Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

"Εργασιακή νύχτα" στη Βραδυνή


...λάβαμε και αναδημοσιεύουμε...



Ο...εκδικητής ιδιοκτήτης της ιστορικής «Βραδυνής». Ο εκδότης και ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε όλη την Ελλάδα εκδικείται τους απλήρωτους εργαζόμενους της εφημερίδας του. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι της«απαξιωμένης», από την ιδιοκτησία, εφημερίδας, συγκεντρώθηκαν χθες για να συζητήσουν τις μορφές αντίδρασής τους στην πολύμηνη μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες,έχουν να πληρωθούν από τον Νοέμβριο του 2012, με μοναδική εξαίρεση το δώρο των Χριστουγέννων, συμπληρώνοντας σχεδόν 5 μήνες χωρίς μισθό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκδότης είχε δεσμευτεί να αποδώσει μισθούς τριών μηνών στα τέλη Μαρτίου. Τις προηγούμενες ημέρες τους γνωστοποιήθηκε ότι αυτό δεν θα γίνει και θα λάβουν μόνο προκαταβολή Νοεμβρίου και ίσως τον επόμενο μήνα το δώρο Πάσχα,που είναι στις 5 Μαίου. Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας ανάμεσα στους εργαζομένους,αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η προσφυγή τους στο ΣΕΠΕ. Σχεδόν άμεσα φαίνεται πως ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης και τηλεφωνικά προειδοποίησε ότι θα κλείσει την εφημερίδα στο ενδεχόμενο προσφυγής των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ, ενώ προέβη σε δύο προειδοποιητικές απολύσεις δημοσιογράφων με 4μηνη προθεσμία. Μετά από αυτή την εκβιαστική εξέλιξη, οι εργαζόμενοι όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε νέα συνέλευσή τους, ως δείγμα καλής θέλησης «πάγωσαν» την προσφυγή τους στο ΣΕΠΕ, όπως ήθελε ο εκδότης, και ενημέρωσαν την ΕΣΗΕΑ προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων με σκοπό την αποτροπή των απολύσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκδότης της συγκεκριμένης εφημερίδας, δήλωνε πως θα πληρώσει τους εργαζόμενους της εφημερίδας του στην περίπτωση που θα λάμβανε την επιστροφή του ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών για τις ξενοδοχειακές του δραστηριότητες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία διετία ο όμιλος των επιχειρήσεών του έχει ανοίξει τρία ξενοδοχεία συνολικής επένδυσης 160 εκατ. ευρώ σε Ρόδο, Κω και Κρήτη.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες την Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο εκδότης ενημέρωσε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της εφημερίδας πως θα αποδώσει τα δεδουλευμένα έως τις 20 Απριλίου. Ωστόσο δήλωσε πως δεν μπορεί να πάρει πίσω τις δύο απολύσεις.Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα αντικατέστησε την απόλυση ενός εκ των εργαζόμενων με άλλη γυναίκα δημοσιογράφο.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με τις απολύσεις των δύο γυναικών δημοσιογράφων, κήρυξε επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 29 Μαρτίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: