Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ


Καταδικάζουμε την πρόθεση της διοίκησης της ΕΡΤ και του προέδρου της κ. Παναγόπουλου, να «κόψει» από το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης την εκπομπή του συναδέλφου Στέλιου Κούλογλου.

Η διοίκηση της ΕΡΤ, ο Υπουργός Τύπου και η κυβέρνηση προσπαθούν να επιβάλουν ένα καθεστώς λογοκρισίας στην κρατική ραδιοτηλεόραση κόβοντας δύο από τις πιο επιτυχημένες και ποιοτικές εκπομπές της. Είναι προφανές ότι μετά την μετεξέλιξη των δελτίων ειδήσεων της ΕΤ1 της ΝΕΤ και της ΕΤ3 σε προπαγανδιστικές εκπομπές της κυβέρνησης της ΝΔ, τώρα έρχεται και η σειρά εκπομπών που το περιεχόμενό τους «δεν αρέσει» στον κύριο πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ. Είναι επίσης προφανές ότι μάλλον αυτό που προτιμάει ο κ. Παναγόπουλος και ο κ. Ρουσόπουλος είναι η ποιότητα της EUROVISION, της Καλομοίρας και της φραπελιάς. Δυστυχώς όμως δεν είναι απλά πρόβλημα έλλειψης ποιότητας στις προτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Η διοίκηση της ΕΡΤ και το Υπουργείο Τύπου είναι συνεπείς υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού. Το γνώρισαν οι συμβασιούχοι που μετά από τις μακροχρόνιες κινητοποιήσεις τους κέρδισαν την μονιμότητά τους αλλά μέχρι και σήμερα τους αρνείται ο κ. πρόεδρος τα πλήρη μισθολογικά και άλλα δικαιώματα που θα έπρεπε να απολάβουν. Το έμαθαν οι εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ που προσπαθούν να μην απολυθούν. Το ξέρουν οι δημοσιογράφοι που «κέρδισαν» σαν καρπό της συνεργασίας του κ. Παναγόπουλου με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, 5,5% αυξήσεις. Το έδειξαν σε όλους με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτες της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ.

Είναι φυσικό για τέτοιους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού οι εκπομπές του Στέλιου Κούλογλου να ενοχλούνε, σε βαθμό που να τις κόβουν με συνοπτικές διαδικασίες, αγνοώντας ακόμη και τους δικούς τους νόμους και κανόνες, αυτούς της ελεύθερης αγοράς, μιας και οι εκπομπές του Κούλογλου ήταν από τις πιο πετυχημένες της κρατικής τηλεόρασης και τους έφερναν την ποθούμενη τηλεθέαση.

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός από την τσέπη του απαιτώντας την ποιότητα που δυστυχώς δεν προσφέρουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μετατρέψει την ΕΡΤ σε άνυδρη ζώνη, απαξιώνοντάς την έτσι ώστε να μπορέσει στο μέλλον να την οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση.

Απαιτούμε να μην σταματήσουν οι εκπομπές του συναδέλφου Στέλιου Κούλογλου στην κρατική Τηλεόραση.

Καλούμε την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και την ΠΟΣΠΕΡΤ να προχωρήσουν συντονισμένα σε κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ για να μην αφήσουμε να περάσουν οι επιθέσεις αυτές και η λογοκρισία από τη μεριά της κυβέρνησης.

Financial Crimes

UPDATE ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας για Σ.Κούλογλου

Απ' ότι φαίνεται η νέα διακυβέρνηση με τις απανωτές μεταρρυθμίσεις της και την επανίδρυση του κράτους, δεν μπορεί να χωρέσει εκπομπές όπως το «ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» στα προγράμματα της πάντα ελεγχόμενης δημόσιας τηλεόρασης. Η ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία, αποτελεί για αυτούς κίνδυνο. Με φερέφωνα τύπου «Παναγόπουλου» εκδηλώνουν τη διάθεσή τους για τη δημιουργία αποβλακωμένων τηλεθεατών. Ο εκσυγχρονιστής - μοδάτος πρόεδρος της ΕΡΤ, εκλεκτός του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχει δώσει δείγματα γραφής για το τι θεωρεί ποιοτική τηλεόραση. Ένας ανεξάρτητος και ελεύθερος δημοσιογράφος, όπως ο Στέλιος Κούλογλου, δεν χρειάζεται έγκριση για τις κοινά αποδεκτά εκπομπές του από τον κάθε εγκάθετο πρόεδρο. Χρόνια τώρα, μακριά από τα φανταχτερά φώτα των δελτίων ειδήσεων και τους διάφορους διαπλεκόμενους, μας έχει διδάξει τι σημαίνει ανεξάρτητο ρεπορτάζ και πραγματική δημοσιογραφία. Ως Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας αισθανόμαστε υπερήφανοι για το ότι είχαμε την τιμή και τη χαρά να τον φιλοξενήσουμε στο νησί μας, διοργανώνοντας μαζί του εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία, λόγω και της ουσιαστικής συμμετοχής του κόσμου που τις παρακολούθησε. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε πάντα με θέρμη στις προσκλήσεις μας, φυσικά αφιλοκερδώς, πράγμα που δεν είναι απαραίτητα δεδομένο. Στις εκδηλώσεις αυτές μοιραστήκαμε μαζί του τη χαρά της άμεσης συμμετοχής του κόσμου και της πραγματικής δημοκρατίας. Δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στο φίλο μας Στέλιο, ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες άλλους φορείς και απλούς τηλεθεατές, διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση του και τη διακοπή των εκπομπών του από τη «δημόσια» τηλεόραση. Ο κατήφορος τον οποίο καιρό τώρα παρακολουθούμε, δεν μπορεί να σταματήσει παρά μόνο με τη δραστηριοποίηση των πραγματικά ενεργών πολιτών.

Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας Ράχες 17-5-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: