Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ για λογοκρισία



ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!



Το πρόσφατο παράδειγμα επιβολής ποινής «Επίπληξη με ανάρτηση» στο δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», Δημήτρη Γαλάνη από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποτελεί προσβολή στις θεμελιώδες αρχές που διέπουν το λειτούργημα του Δημοσιογράφου. Ο Δημήτρης Γαλάνης μέσα από το ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τα «χρυσοπληρωμένα συμβόλαια δημοσιογράφων της ΕΡΤ» της φαύλης εποχής του Χρήστου Παναγόπουλου. Μιας διοίκησης που ισοπέδωσε τα πάντα στην ΕΡΤ με την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη και τα σκάνδαλα, τα οποία όλοι επιμελώς αποσιωπούν! και ζητούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο.
Κάθε δημοσιογράφος από οποιοδήποτε Μ.Μ.Ε. έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ξεσκεπάζει σκάνδαλα που αφορούν στο δημόσιο βίο και να τα καταγγέλλει σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Αυτό επιβάλει και η νομοθεσία που έχει διαμορφώσει ένα πλέγμα κανόνων, οι οποίοι προσδιορίζουν το ρόλο των Μ.Μ.Ε., για να διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αποκατάσταση της αλήθειας.
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που δίκαζε τον Δημήτρη Γαλάνη, θύμιζε δίκες όπου παίρνονται αποφάσεις σε ανελεύθερα καθεστώτα με φασιστική νοοτροπία, που έχουν πάντα στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την απόκρυψη της αλήθειας.
Ετσι ανοίγει τη κερκόπορτα στους κάθε λογής εργοδότες να λογοκρίνουν κι εκείνοι τα ρεπορτάζ της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
Γιατί άραγε ποτέ το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν τιμώρησε τους δημοσιογράφους των μεγάλων σκανδάλων :
- Που οδήγησαν σ΄ αυτήν την κακοδαιμονία την ΕΡΤ,
- Που έχουν διωχθεί από την ποινική Δικαιοσύνη,
- Που αναφέρονται σε πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Η προσπάθεια του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου να πλήξει επαγγελματικά δημοσιογράφους που σέβονται τις αρχές του κλάδου είναι ΥΠΟΠΤΗ και ΥΠΟΒΟΛΙΜΑΙΑ.
Τέτοιες αποφάσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να αποπροσανατολίσουν και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η εξυγίανση της ΕΡΤ δεν θα γίνει με την συγκάλυψη των ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ αλλά με την αποκάλυψη της αλήθειας. Ούτε βεβαίως θα γίνει με τις προτάσεις Προβόπουλου και των περί αυτόν κυβερνητικών ή μη. Μέσα στη δίνη της κρίσης και της ανασφάλειας, που κυριαρχούν αυτήν την εποχή σε όλα τα Μ.Μ.Ε., η Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τα όργανά της καλούνται να φανούν αντάξιοι του ρόλου και της αποστολής που ορίζουν τα καταστατικά και η δεοντολογία του τύπου. Τους καλούμε λοιπόν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε., να σταματήσουμε τα δεινά που οι άλλοι απεργάζονται για μας.





Υ.Γ. σχόλιο του Blog


κάτι μας είπε ένα πουλάκι ότι "παγώνει" η διαδικασία παραπομπής στο πειθαρχικό, όσων αντικαταστατικά επιχείρησαν να στήσουν κάλπες σε ΔΟΛ και Πήγασο και να τρομοκρατήσουν συναδέλφους, ώστε να υπονομεύσουν τις πρόσφατες απεργίες, με το πρόσχημα της περαιτέρω διερεύνησης. Περιμένουμε δημόσια απαντηση από το πειθαρχικό και δηλώνουμε εξαρχής ότι θα επανέλθουμε αν διαπιστώσουμε σιωπή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: