Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Εκλογές ΕΣΠΗΤ, 12-13 Ιουνίου στηρίζουμε – ψηφίζουμε Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή!Οι «θεσμοί» τρίζουν τα δόντια τους! Ετοιμάζονται να χτυπήσουν και πάλι τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τους συνταξιούχους. Όσο κι αν γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν τη νέα συμφωνία, όλα δείχνουν ότι έρχεται νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης! Ανεξάρτητα από τη δοσολογία και το μείγμα, είναι πια φανερό πως η νέα συμφωνία θα ρίχνει νέα βάρη στο λαό, θα διαιωνίζει τα μνημονιακά μέτρα και θα οδηγεί ακόμα και τις μετριοπαθείς εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές Καλένδες.
Είναι φανερό πως αν δεν αμφισβητηθεί το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν επιβάλει η «συμμορία» Μέρκελ- Σόιμπλε, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με τον εγχώριο ΣΕΒ και τους τραπεζίτες, εάν δεν σπάσει η αλυσίδα του χρέους, η φάμπρικα της πληρωμής των δόσεων, εάν δεν καταργηθούν άμεσα οι δανειακές συμβάσεις και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, εάν δε φύγουμε από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, η ζωή μας δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά.

Ως πότε ανεργία, απληρωσιά, ελαστική εργασία ;
Η κατάσταση στα ΜΜΕ συνεχίζει να είναι αφόρητη. Η τεράστια ανεργία, η έξαρση της «μαύρης» εργασίας στο διαδίκτυο και αλλού, η δραματική συρρίκνωση των μισθών λόγω της διάλυσης των κλαδικών συμβάσεων και της επέλασης της ελαστικής εργασίας, η μη καταβολή δεδουλευμένων, αλλά και η απλήρωτη «μαθητεία» για τους νέους συναδέλφους, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με τα βάουτσερ του ΕΣΠΑ, που μοιράζουν την ανεργία και αναπαράγουν τη φθηνή και ανασφάλιστη εργασία, τη δουλειά «ορισμένου χρόνου» (πεντάμηνα), τους εργαζόμενους β΄ κατηγορίας.

Τα δικαιώματά μας μπροστά!
Η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή καλεί τους συνάδελφους και την ΕΣΠΗΤ να διατυπώσουν ένα πρόγραμμα άμεσων αιτημάτων αλλά και ένα σχέδιο, μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο, διεκδίκησης και επιβολής τους, κόντρα στην εργοδοσία, με σκληρούς, συντονισμένους αγώνες.
Ø  Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όλων των κλαδικών μισθών και συμβάσεων και επιδομάτων (που είναι ανώτεροι), στα επίπεδα του 2009 (ή της τελευταίας σύμβασης- μετενέργειας), ως αφετηρία της πάλης για πραγματικές αυξήσεις. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και διατάξεων που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και επέβαλαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους.
Ø  Κατάργηση τώρα της ευέλικτης και ελαστικής εργασίας. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων, της αμοιβής με μπλοκάκι. Να καταργηθεί η απλήρωτη και μαύρη εργασία με αυστηρές ποινές στους εργοδότες. Ίση αμοιβή για ίση εργασία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, sites).
Ø  Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Διαγραφή των χρεών τους σε τράπεζες, εφορία, δημόσιο, ταμεία, δωρεάν ιατρική-φαρμακευτική περίθαλψη, μετακινήσεις κ.α.
Ø  Μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας (7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο). Να σταματήσει το αίσχος της επιδότησης της εργοδοσίας και της ενίσχυσης του κεφαλαίου με τσάμπα και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Ø  Ενιαίο ταμείο ασφάλισης για όλα τα ΜΜΕ. Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων και ρήτρας «μηδενικών» ελλειμμάτων σε επικουρικά, που οδηγούν σε νέες περικοπές συντάξεων. Επιστροφή των κλεμμένων του PSI, δήμευση περιουσίας εισφοροφυγάδων εργοδοτών.
Ø  Αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση του υφιστάμενου πλαισίου περί «επαγγελματικών ταμείων». Ένταξη στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όλων όσοι εργάζονται στη βιομηχανία των ΜΜΕ (π.χ. ίντερνετ).

Συνδικαλισμός ανεξάρτητος
από κυβέρνηση και εργοδότες
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το δικό του μερίδιο ευθύνης έχει το κυρίαρχο συνδικαλιστικό μοντέλο στον κλάδο μας. Ο συντεχνιακός, «ομοιοεπαγγελματικός» συνδικαλισμός παλαιάς κοπής ηττήθηκε παταγωδώς! Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάμε αλλιώς:  Όλοι όσοι προσφέρουν έργο στο χώρο των μέσων ενημέρωσης (συντάκτες, υπάλληλοι, τεχνικοί κ.α.) μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν το δικό τους συνδικαλιστικό χώρο, το συνδικάτο Τύπου, με βάση το κοινό τους συμφέρον, χωρίς εργοδότες και εκδότες στο εσωτερικό τους!
Τηλ. 6934345246 - 6972101824
espitanatropi.wordpress.com
facebook/arpaespit
anatropiespit@gmail.com

Η ΕΣΠΗΤ και η απερχόμενη πλειοψηφία της, δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να υπερβεί τη γραφειοκρατία, την απόσπαση από τις πραγματικές αγωνίες και ανάγκες των άνεργων, απλήρωτων, ετεροαπασχολούμενων μελών της. Δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με ζητήματα όπως η ανεργία, η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία στο διαδίκτυο. Αρκείται στη λογική του σωματείου-«αρωγού» στα πιο «χτυπημένα» από την κρίση μέλη του. Δεν δίνεται προτεραιότητα στις μορφές άμεσης δημοκρατίας, με τακτικές συνελεύσεις ή συσκέψεις για κάθε καίριο θέμα (π.χ. ανεργία, ασφαλιστικό, απλήρωτοι εργαζόμενοι, διαδίκτυο).
Υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής, της «διαχείρισης», της εξαθλίωσης και εν τέλει της ήττας των δικαιωμάτων μας;
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει άλλος δρόμος!
Ο δρόμος
Ø  του αγώνα και της αξιοπρέπειας, χωρίς μνημόνια και χρέος,
Ø  της ρήξης με τα συμφέροντα των εκδοτών και της εργοδοσίας,
Ø  της ανατροπής της σημερινής βαρβαρότητας που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές-ληστές των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Πιστεύουμε ότι το εργατικό κίνημα που γκρέμισε τους Σαμαροβενιζέλους και όλους τους μνημονιακούς προκατόχους τους είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τσακίσει παλιά και νέα μνημόνια και να πάρει πίσω όλα όσα του λεηλάτησαν. Σε αυτή την προσπάθεια της κλιμάκωσης των αγώνων στρατευόμαστε”.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή συγκροτήθηκε από μέλη της ΕΣΠΗΤ που έχουν δώσει όλα τα τελευταία χρόνια μικρές και μεγάλες μάχες στο σωματείο μας και στα γενικότερα κοινωνικά μέτωπα. Προτάσσουμε τα εργατικά δικαιώματα,
την ανεξαρτησία από το κράτος, την εκάστοτε κυβέρνηση, την εργοδοσία, σε αντιπαράθεση με
τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της υποταγής
και της ενσωμάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: