Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

"Οι αγώνες μπορούν να δώσουν προοπτική στον κόσμο της δουλειάς"

...από την εφημερίδα εργατική αλληλεγγύη, της Τετάρτης 3 Ιουνίου...
Εκλογές πραγματοποιούνται στην ΕΣΗΕΑ, στις 3 και 4 Ιούνη, για την ανάδειξη νέου διοικητικού και πειθαρχικού συμβουλίου.

Ολοκληρώνεται η διετής θητεία του απερχόμενου Δ.Σ του μεγάλου συνδικάτου των δημοσιογράφων, κατά την οποία συγκυβέρνησαν η μνημονιακή παράταξη "Ενωμένοι Δημοσιογράφοι" με τη Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.


"Ο απολογισμός τους θυμίζει ΜΚΟ και φιλανθρωπικό - εξωραϊστικό σύλλογο και όχι σωματείο εργαζομένων" δηλώνει ο Νάσος Μπράτσος, αγωνιζόμενος δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και υποψήφιος με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή.


"Η συνήθης πρακτική του απερχόμενου Δ.Σ. ήταν σχεδόν αποκλειστικά το νομικό σκέλος των υποθέσεων, δηλαδή προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας και τα δικαστήρια, που προφανώς πρέπει να γίνονται, αλλά λόγω της φύσης τους είναι χρονοβόρες και συχνά αναποτελεσματικές, παρά το δίκαιο των υποθέσεων. Καμία συνολικοποίηση και κανένας συντονισμός των κινητοποιήσεων που όλες είχαν την ίδια μνημονιακή μήτρα γέννησης ακριβώς των ίδιων προβλημάτων.

Πυξίδα μας παραμένουν οι κινηματικές διεκδικήσεις (σε όλο το φάσμα της κοινωνίας) για διαγραφή του χρέους για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις που να προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση και καλές εργασιακές συνθήκες.

Αυτό μεταφράζεται σε προσλήψεις ανέργων, γιατί η υποστελέχωση παράγει υπερεντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, ανεργία και φτώχεια για τους απολυμένους, «μαύρες τρύπες» στα ταμεία και copy paste δημοσιογραφία.

Στην προμετωπίδα μας παραμένει ο αγώνας για εξασφάλιση της μισθωτής εργασίας, των συμβάσεων, της αντιμετώπισης της ανεργίας, της υπεράσπισης των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων, που παρά την κατάντια τους, πρέπει να επιχειρήσουμε να τις κάνουμε φιλόξενο τόπο για τους εργαζόμενους, ανοίγοντάς τες και για όσους μένουν αποκλεισμένοι από αυτές λόγω των αναχρονιστικών τους καταστατικών.

Όπως έδειξε και ο μακροχρόνιος αγώνας στην ΕΡΤ, τίποτα δεν πάει χαμένο και οι αγώνες μπορούν να δώσουν προοπτική στον κόσμο της δουλειάς.

Σε αυτό τον αγώνα δεν χωράνε λογικές συγκυβέρνησης με όσους υπήρξαν υπερασπιστές των μνημονίων, συγκάλυψαν τις ευθύνες κυβερνήσεων και εργοδοτών, οπισθοχώρησαν σε κρίσιμες μάχες, επέλεξαν αδίστακτα τη σύμπλευση με τους απολογητές του «μαύρου» στην ΕΡΤ και οργάνωσαν φιέστες με αυτούς, την ώρα που τα ΜΑΤ έξω από τη ΕΣΗΕΑ χτυπούσαν τους ανέργους και απλήρωτους που διαμαρτύρονταν.Ήδη όσοι με αριστερό πρόσημο, κινήθηκαν σε τέτοιες τροχιές, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην πιστεύουν και να μην περιμένουν «σωτήρες» που τους δίνουν υποσχέσεις και τους χαϊδεύουν τα αυτιά.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με τους όρους και το νομικό πλαίσιο με το οποίο γίνεται είναι κραυγαλέο παράδειγμα που πρέπει να οδηγήσει σε συμπεράσματα.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή και σε αυτές τις εκλογές διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων για να κινηθεί στη ρότα της σύμπλευσης με την κοινωνία και τις ανησυχίες της, για δημοσιογραφία στο πλευρό των «αδυνάτων»".


Στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι) για το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ συμμετέχουν οι:
Γιάννης Αγγέλης, Τάσος Αναστασιάδης, Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Ελαφρός, Διονύσης Ελευθεράτος, Απόλλων Λιακόπουλος, Γεράσιμος Λιβιτσάνος, Μωυσής Λίτσης, Γιώργος Ματθαίου, Νάσος Μπράτσος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Λάμπρος Παπαξενάκης, Ματίνα Παπαχριστούδη, Γιώργος Παυλόπουλος, Κώστας Σαρρής, Θανάσης Σκαμνάκης, Σοφία Στυλιανού, Βασίλης Τζήμτσος, Μαρία Τσώλη, Γιώργος Φιλιππάκης, Δημήτρης Χαροντάκης, Τάσος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Χατζηδημητρίου, Άρης Χατζηστεφάνου.
   

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο, η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στηρίζει τις υποψήφιες
Πόπη Χριστοδουλίδου κι Ελένη Ανδριανού, "για να σταματήσουν να αγνοούνται και να παραγράφονται τα «εγκλήματα» σε βάρος συναδέλφων και της ενημέρωσης, για να μη μένουν ατιμώρητα τα πάσης φύσης «πραξικοπήματα» εκδοτών-καναλαρχών και κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους στα σωματεία και τα Ταμεία μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: