Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο



Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο
www.stop-the-war.gr stoppolemo@yahoo.gr τηλ 6946 093043


50.000 διαδηλωτές στο Στρασβούργο:
Διαλύστε το ΝΑΤΟ τώρα!

Πενήντα περίπου χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν την περιοχή της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ, στο Στρασβούργο της Γαλλίας και στο Μπάαντεν – Μπάαντεν και το Κίελο της Γερμανίας.
Όσο κι αν προσπάθησαν ο Σαρκοζί, η Μέρκελ κι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες να εμποδίσουν το αντινατοϊκό συλλαλητήριο, τελικά δεν τα κατάφεραν. Έκλεισαν τα σύνορα Γαλλίας – Γερμανίας εμποδίζοντας δεκάδες λεωφορεία και χιλιάδες διαδηλωτές από την Γερμανία και τις άλλες χώρες να φτάσουν το Σάββατο 4 Απρίλη στη "Γέφυρα της Ευρώπης", η οποία ενώνει το Στρασβούργο με το Κίελο πάνω από το Ρήνο και είχε οριστεί ως σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης. Επιστράτευσαν 25.000 αστυνομικούς για να περιπολούν όλες τις προηγούμενες μέρες στην πόλη του Στρασβούργου και να κάνουν ελέγχους στον κόσμο και ιδιαίτερα στην νεολαία. Έστησαν 5.000 μεταλλικά φράγματα για να μπλοκάρουν τους δρόμους και να αποκλείσουν το κέντρο της πόλης, σταμάτησαν τις συγκοινωνίες, έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια. Κι όταν παρόλα αυτά, άρχισαν από το πρωί του Σαββάτου να συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι ενάντια στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησαν τόνους δακρυγόνων και σκληρή καταστολή προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Δεν τα κατάφεραν! Το σύνθημα "60 χρόνια είναι αρκετά – Διαλύστε το ΝΑΤΟ τώρα!" ακούστηκε δυνατά σε πολλές γλώσσες, από χιλιάδες κόσμο που συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις, τις συζητήσεις της Αντισυνόδου των κινημάτων αλλά και στην πολύχρωμη και μαζική διαδήλωση. Πάνω από 600 οργανώσεις από 33 χώρες δήλωναν την στήριξή τους ενώ ήταν η πρώτη φορά στα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ που υπήρξε τόσο μαζική αντίδραση ενάντια σ΄αυτόν τον δολοφονικό μηχανισμό…
Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο είχε μια μαζική και εντυπωσιακή παρουσία στο Στρασβούργο. Την Παρασκευή, στις συζητήσεις της Αντισυνόδου και του NPA (του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην διοργάνωση όλων των κινητοποιήσεων στο Στρασβούργο), στις οποίες μίλησαν αντίστοιχα ο Σωτήρης Κοντογιάννης και ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Και το Σάββατο, στις διαδηλώσεις που έσπασαν την τρομοκρατία του Σαρκοζί καθώς και στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με δυσκολία (λόγω της βροχής των δακρυγόνων από μια στιγμή και μετά), η οποία άνοιξε με χαιρετισμό από τη Δήμητρα Κυρίλου εκ μέρους της Συμμαχίας και την ανακοίνωση από τους οργανωτές του μηνύματος που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης ειδικά για τις αντινατοϊκές εκδηλώσεις στο Στρασβούργο.
Με την διαδήλωση στο Στρασβούργο κορυφώθηκε μια πολύμηνη καμπάνια της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο που συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή για τη διαδήλωση στο Στρασβούργο. Οργανώσαμε μια μεγάλη καμπάνια στην Ελλάδα που κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους, ξεκινώντας από τις διαδηλώσεις στις 20 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στις 18 Οκτώβρη στη Σούδα και στο Άκτιο, μέχρι την Βαλκανική Συνάντηση Ειρήνης στα τέλη Νοέμβρη, τις διαδηλώσεις στο πλευρό της Γάζας και φτάνοντας στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη, στην επέτειο των 10 χρόνων από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία και των 6 χρόνων από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Οι αποφάσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης: μεγαλύτερη συμμετοχή στο Αφγανιστάν όπως επιθυμεί ο Μπαράκ Ομπάμα, περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες την ώρα που απολύουν εργαζόμενους και κόβουν μισθούς και συντάξεις, μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων ΝΑΤΟ – ΕΕ, τοποθέτηση ως επικεφαλή του ΝΑΤΟ ενός ισλαμοφοβικού και θερμού υποστηρικτή της επέμβασης στο Ιράκ… Ούτε επίσης, οι προθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή να τρέξει να επαναβεβαιώσει τις σχέσεις "στρατηγικού εταίρου" με τις ΗΠΑ.
Μετά το Στρασβούργο είμαστε πιο δυνατοί! Συνεχίζουμε όλες και όλοι μαζί για να κάνουμε πράξη το σύνθημα "όχι στον πόλεμο – όχι στο ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας σε δυνάμεις κατοχής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: