Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της ΕΤΕΡ για την απεργία


Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας
ww.eter.gr

Αθήνα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Με λαοθάλασσα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δείξαμε χθες σε κυβέρνηση και εργοδοσία ποια θα είναι η συνέχεια.

Η χθεσινή λαοθάλασσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ στην πορεία την μέρα της απεργίας μας απαντά στην εντεινόμενη επιθετικότητα των εργοδοτών και των κυβερνώντων. Τα συνθήματα για γενική και διαρκή απεργία δείχνουν τον δρόμο της διεκδίκησης των εργαζομένων μαζί με τις Ενώσεις τους και πραγματικά οδηγεί στην τελική αναμέτρηση με αυτούς που προωθούν την υποταγή στην αντεργατική κυβερνητική στάση και με τον σκληρό εργοδοτικό πυρήνα που ζητά αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ΕΤΕΡ πιστή στην διασωματειακή συνεργασία ως μόνου δρόμου διεκδίκηση και προάσπισης των δικαιωμάτων μας, στην σημερινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ (όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής), θα προτείνουμε την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη τελική οπισθοχώρηση κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Η «κρίση» τους δεν θα γίνει εφαλτήριο απορρύθμισης των εργατικών κατακτήσεων. Η ανεργία και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία ως δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κάνουμε τα πάντα για να τους γίνει μπούμερανγκ.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να στηρίξουν κάθε μαχόμενο συνδικαλιστή του κλάδου. Να απομονώσουν τα ποικιλόχρωμα παπαγαλάκια κυβέρνησης και εργοδοσίας και πάνω από όλα να μην δωρεοδοτούν τις Ενώσεις μας σε κανέναν.
Οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις είναι εργατική κατάκτηση και δημιούργημα. Η προάσπιση της ύπαρξης τους και της λειτουργίας τους είναι εργατική υποχρέωση. Οι εργαζόμενοι χθες στην απεργία και την πορεία προς το υπουργείο εργασίας και μετά προς το υπουργείο οικονομικών διατράνωσαν την απόφασή τους για αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επίθεσης από το δίπολο κυβέρνησης και εργοδοσίας με πρόσχημα το ΔΝΤ και την «κρίση» τους. Δεν αποφάσισαν οι εργαζόμενοι την υπαγωγή της Χώρας μας σε κατακτητική τροχιά. Η μόνη εγγύηση για να βγει η χώρα από την λαίλαπα που την έριξαν οι κυβερνώντες και οι επιλογές τους από το ΄74 μέχρι σήμερα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Χώρας.
Ραδιοσταθμοί χωρίς εργαζόμενους και χώρα με άνεργους πολίτες είναι νεκρές ήδη φύσεις και δεν ασχολούμαστε με την επιβίωσή τους. Οι εργατικές κατακτήσεις που μέσα από δεκαετίες αγώνων κατακτήθηκαν από τους παππούδες μας, τους πατεράδες μας και εμάς, δεν θα αφήσουμε τα ποικιλόχρωμα σταγονίδια με την προβιά και την ιδεολογική κάλυψη ακόμα και αριστερίζουσων λογικών μιας νομενκλατούρας της Χώρας, να σαρωθούν.
Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο να σταθεί και να προασπισθεί την λειτουργία Ομοσπονδιών, Ενώσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ.
Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο στα ΜΜΕ να μην υπογράφει την αποδόμηση των ΣΣΕ και της εργατικής Νομοθεσίας κάνοντας φθηνότερο τον μισθό του και βάζοντας σε περιπέτεια την εργασιακή του υπόσταση.
Ειδικότερα:
Με την υπογραφή των νέων «συμβάσεων» που προτείνει η Διοίκηση του ΣΚΑΪ:
Παραβιάζονται βάναυσα τα κατώτατα όρια προστασίας του μισθού, όπως αυτά τίθενται με τις ΣΣΕ που υπέγραψε πρόσφατα η ΕΤΕΡ, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο η κερκόπορτα για την αποδόμηση των συλλογικών ρυθμίσεων και την υφαρπαγή συλλογικών κεκτημένων, που κατακτήθηκαν με κόπο και αγώνες, όπως το εβδομαδιαίο πενθήμερο και το ημερήσιο επτάωρο, καθώς και το αποκλειστικό μας δικαίωμα να χειριζόμαστε τα μηχανήματα ήχου και της επεξεργασίας του ηχητικού υλικού.
Δημιουργείται ουσιαστικά μία νέα εις βάρος σας κατάσταση, μία νέα σύμβαση, η οποία θα μπορεί να μεταβληθεί προς όφελός μας, μόνο όταν και αν το θελήσει ο εργοδότης, και η οποία είναι πιθανό να σας ακολουθεί μέχρι τη λήξη του εργασιακού σας βίου.
Πέρα από το χρονικό ορίζοντα που θέτει η σύμβαση αυτή, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2012, δεν παρέχεται καμία εγγύηση, ότι ο μισθός θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή στα επίπεδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα μάλιστα με τη διατύπωση που χρησιμοποιείται, το πιθανότερο είναι, ότι η Διοίκηση θα σας ζητήσει περαιτέρω μείωση της μηνιαίας αμοιβής σας.
Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αντιθέτως μάλιστα, αφήνεται να εννοηθεί, ότι οι απολύσεις έχουν ήδη προαποφασιστεί, αφού γίνεται μνεία του ύψους της αποζημίωσης που θα δικαιούστε σε περίπτωση καταγγελίας των συμβάσεών σας.
Εννοείται βέβαια ότι κυβέρνηση και εργοδότες θα επιτεθούν σφοδρότερα και μαζικότερα.
Η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη και μαζικότερη.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης Καμαρινόπουλος, Δημήτρης Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: