Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις


Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με απολύσεις συντακτών, έχει ξεκινήσει ο όμιλος Μπόμπολα, στοχεύοντας να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών και έτσι να υπονομευτεί η συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά και να διώξει συναδέλφους, που είχαν σταθερή αγωνιστική στάση, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε στο συνάδελφο της Ημερησίας, Κώστα Σαρρή, (οικονομικός συντάκτης, imerisia.gr) ότι απολύεται για οικονομικούς λόγους. Λίγη ώρα αργότερα το ίδιο μήνυμα της απόλυσης ανακοινώθηκε και στη συνάδελφο Σόνια Χαιμαντά, που καλύπτει για χρόνια το ρεπορτάζ της βιομηχανίας των ΜΜΕ.
Οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι αδικαιολόγητες και εκδικητικές από τη μεριά της διοίκησης του Πήγασου αφού και οι δύο συνάδελφοι είχαν κρατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστική στάση ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζόμενων του ομίλου, ενώ με την πένα τους έχουν συμβάλλει στην προάσπιση της ποιότητας της ενημέρωσης στον τομέα τους, και μέσα από τη δουλειά τους βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των εργαζόμενων ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές του μνημονίου παρά τα εμπόδια και τις άνωθεν πιέσεις.
Είναι προφανές ότι στο "δημοκρατικό" Μπομπολέϊκο έχουν αρχίσει τις "πολιτικές και συνδικαλιστικές" εκκαθαρίσεις. Παρόλο που η τυπική δικαιολογία είναι περικοπές προσωπικού λόγω κρίσης, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι το πρόσχημα. Και όσοι δεν συναινούν και καλούν τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο, μπαίνουν πρώτοι στη «μαύρη λίστα».
Η αρχή έγινε με την απόλυση της Πόπης Χριστοδουλίδου στο « Έθνος» συνδικαλίστρια με τη Δημοσιογραφική Συνεργασία και συνεχίστηκε με τον Κώστα Τομαρά και τη Βούλα Βονάτσου (επίσης υποψήφια με τη Δημοσιογραφική Συνεργασία) στην ίδια εφημερίδα.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η κήρυξη απεργίας με διάρκεια, περιφρούρηση και οργάνωση, έχει τη δύναμη να βάλει φρένο στις επιθέσεις και να αναποδογυρίσει τα ψέματα. Όπως, ότι δήθεν οι απεργίες φέρνουν κλείσιμο εφημερίδων και όχι οι «πολυχρονεμένοι» εκδότες-καναλάρχες που λυσσάνε να «σωθούν» από την κρίση πατώντας στα κορμιά και τα κεφάλια μας. Όπως ότι δήθεν εάν χαθούν τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με τις συλλογικές συμβάσεις και γίνει αποδεκτή ατομική σύμβαση με μείωση μισθών δεν θα γίνουν απολύσεις και θα «σωθούν» οι θέσεις εργασίας.
Όμως ξέρουμε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς ανάποδη, όπως έδειξε και το παράδειγμα στο Σκάι που οι υποσχέσεις έγιναν κουρέλια και συνεχίστηκαν οι απολύσεις, καθώς τα αφεντικά των media δεν δεσμεύονται σε οτιδήποτε. Ο λόγος των εργοδοτών στα ΜΜΕ έχει την ίδια αξία που έχουν τα ελληνικά ομόλογα-σκουπίδια.
Οι ατομικές συμβάσεις είναι κεντρική επιλογή του μνημονίου της χρεοκοπίας και τα αφεντικά στα ΜΜΕ φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο του πολιορκητικού κριού. Η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες ημέρες, ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο που προβλέπει τεράστιες επιθέσεις σε βάρος των εργαζόμενων. Και οι κάθε λογής Μπόμπολες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική στην πράξη, για να φύγουν χωρίς βάσανα για τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως δήλωναν στελέχη στους διαδρόμους του Πήγασου. Το πιο πρόσφατο χειροπιαστό παράδειγμα το είδαμε με τις μαζικές απολύσεις στο Flash, όπου ως απάντηση γίνονται διαδοχικές στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων και τεχνικών του ραδιοφωνικού σταθμού.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ χρειάζεται (πέρα από τις κωλυσιεργίες για τη συγκρότηση προεδρείου) να κηρύξει άμεσα απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, ξεκινώντας από τα πογκρόμ στον Πήγασο. Για να μπει “stop” στην τραμπουκική συμπεριφορά της εργοδοσίας βάζοντας φρένο και στα δυο μέτωπα που ανοίγει: τις μαζικές περικοπές «αγκαζέ» με τις εκδικητικές, συνδικαλιστικές εκδιώξεις-απολύσεις από το χώρο εργασίας. Να βάλουμε φρένο στις απολύσεις στον κλάδο συνολικά και στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων.
Απαιτούμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις του κλάδου να προχωρήσουν τώρα σε απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πήγασο, αλλά και συνολικά, συντονισμένα, σε όλον τον κλάδο όπου οι επιθέσεις είναι ντόμινο. Μας το χρωστάνε άλλωστε από την άνοιξη αφού μετά την 4ημερη απεργία που τρόμαξε τους εκδότες, κατέβασαν τα ρολά.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες υποχωρήσεις.


ΣΥΓΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5μμ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΠΗΓΑΣΟΥ (Μπενάκη 5 Χαλάνδρι, στάση μετρό Δουκίσης Πλακεντίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: