Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή Γυναικών Δημοσιογράφων


Εδώ και μήνες παρακολουθούμε μια συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της βουλευτού του Σύριζα, Ζωής Κωνσταντοπούλου: επιλεκτικές «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης αποσπασμάτων των διαλόγων της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, μονομερή ρεπορτάζ, απαξιωτικά σχόλια για την προσωπικότητά της και τη μέθοδο εργασίας της ως νομικού και μέλους της επιτροπής (πρόσφατα την αποκάλεσαν "θηλυκό Ιαβέρη" αλλά και "χυδαίο υποκείμενο"). Αποκορύφωμα αυτής της επιχείρησης το σεξιστικό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής, όπου – στη χυδαιότερη ως τώρα εκδοχή της- παρουσιάζεται η θεωρία των δύο άκρων. Η μαχητική βουλευτίνα της Αριστεράς εξισώνεται με τον ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη. Από την άρρωστη αυτή εξίσωση προκύπτει «το ερμαφρόδιτο τέρας Ζωή Κασιδιάρη»!

Ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και μαχόμενες γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, θεωρούμε απαράδεκτη τη στράτευση συναδέλφων μας σε αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση: στοχεύει στην πολιτική εξόντωση μιας μάχιμης νέας βουλευτίνας και, εντέλει, στη διαστρέβλωση του πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Καταδικάζουμε δημόσια τον λαϊκισμό, τη βαρβαρότητα και την ανηθικότητα αυτού του «δημοσιογραφικού» λόγου. Καταδικάζουμε τα ρεαλιστικά και τα μεταφορικά (αλλά εξίσου βίαια και εξίσου τρομακτικά) χαστούκια που δίνουν σε βουλευτίνες οι όποιοι Κασιδο-Πρετεντέρηδες. Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας να πάρουν δημόσια θέση, να μην νομιμοποιήσουν, τουλάχιστον ηθικά, την έκπτωση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, να υπερασπιστούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να προστατεύσουν το κύρος του κλάδου μας.

Πόπη Χριστοδουλίδου μέλος Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ, πρόεδρος του ΤΥΠ,Δήμητρα Κουντή μέλος Δ. Σ ΕΣΗΕΑ,Αλεξάνδρα Χρηστακάκη μέλος Δ.Σ ΠΟΕΣΥ,Μιμή Τουφεξή, πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕA,Ντίνα Δασκαλοπούλου,Κατερίνα Κατή,Ευγενία Λουπάκη,Λίνα Γιάνναρου,Ντέπυ Γκολεμά,Ματίνα Παπαχρηστούδη,Τζώρτζια Κοντράρου,Αφροδίτη Τζιαντζή,Φωτείνη Λαμπρίδη,Νινέτα Βιδάλη,Ελεάννα Ροζάκη,Λαμπρινή Χ. Θωμά,Αγγέλα Νταρζάνου,Δώρα Σαρρή,Ελευθερία Αλαβάνου ,Τζούλι Τσίγκα,Χριστίνα Βίδου ,Αννα Σαμπατακάκη ,Ελένη Βασιλάκη,Ντάνι Βέργου,Χριστίνα Παπασταθοπούλου,Ανθή Παζιανού, γραμματέας ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου,Αλίκη Μάτση,Δήμητρα Κακαουνάκη,Μαρία Δήμα,Ελένη Γκρούη,Βίκυ Καπετανοπούλου,Αθηνά Κουφοπάνου,Θεοδώρα Αγουρίδου,Μαρία Λούκα,Βασιλική Σιούτη,Ιωάννα Ηλιάδη,Γεωργία Φάσσου,Κατερίνα Μπακιρτζή,Σταυρούλα Πουλημένη,Ανζελίκ Κουρούνις,Ειρήνη Προμπονά,Μάγδα Κλαυδιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: