Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Να εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τους εργαζόμενους


φωτο αρχείου από κινητοποίηση τον Ιανουάριο του 2013
 
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της πτώχευσης της Χ.Κ. Τεγόπουλος στους εργαζόμενους που ήδη εμπαίζονται εδώ και χρόνια χωρίς να έχουν εισπράξει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Η άμεση καταβολή όσων οφείλει η εργοδοτική πλευρά, η σκλήρυνση της εργατικής νομοθεσίας, η στήριξη με κάθε τρόπο όσων συναδέλφων έχουν εξαντλήσει ακόμα και την επιδότηση της ανεργίας, καθώς και σειρά παρεμβάσεων που απαιτείται να υπάρξουν για δάνεια σε τράπεζες, απλήρωτους λογαριασμούς, κλπ, είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας.

Όλη αυτή η κατάσταση που δυστυχώς δεν εξαντλείται μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι οι «καρποί» της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας στο μνημονιακό περιβάλλον και το πρόβλημα βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, τόσο στην περίοδο της Χ. Κ. Τεγόπουλος, όσο και στη διάδοχη κατάσταση που ήδη οδήγησε σε απεργία στις 5/6.

Εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι την ώρα που παραβιάζεται το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας, το προφίλ της εφημερίδας εμφανίζεται να καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές, που ισχύει μόνο στη διάσταση που αφορά τους αρθρογραφούντες ταλαιπωρημένους και απλήρωτους εργαζόμενους που έχουν απομείνει και όχι για όσους διαχειρίζονται την επιχείρηση, αφού εφαρμόζουν σε βάρος των εργαζομένων, στο ακέραιο όλες τις «μνημονιακές πατέντες».

Στα πλαίσια αυτά η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων ανακοίνωσε συγκέντρωση για την Τετάρτη 11 Ιουνίου, διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή την καταβολή των οφειλών.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των συναδέλφων της Χ. Κ. Τεγόπουλος και την κινητοποίηση και εκτιμούμε ότι λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ημέρας (στάσεις εργασίας, δύο συγκεντρώσεις μεσημέρι και απόγευμα και κινητοποιήσεις λόγω του ένα χρόνου από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από όλα τα σωματεία των ΜΜΕ), θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο του συντονισμού των κλαδικών σωματείων (πάγια θέση μας σε εργασιακά θέματα που εκφράζουμε και εντός των θεσμικών οργάνων και εκτός αυτών) και σε άλλη ημερομηνία πιο αποδοτική για κινητοποίηση, εκτός αν αυτή της 11/6 αποτελεί απλώς μια προειδοποιητική κίνηση.

Είναι καιρός να δοθεί τέλος στην ομηρεία των εργαζομένων στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: