Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Επιστολή συναδέλφου για τα δημοτικά ΜΜΕ



14 Νοεμβρίου 2008

Συνάδελφοι, από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο δεν προέκυψε κανένα απτό στοιχείο που να δικαιολογεί πανηγυρισμούς και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν κλείνουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και δεν απολύονται οι εργαζόμενοι».

Η μοναδική δέσμευση που αποσπάστηκε, είναι, ότι, με τροπολογία που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στη Βουλή, θα προβλέπεται η παράταση του σημερινού καθεστώτος λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει την πρόταση που θα παρουσιάσει η ΚΕΔΚΕ, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, για το νέο καθεστώς λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, «που θα κατοχυρώνει απολύτως το δικαίωμα της ενημέρωσης για τους δημότες-πολίτες, θα περιφρουρεί τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων και τον ειδικό χαρακτήρα των φορέων αυτών».

Όμως, στο προσχέδιο που φέρεται να έχει επεξεργαστεί ως τώρα η ΚΕΔΚΕ-και φάνηκε να γνωρίζει πλήρως το περιεχόμενό του ο υπουργός-δεν περιέχεται καμία ουσιαστική διασφάλιση ως προς τη βιωσιμότητα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, την ολόπλευρη πληροφόρηση του λαού και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Πολύ δε περισσότερο δεν προωθείται η λειτουργία τους με την μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή έστω η σαφής εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του «νόμου Ρουσόπουλου» και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργούν με την μορφή των Ανωνύμων Εταιριών Ο.Τ.Α. Ειδικού Σκοπού. Ακόμη κι αν παρακαμφθούν οι νομικές αντιφάσεις που περιλαμβάνει, εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, βάσει των οποίων «οι εταιρίες αυτές λύονται υποχρεωτικά αν 3 συνεχείς εταιρικές χρήσεις-μετά από 2 έτη από την ίδρυσή τους-είναι ζημιογόνες ή εάν για 3 φορές εντός δεκαετίας τα ίδια αυτών κεφάλαια γίνονται κατώτερα του 50% του μετοχικού κεφαλαίου».

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν έχουν κανένα λόγο να θριαμβολογούν ή να εφησυχάζουν. Ιδίως την ώρα του αγώνα. Δεν αποδέχονται τον μοιραίο ρόλο των «ομήρων» στο βωμό πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, που τους επιφυλάσσουν. Διεκδικούν:


* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

* Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.


* Την απόσυρση της διάταξης του «νόμου Ρουσόπουλου», που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς νʼ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης.


Η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη και απαιτεί ξεκάθαρες κουβέντες. Όχι μισόλογα και υπεκφυγές. Όλοι κρίνονται. Πρωτίστως, η κυβέρνηση και η ΚΕΔΚΕ που επιδίδονται στο γνωστό πινγκ πονγκ ευθυνών, αλλά κι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που, είτε σιωπούν ηχηρά απέναντι στο πρόβλημα χιλιάδων εργαζομένων, είτε αποφεύγουν να θίξουν δημοσίως την ουσία του, αρκούμενες σε επιδερμικές τοποθετήσεις.

Όσο για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου μας, οι εργαζόμενοι περιμένουν ουσιαστικά, χειροπιαστά αποτελέσματα, όχι αποπροσανατολιστικούς πανηγυρισμούς.
Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η ενδεικνυόμενη λύση κι αναλαμβάνουν την ευθύνη της στάσης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: