Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Portals: συναντήσεις με ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ


1)Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Π.Σόμπολο και το γραμματέα Κ.Μπετινάκη, αλλά και με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ Β.Μουλόπουλο και τον γραμματέα της Σ.Νικολόπουλο, είχε σήμερα Τρίτη, αντιπροσωπεία της άτυπης επιτροπής εργαζομένων στα portals. Οι συζητήσεις και με τις δύο οργανώσεις, έγιναν σε καλό κλίμα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη επικοινωνία και συνεργασία τις επόμενες μέρες, με στόχο την άρση των προβλημάτων στα συγκεκριμένα ΜΜΕ. Το Σάββατο η επιτροπή θα παρέμβει στο συνέδριο της ΠΟΕΠΤΥΜ (διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ, με στόχο την έκδοση σχετικού ψηφίσματος για τα portals).

2)ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 3/2/Προς την επιτροπή καταστατικού της ΠΟΕΣΥ 3/2/2009
Κοινοποίηση και στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι
η ΠΟΕΣΥ είναι φυσικά ομοσπονδία με ενώσεις-μέλη και δεν εγγράφει άτομα. Προκύπτει όμως ένα σημαντικό θέμα με τον ανεξακρίβωτο, αλλά σίγουρα μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας, που δεν πληρούν τους όρους εγγραφής τους στις δημοσιογραφικές ενώσεις, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα περιοριστικά καταστατικά (θέμα για το οποίο το πεδίο δράσης του καθενός μας είναι η ένωση της οποίας είμαστε μέλη).
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων, θα σταθεί στο πλευρό των απροστάτευτων σε κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας συναδέλφων μας που δεν είναι μέλη ενώσεων ή όχι.
Πώς θα αντιμετωπίσουν τις εργασιακές δυσκολίες οι εργαζόμενοι π.χ. στα portals, γιατους οποίους δεν υπάρχουν καν ΣΣΕ και ασφάλιση στα ταμεία του κλάδου μας, ή απομονωμένοι εργαζόμενοι με δελτία παροχής, ή εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι και αδήλωτοι στα ταμεία?
Προτείνω να περάσει στο καταστατικό της ΠΟΕΣΥ και εκτός αυτού, να δημοσιοποιηθεί η απόφαση να καλύπτεται και να στηρίζεται από την ομοσπονδία, κάθε συνάδελφος που δεν είναι μέλος ένωσης σε περιπτώσεις εργασιακών διαφορών, με παροχή δωρεάν δικαστικής και νομικής υποστήριξης, εκτός βεβαίως των άλλων συνδικαλιστικών μέτρων που θα απαιτούνται για τη στήριξή του.
Σας θυμίζω ότι σε άλλους τομείς δράσης του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος, δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα) έχουν στηρίξει μεμονωμένους συναδέλφους, που εργάζονταν σε χώρους όπου δεν υπήρχε πρωτοβάθμιο σωματείο, σε περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος τους.


Νάσος Μπράτσος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: