Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

επίσκεψη στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην περιοχή του Ριγανοκάμπου



Έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και σαφές αντιρατσιστικό μήνυμα αποτελεί η πρωτοβουλία των συναδέλφων της ΕΣΗΕΠΗΝ (μαζί με άλλους φορείς) να βαφτίσουν τσιγγανόπουλα από την περιοχή του Ριγανόκαμπου Πάτρας και να τα επισκέπτονται στις γιορτές για να τους δώσουν τα δώρα τους (δείτε και τη σχετική ανάρτηση στο blog μας το Δεκέμβρη του 2008). Επισυνάπτουμε το δελτίο που εξέδωσε η ΕΣΗΕΠΗΝ, καθώς και φωτο από την ιστοσελίδα της, μαζί με τα για μια ακόμα φορά, επαινετικά μας σχόλια.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρά την κακοκαιρία αυξημένη ήταν η συμμετοχή των φορέων – αναδόχων της πόλης στην χθεσινή επίσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου –Ηπείρου - Νήσων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην περιοχή του Ριγανοκάμπου.
Στόχος της επίσκεψης ήταν η διανομή δώρων στα παιδιά που οι φορείς της πόλης, μετά από πρωτοβουλία της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., είχαν βαφτίσει ομαδικά πριν από έξι περίπου χρόνια.
Έτσι φορτωμένοι με λαμπάδες, πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια, παιχνίδια και τρόφιμα επισκέφτηκαν τα παιδιά του καταυλισμού τα οποία τους περίμεναν από νωρίς το πρωί. Ο Κωνσταντίνος, η Πολυτίμη, ο Σωτήρης, ο Αλέξανδρος, η Κωνσταντίνα, ο Ασημάκης, η Ανθούλα και τα υπόλοιπα παιδιά, είχαν βγει στο δρόμο και περίμεναν τους νουνούς τους οι οποίοι κάθε χρόνο δεν τους ξεχνούν. Μόλις αντίκρισαν τα αυτοκίνητα να πλησιάζουν τα πρόσωπά τους έλαμψαν και τρέχοντας έσπευσαν να πάρουν τα δώρα τους.
Οι επισκέπτες είχαν φροντίσει να πάρουν δώρα για όλα τα παιδιά του καταυλισμού καθώς και τρόφιμα για τις οικογένειές τους. Στην χθεσινή επίσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΣΗΕΠΗΝ, ο πρόεδρός της Απόστολος Βουλδής και το μέλος Μαρίνα Ριζογιάννη, από τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου ο Ψυχολόγος Δημήτρης Μόρφης, την Νομαρχία ο αντινομάρχης Υγείας Γεράσιμος Φεσιάν, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια η Κούλα Μπακούρου και ο Χαράλαμπος Βήτας, από το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» η Ειρήνη Χαραμή, τον Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησε η προϊσταμένη του Νικολίτσα Παπαδοπούλου, το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» η Κική Ζαφείρη και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. οι εθελοντές, Γεωργία Μπεκερτζή, Σπυρίδων Χαϊδάς, Βασίλειος Γεωργιλάς και Κωνσταντίνα Κουλούρη.
Το δυσάρεστο είναι ότι η πλειοψηφία των οικογενειών που είχαν μεταφερθεί σε σπίτια σε διάφορα σημεία της πόλης και ζούσαν υπό ανθρώπινες συνθήκες, λόγω οικονομικής αδυναμίας να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους (ενοίκιο, ΔΕΗ και ΔΕΥΑΠ), όπως οι ίδιοι μας ανέφεραν, έχουν επιστρέψει και πάλι στον καταυλισμό.
Οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου είναι πάρα πολύ άσχημες λόγω της έλλειψης καθαριότητας κλπ., με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους τα νεογέννητα αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη φορά τα παιδάκια έφεραν εμφανή τα σημάδια από τα δαγκώματα των ποντικιών στο κεφάλι τους και σε άλλα σημεία του σώματός τους.
Αυτό σημαίνει ότι άμεσα οι φορείς της πόλης θα πρέπει να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των κατοίκων του καταυλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: