Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση για τις λεγόμενες πρακτικές ασκήσεις


...η επισυναπτόμενη επιστολή, πρωτοκολλήθηκε προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, μαζί με τα επισυναπτόμενα υλικά, με στόχο την οργάνωση της παρέμβασης, στον τομέα που περιγράφει...




Προς το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ 29/6/2011

Αγαπητοί συνάδελφοι
σας κάνω γνωστό ότι με την ιδιότητα του φιλάθλου και τακτικού θεατή αγώνων διαπίστωσα αρκετές φορές την κάλυψη (δημοσιογραφική και φωτογραφική) των αθλητικών συναντήσεων, από σπουδαστές Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, στα πλαίσια πρακτικής τους άσκησης.



Σας κάνω γνωστό (έχοντας εργαστεί στο παρελθόν για χρόνια σε ΚΕΣ, ΙΕΚ, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και όντας πιστοποιημένος εκπαιδευτής) ότι η πρακτική άσκηση έχει συγκεκριμένους κανόνες, συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, συγκεκριμένες συμβάσεις μεταξύ του εκπαιδευτικού φορέα και της επιχείρησης που την αποδέχεται, οργανισμούς που την εποπτεύουν και κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ασφαλιστική κάλυψη του εκπαιδευόμενου σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες πλην των ΚΕΣ, αρμόδιος φορέας είναι το Υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Δείτε τη σελίδα www.oeek.gr και επιλέξτε «καταρτιζόμενοι» και ακολούθως «πρακτική άσκηση» για να δείτε και τις σχετικές συμβάσεις. Η νομότυπη λειτουργία της πρακτικής άσκησης νέων συναδέλφων, προφανώς δεν αποκλείει την ενδεχόμενη καταχρηστική της εφαρμογή από επιχειρήσεις ΜΜΕ, όταν οι αναλογίες μισθωτής εργασίας και δωρεάν πρακτικής άσκησης, παρουσιάζουν δυσαναλογίες υπέρ της δεύτερης, υπονομεύοντας ΣΣΕ και δημιουργώντας αρνητικές εμπειρίες σε υποψήφιους νέους συναδέλφους.
Είναι τομέας που δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά και δε γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει η Ομοσπονδία να αποκτήσει ρόλο συνομιλητή, με τους κρατικούς φορείς που εποπτεύουν τους συγκεκριμένους τομείς.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις και μαρτυρίες ότι ο τομέας αυτός στο επίπεδο των ΚΕΣ (που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν υπό την εποπτεία του Υπ. Παιδείας, αλλά στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους εποπτεύονταν από το τότε υπουργείο Εμπορίου) έχει απορυθμιστεί σοβαρά, με ανασφάλιστη παρουσία των σπουδαστών στα ρεπορτάζ και καταχρηστική αξιοποίηση της δωρεάν εργασίας.

Ζητώ από το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και το νομικό της τμήμα, να ελεγχθεί άμεσα και να μας κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα, για το νομικό τοπίο, δηλαδή αν υπάρχουν και ποιοί είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις νόμιμης πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΚΕΣ από επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Προφανώς το γεγονός ότι ο χώρος των ιντερνετικών ΜΜΕ παραμένει εκτός ΣΣΕ, εξηγεί γιατί εκεί εμφανίζεται μεγάλο μέρος αυτού του φαινομένου.



Ακολούθως να προετοιμαστούμε για τη νέα αθλητική περίοδο που ξεκινάει το φθινόπωρο, με έκδοση σχετικής ανακοίνωσης προς όλες τις σχολές (ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ) για τη σύννομη λειτουργία τους, καθώς και τους εποπτεύοντες οργανισμούς και ακολούθως, με τη συμβολή μελών του γενικού συμβουλίου, να πραγματοποιούμε συχνούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να διαπιστώνουμε την τήρηση της νομοθεσίας ή την παραβίασή της με ανασφάλιστη εργασία νέων συναδέλφων, κατά κανόνα μη μελών ενώσεων.
Σας επισυνάπτω σχετικά υλικά (η ένδειξη ΚΑΡ δίπλα στις υπογραφές. σημαίνει Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ) χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι τόσο το συγκεκριμένο ΚΕΣ, όσο και η ιστοσελίδα που φιλοξενεί την πρακτική άσκηση, λειτουργούν εκτός πλαισίου νομιμότητας, αφού δε γνωρίζω τους όρους με τους οποίους προέκυψε η συνεργασία τους. Είναι όμως αποδεικτικό στοιχείο ενός πεδίου στο οποίο η Ομοσπονδία και οι ενώσεις-μέλη της, δεν έχουν μέχρι σήμερα, ασχοληθεί. Περιμένω την ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις νόμιμης πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΚΕΣ από επιχειρήσεις ΜΜΕ.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: