Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργαζόμενων στην ΕΡΤ

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στην ΕΡΤ
την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 3μμ
στην αίθουσα της ΠΟΣΠΕΡΤ (2ος όροφος ραδιομεγάρου),
σε σύσκεψη για τη συγκρότηση
επιτροπής αγώνα για την υπεράσπιση της ΕΡΤ


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις προθέσεις της σε σχέση με την ΕΡΤ. Κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων και δραστικές περικοπές του έργου που παράγει η δημόσια ραδιοτηλεόραση πράγμα που θα σημάνει με απλά λόγια απολύσεις εργαζόμενων και ξεπούλημα πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων (και γιατί όχι και συχνοτήτων) σε ιδιώτες. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Να θυσιάσει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, τα δικαιώματά τους και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση συνολικά, στο βωμό του μνημόνιου και της τρόικας. Έχουν πει άλλωστε ότι θέλουν να μειώσουν το προσωπικό της ΕΡΤ κατά 45%. Όλα τα υπόλοιπα που λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, και αναπαράγουν τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ (που για να μην ξεχνιόμαστε, παίρνουν δωρεάν με τη μορφή του pool το μεγαλύτερο μέρος του ειδησεογραφικού υλικού της ΕΡΤ) είναι απλά ψέματα.

* Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι η ΕΡΤ είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη που αναγκάζεται ο κάθε πολίτης να την πληρώνει. Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις έχουν ανταποδοτικό τέλος. Της ΕΡΤ είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
* Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι «πληρώνουμε χιλιάδες τεμπέληδες εργαζόμενους την στιγμή που τα ιδιωτικά κανάλια έχουν δραματικά λιγότερους». Αυτό που δεν λένε είναι ότι η ΕΡΤ δεν είναι ένα τηλεοπτικό κανάλι. Αντίθετα οι 3500 εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι για τρία πανελλαδικά κανάλια (χωρίς να υπολογίσουμε τα δορυφορικά), για 18 ραδιοφωνικούς σταθμούς, για ορχήστρες, περιοδικό, το μοναδικό αρχείο που έχει στην κατοχή της κλπ. Αντίθετα η ΕΡΤ χρειάζεται άμεσα προσλήψεις αφού εξαιτίας έλλειψης προσωπικού χρωστάει η εταιρία πάνω από 25.000 ρεπό στους εργαζόμενους. Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι υψηλόμισθοι. Ο μέσος μισθός στην ΕΡΤ είναι μόλις 1450 και είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.
* Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι θα χτυπήσουν τους λουφαδόρους και τα λαμόγια. Αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια τους έθρεψαν, τους ενίσχυσαν με κάθε τρόπο. Δεν πρόκειται να πιστέψουμε ότι ο «λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα». Όσες φορές στο παρελθόν ακούστηκαν τέτοια παχιά λόγια, αυτός που την πλήρωσε ήταν οι απλοί εργαζόμενοι και τα λαμόγια έμειναν στο απυρόβλητο.
* Πάνω απ’ όλα λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι ο στόχος τους είναι να πάψει η ΕΡΤ να είναι «κρατική και κυβερνητική» και να γίνει «δημόσια». Με εργαζόμενους ανασφαλείς, και κακοπληρωμένους που θα εξαρτώνται από τον προϊστάμενο, αυτό είναι το ασφαλέστερο μονοπάτι για ελεγχόμενη τηλεόραση. Έτσι και αλλιώς, χρέη κρατικής προπαγάνδας επιτελούν πλέον τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια με επικεφαλή το ΜΕΓΚΑ και το ΣΚΑΙ.

Η σύγκρουση που ξεκινάει στην ΕΡΤ πρέπει να γίνει αγώνας για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αλλά και στην κοινωνία συνολικά. Το να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ΕΡΤ δεν έχει να κάνει απλά με το να υπερασπίσουμε τις δουλειές και τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αν περάσουν τα μέτρα σε ένα χώρο που υπάρχει ακόμη δυνατός συνδικαλισμός όπως η ΕΡΤ, τότε τα χέρια των καναλαρχών και των εκδοτών θα είναι ακόμη πιο ελευθέρα για να ισοπεδώσουν όποιες εργασιακές κατακτήσεις των υπόλοιπων εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Έτσι και αλλιώς , ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης, ο Αλαφούζος και η παρέα τους, έχουν ξεκινήσεις εδώ και καιρό έναν σκληρό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους τα δικά τους μέσα με την στήριξη της κυβέρνησης, με απολύσεις και μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 25%. Η νίκη της κυβέρνησης στην «μάχη της ΕΡΤ» θα δώσει το πράσινο φως για επιθέσεις παντού.
Ταυτόχρονα θέλουμε να υπερασπίσουμε η δημόσια ραδιοτηλεόραση απέναντι στον συρφετό των ιδιωτών καναλαρχών. Όχι γιατί η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι «αντικειμενική». Πραγματικά αντικειμενική θα ήταν μόνο αν τον έλεγχο τον είχαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο αποφάσιζαν για τα πάντα. Αλλά γιατί επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε μια ενημέρωση που θα είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και συγκρούονται με τις επιλογές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Μια ενημέρωσης που είναι στις πλατείες, που διαδηλώνει με τους διαδηλωτές και όχι με την αστυνομία, που είναι στην απεργιακή φρουρά με τους ναυτεργάτες και όχι με τον εμπορικό σύλλογο. Αυτήν την ενημέρωση διαλέγουμε να υπηρετήσουμε και δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να μετατρέψει και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε Πρετεντεριάδα.
Πιστεύουμε ότι από τώρα πρέπει να υψώσουμε ένα κοινό απεργιακό αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ με πρώτους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Είναι λάθος η αναμονή του πότε θα κατεβάσει η κυβέρνηση το κάθε συγκεκριμένο μέτρο. Η αντίδραση μας χρειάζεται να εκφραστεί τώρα και όχι «αφού κάνει το επόμενο βήμα η κυβέρνηση». Η αναμονή είναι λάθος γιατί δυναμώνει την πλευρά του Μόσιαλου και αδυνατίζει και σπέρνει σύγχυση στο στρατόπεδο των εργαζόμενων.
Και χρειάζεται κοινή δράση σε όλο τον κλάδο. Το να περιοδεύουν συνέχεια οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ δεν είναι αρκετό. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα ΜΜΕ. Και μη βιαστεί να πει κανείς ότι σιγά μην απεργήσει κανένας για την ΕΡΤ. Στα ιδιωτικά ΜΜΕ οι απολύσεις είναι επιδημία. Οι μειώσεις των μισθών και οι ατομικές συμβάσεις τείνουν να γίνουν κανόνας. Η Ελευθεροτυπία κινδυνεύει με κλείσιμο. Και οι αιτίες και οι αφορμές υπάρχουν για ένα μεγάλο απεργιακό κύμα σε όλα τα ΜΜΕ τώρα.
Χρειάζεται να απευθυνθούμε σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που μάτωσαν από τις επιθέσεις της κυβέρνησης και να τους κερδίσουμε σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις της. Η κυβέρνηση του «λεφτά υπάρχουν» έγινε η κυβέρνηση του πρώτου μνημόνιου που τα μέτρα του ήταν αυτά που χρειαζόταν για να σωθεί η οικονομία. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια το Δεκέμβρη που μας πέρασε η θεσμοθέτηση νέων μέτρων ειδικά για τις ΔΕΚΟ, μέτρα που θα ήταν τα τελευταία, και προχώρησαν στη συνέχεια το δεύτερο μνημόνιο που υποτίθεται ότι θα ήταν το τελευταίο. Και τώρα ψάχνουν να δουν το πώς θα μας πουν ότι χρεοκόπησαν. Πρόκειται για απατεώνες ολκής που όσο πιο γρήγορα μας αδειάσουν τη γωνιά τόσο το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: