Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τα θέλει όλα ο ΣΕΒ «αγκαζέ» με τα αφεντικά στα ΜΜΕ

Μιλάει από μόνο του το Εβδομαδιαίο Δελτίο του ΣΕΒ για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις («Ελευθερία στις ΣΣΕ και στα ΜΜΕ!» - 21 Ιουλίου 2016), με την καλοπληρωμένη υπογραφή του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του ΣΕΒ, Μιχάλη Μασουράκη, ο οποίος ήταν για χρόνια ανώτατο διευθυντικό στέλεχος οικονομικών μελετών στην Alpha Bank.

Μερικά από τα σημεία που θέτει:

«Πρέπει να διατηρηθεί το ενισχυμένο κύρος στις συμβάσεις που συμφωνούνται στο επίπεδο της επιχείρησης», σημειώνουν με δραματικό τόνο τα αφεντικά στο Δελτίο του ΣΕΒ, καθισμένα σε ένα βουνό από κέρδη που έχουν φροντίσει να στείλουν στο εξωτερικό ουρλιάζοντας για χρόνια υπέρ των μνημονίων.

Συμπληρώνουν, μάλιστα, ανερυθ-ρίαστα με στόμφο ότι πρέπει να μπει χέρι στις απεργίες διότι, άκουσον-άκουσον, η Ελλάδα κατακτά πρωτιά στις γενικές απεργίες και στο συνδικαλισμό τις τελευταίες δεκαετίες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και ως εκ τούτου όπως σημειώνουν πρέπει «να επανε-ξετάσουμε τα προνόμια που έχουν δοθεί στους συνδικαλιστές (άδειες, μισθοδοσία, εύρος προστασίας) και τις διαδικασίες κήρυξης απεργίας», στο όνομα πάντα της «ελευθερίας»... της αγοράς.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του, απαιτεί "βαθιές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις" την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για τα εργασιακά, τα οποία θα τεθούν στο επίκεντρο της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι επίσης πιέζουν για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο όνομα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα ο ΣΕΒ "κλαίει" για τη χαμένη… τιμή των Καναλαρχών και αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι που αναφέρει ότι "όπως και με το νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, έτσι και με το νομοσχέδιο για τη διάθεση διαφημιστικού χρόνου, πλήττεται η ελευθερία των συναλλαγών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός".

Κι όμως η κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ αντί να συγκρουστεί με τα αρπακτικά του ΣΕΒ και τις νέες απαιτήσεις τους στις εργασιακές σχέσεις ψάχνει νέους συμβιβασμούς σε έναν «υγιή» και «συνεργάσιμο» καπιταλισμό και ονειρεύεται εργοδότες που θέλουν να έχουν τους «εργαζόμενους ευχαριστημένους», οπότε δεν θα χρειάζονται απεργίες και έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Cosco αναφερόμενους στους απεργούς στα λιμάνια.

Τύφλα να έχουν οι Σεν Σιμόν, Φουριέ και Όουεν. 

Στο βιβλίο του «Σοσιαλισμός, Ουτοπικός και Επιστημονικός», ο Φρίντριχ Ένγκελς εξηγούσε τουλάχιστον 140 χρόνια πριν τα όρια αυτού του είδους των ιδεών. Μολονότι οι «ουτοπικοί σοσιαλιστές» άντλησαν τις ιδέες τους από την ορθολογιστική σκέψη του Διαφωτισμού που έφτασε στην κορυφή της με την Γαλλική Επανάσταση του 1789 και παρότι στις μέρες τους έκαναν ισχυρή πολεμική στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και στις συνέπειές του, δυστυχώς ο σοσιαλισμός τους «δεν μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για αυτά και επομένως δεν μπορούσε να τα ελέγξει. Μπορούσε μόνο να τα απορρίπτει ως κακά», έγραφε ο Ένγκελς. Όπως τότε, έτσι και τώρα προσπαθούν να πείσουν τα αφεντικά να αλλάξουν "συνείδηση", να πειστούν να "δουλέψουν" για το καλό της κοινωνίας. Κοντολογίς, να τους "σώσουν από τον κακό τους εαυτό".  

Η αντικαπιταλιστική προοπτική δεν ψάχνει «εξωραϊσμούς» και «αναγκαίους συμβιβασμούς». Στον αντίποδα των αναδιπλώσεων και των ψεύτικων «ρεαλισμών» θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενδυνάμωση των απεργιών που αποτελεί τη μόνη χειροπιαστή εγγύηση για να φρενάρουμε τα χειρότερα παλιών και νέων μνημονίων και να κόψουμε το βήχα για νέες θυσίες, στα ΜΜΕ και παντού, ανοίγοντας νέους δρόμους συνολικής διεξόδου από την κρίση για την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Με την οργάνωση, τη στήριξη και το συντονισμό των αγώνων ενάντια στις νέες εργασιακές επιθέσεις και τα κλεισίματα επιχειρήσεων από τα αφεντικά, που φρόντισαν να στείλουν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παράδεισους και offshore, μπορούμε να βάλουμε τέλος στους εκβιασμούς διαρκείας των θεσμών, του ΣΕΒ και των τραπεζιτών και στους κυβερνητικούς συμβιβασμούς απλώνοντας την απεργιακή πρωτιά πανευρωπαϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: