που «φέσωσε» ο Μαρινόπουλος.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα Carrefour – Μαρινόπουλος και απαιτούμε απο την εργοδοσία  την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων, να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.

Πηγή: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Η κυβέρνηση να πάψει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Διατήρησαν τους νόμους των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και αφήνουν τους εργοδότες ασύδοτα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Να απαιτήσουμε την κατάσχεση της «προσωπικής» περιουσίας της εργοδοσίας. Η εργοδοσία, για δεκαετίες αγόραζε με πίστωση (από προμηθευτές και τράπεζες) αλλά πουλούσε τις μετρητοίς. Το 1,3 δις που είναι τα σημερινά χρέη της εταιρίας, η ιδιοκτησία το εισέπραξε σε ζεστό χρήμα από τις πωλήσεις, και αυτά τα χρήματα «επενδύθηκαν» σε εξοχικά, σε άλογα, έργα τέχνης, ακριβά αυτοκίνητα, και off shore εταιρίες.  Να πληρώσει λοιπόν την τωρινή κρίση η εργοδοσία, με την περιουσία που έχει αποθησαυρίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Και αν δεν μπορεί η εργοδοσία, να δώσει λύση το κράτος. Να κρατικοποιήσει την αλυσίδα των Σουπερ Μάρκετ, χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες και να κάνει τα Carrefour – Μαρινόπουλος «κοινωνικά παντοπωλεία». Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τη δουλειά τους, και μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στον κόσμο στις γειτονιές, φτηνά προϊόντα, χωρίς την μεσολάβηση των κερδών και της κερδοσκοπίας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και νεολαίο, να στηρίξει  την καμπάνια αλληλεγγύης που έχει ξεκινήσει ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια. Να κερδίζουμε ψηφίσματα από όλα τα σωματεία που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου και να απλώσουμε τη φωνή του παντού. Να γίνουμε δύναμη στήριξης στις μάχες που δίνουν γιατί η νίκη τους θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΥΓ: Την ίδια ώρα κυκλοφορούν φήμες ότι fund εξωτερικού διεκδικούν φιλέτο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην εταιρεία , τις τράπεζες και τον Σκλαβενίτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «σφήνα» στις συζητήσεις μπήκε η Fairfax του Καναδού επενδυτή, Prem Watsa. Η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα (έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, τον Μυτιληναίο και στην Praktiker Ελλάς) φέρεται να βρίσκεται σε με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία, είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου. Όλοι ξέρουν το ρόλο των fund και τι σημαίνει για τους εργαζόμενους. Αν απλώσεις το χέρι θα στο φάνε. Τα "ανταλλάγματα" στο εργασιακό καθεστώς καθορίζουν την επενδυτική πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: